Το Jack Dempsey εναντίον Luis Ángel Firpo ήταν ένας ιστορικός αγώνας πυγμαχίας. Ήταν η πρώτη φορά που ένας Λατινοαμερικανός μαχητής θα διεκδικούσε τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών και θα ήταν ένας από τους καθοριστικούς αγώνες της καριέρας του Dempsey.
O αγώνας
Ο Ντέμπσεϊ εναντίον του Φίρπο έλαβε χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου 1923, στο Polo Grounds της Νέας Υόρκης. Ο Ντέμπσεϊ ήταν πρωταθλητής από το 1919 και ο Φίρπο ήταν ένας από τους κορυφαίους βαρέων βαρών του κόσμου, με το παρατσούκλι “El Toro de las Pampas” (“Ο Ταύρος των Πάμπα”). Ογδόντα χιλιάδες θαυμαστές πλήρωσαν για να δουν ζωντανά τον αγώνα. Διαιτητής ήταν ο Johnny Gallagher.
Ο Firpo έδειξε τη δύναμή του αμέσως, όταν έριξε τον Dempsey με ένα δεξί αμέσως μετά την έναρξη του πρώτου γύρου. Ο Ντέμπσεϊ προσγειώθηκε στο ένα γόνατο και μετά συνήλθε γρήγορα. Στη συνέχεια ο Dempsey όρμησε στον αντίπαλό του και συνέχισε να ρίχνει νοκ ντάουν τον Firpo για επτά φορές μέσα σε ενάμιση λεπτό. Δεν υπήρχε ο κανόνας “τριών knockdown” και ο Dempsey είχε τη δυνατότητα να σταθεί πάνω από τον πεσμένο μαχητή και να τον χτυπήσει αμέσως ξανά, καθώς δεν υπήρχε ακόμη κανόνας για τη μετάβαση σε μια ουδέτερη γωνία.
Όμως μόλις μισό λεπτό αργότερα, προς το τέλος του πρώτου γύρου, ο Firpo χτύπησε ξανά. Στριμώχνοντας τον Dempsey στα σχοινιά, κάρφωσε άλλο ένα δεξί στο σαγόνι του Dempsey. Ο Dempsey έπεσε προς τα πίσω, έξω από το ρινγκ και ο ρεπόρτερ Τζακ Λόρενς και ο χειριστής της Western Union, Πέρι Γκρόγκαν, τον έπιασαν καθώς τα πόδια του έδειχναν προς τα πάνω. Ο Ντέμπσεϊ χτύπησε μια γραφομηχανή δίπλα στο ρινγκ κατά την πτώση του και υπέστη σοβαρό κόψιμο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και βοηθήθηκε να επιστρέψει στο ρινγκ λόγω της ανεκτικότητας του τοπικού διαιτητή Τζόνι Γκάλαχερ. Η ταινία του αγώνα δείχνει ότι ο διαιτητής είχε φτάσει στο μέτρημα των δεκατεσσάρων μέχρι να επιστρέψει. Οι μαχητές έχουν 20 δευτερόλεπτα για να αναρρώσουν αντί των συνηθισμένων δέκα δευτερολέπτων που επιτρέπονται σε μια πτώση μέσα στο ρινγκ, εάν πέσουν έξω από το ρινγκ.
Μετά από αυτόν το σοκ, ο Dempsey ανέκαμψε, ρίχνοντας τον Firpo άλλες δύο φορές στον δεύτερο γύρο, για μια νίκη νοκ-άουτ στα πενήντα επτά δευτερόλεπτα αυτού του γύρου.
Η συνέχεια
Ο αγώνας σηματοδότησε ένα ορόσημο στην ιστορία της αργεντίνικης πυγμαχίας, γι’ αυτό η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως «Ημέρα του Μπόξερ», σε αναγνώριση του έπους που πέτυχε ο Firpo.
Ο Luis Firpo πετά τον Jack Dempsey έξω από το ρινγκ, αυτή ήταν η βάση για το διάσημο πίνακα του καλλιτέχνη George Wesley Bellows.
Ο Dempsey και ο Firpo έγιναν και οι δύο “icons”. Ο Dempsey έχασε αργότερα τον τίτλο του στα βαρέα βάρη από τον Gene Tunney σε δύο εξίσου ιστορικούς αγώνες (The Long Count Fight). Υπηρέτησε στον στρατό και άνοιξε ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη πριν πεθάνει το 1983.
Ο Firpo, από την πλευρά του, ήταν ο πρώτος Αργεντινός που αμφισβήτησε ποτέ τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών. Αν και δεν έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, τον τιμούσαν στην Αργεντινή και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με πολλούς δρόμους και λεωφόρους να φέρουν τελικά το όνομά του, καθώς και μια από τις πιο σημαντικές ποδοσφαιρικές ομάδες στο Ελ Σαλβαδόρ.
Ο Αργεντινός πυγμάχος Oscar Bonavena αγωνίστηκε επίσης με δύο μεγάλους πρωταθλητές βαρέων βαρών, χάνοντας από τον Muhammad Ali και τον Joe Frazier, τον τελευταίο για την έκδοση του NYSAC για τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών. Τελικά, ο John Ruiz, ένας Αμερικανός Πουέρτο Ρίκο καταγωγής, έγινε ο πρώτος πυγμάχος ισπανικής και λατινοαμερικανικής καταγωγής που κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών, νικώντας τον Evander Holyfield το 2001 για τον τίτλο της WBA
Ο Firpo πέθανε ένας πλούσιος άνδρας το 1960. Το σώμα του αναπαύεται στο νεκροταφείο La Recoleta στο Μπουένος Άιρες.
Στη λαϊκή κουλτούρα
Το 1923-1924, ο George Bellows ζωγράφισε τον Dempsey και τον Firpo, απεικονίζοντας τον Firpo να ρίχνει τον Dempsey μέσα από τα σχοινιά του ρινγκ στον ιστορικό αγώνα τους. (Αν και ο πίνακας φαίνεται να απεικονίζει τον Firpo να χτυπά τον Dempsey με το αριστερό, αυτό είναι στην πραγματικότητα η συνέχεια αφού το δεξί του Firpo έστειλε τον Dempsey μέσα από τα σχοινιά.) Το 1950, το δεύτερο knockdown του Firpo του Dempsey ονομάστηκε «η πιο δραματική αθλητική στιγμή του (20ος) αιώνας μέχρι τώρα».
Ο Quirino Cristiani διασκεύασε τον αγώνα σε ένα κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους, Firpo-Dempsey (1923).
Αυτός ο αγώνας αναφέρεται στην ταινία Rocky του 1976 από τον χαρακτήρα Mickey Goldmill, ο οποίος λέει ότι πολέμησε έναν αντίπαλο την ίδια ημερομηνία. Επιπλέον, ο αμφισβητίας Rocky Balboa πατά τον πρωταθλητή Apollo Creed στην αρχή του αγώνα, ακριβώς όπως έκανε ο Firpo στον Dempsey.
Αυτός είναι ο αγώνας όπου συναντώνται οι χαρακτήρες του Κλαρκ Γκέιμπλ και του Γουίλιαμ Πάουελ στην ταινία του 1934, Manhattan Melodrama.
Το 1935, η New York Daily News ζήτησε από πέντε εξέχοντες μαχητές και άλλους που ασχολούνται με την πυγμαχία να αναφέρουν τη μεγαλύτερη μάχη ρινγκ που είδαν ποτέ. Τρεις από αυτούς – ο πρωταθλητής ελαφρών βαρέων βαρών Bob Olin, ο εκπαιδευτής Doc Robb και ο εκφωνητής του Madison Square Garden Clem White – απάντησαν με τον αγώνα Dempsey-Firpo.
Αναφέρθηκε στο The Sand Pebbles (1966) του Steve McQueen κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ του Po-han και του Ski.
Στο έργο Twelve Angry Men, ο έβδομος ένορκος (ένας λάτρης των σπορ που πιστεύει ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος) προτείνει στους συναδέλφους του ενόρκους ότι αν ο ένορκος Νο. 8 ήταν «στο ριγκ στον αγώνα Dempsey-Firpo, θα προσπαθούσε να πες μας κέρδισε ο Φίρπο» γιατί ο ένορκος Νο. 8 προσπαθεί να πείσει τους άλλους 11 ενόρκους ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να μην είναι ένοχος. Στην κινηματογραφική εκδοχή του 1957 από τον Sydney Lumet, ο αγώνας αναφέρεται επίσης με τον ίδιο τρόπο, αν και η γραμμή του ενόρκου Νο. 7 κόβεται απότομα, καταφέρνοντας μόνο να πει ότι αν ο ένορκος Νο. 8 ήταν “στο ριγκ στον αγώνα Dempsey-Firpo, αυτός «Θα προσπαθούσε» να μας το πει…» προτού αποχωρήσει και προχωρήσει στην επόμενη γραμμή του.
Στο επεισόδιο M*A*S*H “Tea and Empathy”, ένας ασθενής λέει στον γιατρό B.J. Hunnicutt, “Hey Doc, με θυμάσαι;” Ο Hunnicut απαντά, “Ναι, σίγουρα. Κάθισα δίπλα σου στον αγώνα Dempsey-Firpo”.
Ο αγώνας αναφέρεται στο διήγημα Circe του Χούλιο Κορτάσαρ
Στην ταινία του 1957 The Spirit of St. Louis, ο Τσαρλς Λίντμπεργκ (που υποδύεται ο Τζίμι Στιούαρτ) λαμβάνει δύο δοχεία ταινιών, με την ένδειξη «Dempsey» και «Firpo».