Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα 10 και 11 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια των Μεσογειακών Παράκτιων αγώνων 2023 θα διεξαχθεί το Καράτε Κάτα στην άμμο, εκεί που θα έχουμε τετραπλή ελληνική εκπροσώπηση. Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου τα δύο κορίτσια του Καράτε, η Τζωρτζίνα Ξένου και η Αθηνά Τσιακμάκη και την επόμενη ο Λάμπρος Μαρκεσίνης και ο Χαράλαμπος Κουμάσης θα αγωνιστούν για τα ελληνικά χρώματα.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές πληροφορίες για το άθλημα αυτό, πληροφορίες που θα βοηθήσουν όσους θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των Ελλήνων καρατέκα.
– Το καράτε είναι το πρώτο σπορ που έρχεται στο νου των περισσότερων, όταν γίνεται λόγος για σπορ μονομαχίας ή πολεμικές τέχνες.
– Στο κάτα δεν υπάρχει αντίπαλος στον αγωνιστικό χώρο, καθώς κάθε διαγωνιζόμενος εκτελεί μόνος του (ή σε ζευγάρια) μια σειρά από κινήσεις. Στους Mediterranean Beach Games “Heraklion 2023” το κατά θα είναι ατομικό.
Το κάτα (=μορφή, σχήμα) αντλεί την καταγωγή του από τις αρχαίες κινεζικές πολεμικές τέχνες . Πέρασε στην Οκινάουα της Ιαπωνίας όπου πήρε τη σημερινή μορφή και το όνομά του. Το 1980 το ατομικό κάτα εντάχθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Μαδρίτη, ενώ το 2019 εφαρμόστηκε το νέο βαθμολογικό σύστημα και έκανε ντεμπούτο στους World Beach Games το Karate Beach Kata. Το 2021 το κάτα εντάχθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
Η βαθμολογική κλίμακα ξεκινά από το 5 με άριστα το 10. Κάθε διαγωνιζόμενος μετέχει σε ένα προκριματικό όμιλο και εκτελεί 20 έως 70, από τις συνολικά 102 αναγνωρισμένες από τη World Karate Federation, κινήσεις. Ανάλογα με την κατάταξή του, συνεχίζει στον αγώνα για το χρυσό ή το χάλκινο μετάλλιο. Οι κριτές εξετάζουν στην εκτέλεση της άσκησης: τη δύναμη, την ταχύτητα, το ρυθμό, την ισορροπία και την τεχνική. Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι συνήθως 8 x 8 μέτρα.