Οι δηλώσεις του Τάσου Βαλασιάδη (Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας), του Μιχάλη Ζωγράφου (Πρόεδρος ΑΟΤΕ), της Αναστασίας Ντόβα (Εθνική Προπονήτρια), της Άννας-Μαρίας Κηπουρού (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια)
«Η Ελλάδα με την κατάκτηση της 3ης θέσης στον Κόσμο, επιβεβαίωσε την μεγάλη άνοδο του ταεκβοντό ITF στην χώρα μας και αποδείξαμε ότι πλέον είμαστε σταθερά ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις του αθλήματος παγκοσμίως. Τον Απρίλιο βγήκαμε 1οι για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη και τώρα ήρθαμε 3οι στο Παγκόσμιο, για πρώτη φορά στην ιστορία και μάλιστα στην πιο δυνατή και δύσκολη διοργάνωση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, μιας και έγιναν μαζί τέσσερα Παγκόσμια πρωταθλήματα, Ανδρών-Γυναικών, Νέων Ανδρών-Νέων Γυναικών, Εφήβων–Νεανίδων και Βετεράνων».
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ταεκβοντό ITF και Πρόεδρος Τ.Ε. της Α.Ο.Τ.Ε. Τάσος Βαλασιάδης, συνέχισε μιλώντας για την εξαιρετική εμφάνιση και την 3η θέση στον Κόσμο των Εθνικών μας ομάδων, στο 4απλό Παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό ITF, που έγινε στο Καζακστάν: «Μεγάλη διάκριση για την χώρα μας. Στην Αστάνα ήταν όλες οι μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. Το ότι η Κορέα θα κατακτούσε την 1η θέση, το ξέραμε. Όμως οι αθλητές μας έπαιξαν στα ίσια τους Κορεάτες, είχαμε και νίκες σε ατομικό επίπεδο και φτάσαμε μάλιστα να διεκδικούμε και την πρόκριση στον τελικό, στο ομαδικό Ανδρών-Γυναικών, χάνοντας οριακά στην παράταση! Νίκη που είχαμε κατακτήσει ενάντια στην Κορέα, στο Παγκόσμιο του 2019.
Στην 2η θέση τερμάτισε η Ρωσία, που επέστρεψε μετά την απουσία της εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία. Μια πανίσχυρη ομάδα με την οποία εμείς μειώνουμε συνεχώς την μεταξύ μας διαφορά. Κλέψαμε τις εντυπώσεις στο Παγκόσμιο. Πήραμε πολλά συγχαρητήρια και δείξαμε ότι τα νέα παιδιά που ακολουθούν οι μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες, έχουν πολύ μέλλον γιατί και αυτά πήγαν πάρα πολύ καλά».
Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την σπουδαία εμφάνιση και την 3η θέση στον Κόσμο μίλησαν επίσης: Ο Μιχάλης Ζωγράφος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας-ΑΟΤΕ, δήλωσε: «Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Η 3η θέση στο κόσμο είναι μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα και η καλύτερη επιβράβευση της επίπονης και σκληρής δουλειάς όλων των ανθρώπων του ταεκβοντό ITF. Εξαιτίας του Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ήταν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι-αποστολή που στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία. Με την εμφάνισή μας στην Αστάνα, αποδείξαμε ότι η συνεργασία της Ομοσπονδίας με τα Σωματεία, τους προπονητές και τους αθλητές και τις αθλήτριες είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο».
Η Αναστασία Ντόβα, Προπονήτρια της Εθνικής ομάδας, είπε: «Εξαιρετική εμφάνιση απ’ όλα τα παιδιά, σε μια πολύ υψηλού επιπέδου και εξαιρετικά δύσκολη διοργάνωση. Αξίζουν σε όλους πολλά συγχαρητήρια. Και στους έμπειρους αθλητές μας, αλλά και στο νέο αίμα, που απέδειξε ότι η σκληρή δουλειά που γίνεται στα σωματεία αποδίδει. Υπάρχει σπουδαία συνεργασία όλων, από τους αθλητές, τους προπονητές, τα σωματεία και την Ομοσπονδία. Η 3η θέση στον Κόσμο, δείχνει ότι οι κόποι όλων μας πιάνουν τόπο».
Η Άννα-Μαρία Κηπουρού, αθλήτρια Παγκόσμια πρωταθλήτρια, δήλωσε: «Μια ιδανική διοργάνωση για μένα, μιας και ήταν η τελευταία μου. Ένα χρυσό, ένα αργυρό κι ένα χάλκινο μετάλλιο, σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, είναι πραγματικά ένα σπουδαίο φινάλε στην καριέρα μου. Η Εθνική μας ομάδα απέδειξε σε μια ακόμα διοργάνωση ότι ανήκει στις κορυφαίες δυνάμεις του ταεκβοντό ITF. Κι εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές, αλλά και τα παιδιά που ακολουθούν, έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και το δείχνουν σε όλους τους μεγάλους αγώνες ».
Η Ελλάδα στην Αστάνα (Καζακστάν), από 22-27/08/2023, αγωνίστηκε απέναντι σε όλα τα μεγαθήρια του κόσμου, στο ταεκβοντό ITF, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwon-Do ITF 2023 Ανδρών – Γυναικών, Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών, Εφήβων – Νεανίδων και Βετεράνων.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την διοργάνωση με 84 μετάλλια στο σύνολο, 14 χρυσά, 26 αργυρά και 44 χάλκινα, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ανεβαίνοντας στο βάθρο, σε όλα τα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Την πρώτη θέση του κόσμου την κατέκτησε η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας με 83 μετάλλια (53 χρυσά, 21 αργυρά, 9 χάλκινα), ακολούθησε στην δεύτερη θέση η Ρωσία με 125 μετάλλια (28-39-58) και στην τρίτη η Ελλάδα (84).