fbpx

Τζούντο και παγωτά! ιστορία ζωής από την Ολυμπιονίκη Ματσουμότο και πως το “κτήνος” έγινε αρνάκι (vid & pics)

Τζούντο και παγωτά! ιστορία ζωής από την Ολυμπιονίκη Ματσουμότο και πως το “κτήνος” έγινε αρνάκι (vid & pics)

Δεν υπάρχουν πολλά πρότυπα στην Ιαπωνία (αλλά και παντού) για τις αθλήτριες όταν πρόκειται να χτίσουν μια δεύτερη καριέρα. Η κοινοποίηση της ιστορίας του πώς η χρυσή Ολυμπιονίκης Kaori Matsumoto προκαλεί τον εαυτό της σε ένα νέο πεδίο, θα βοηθήσει άλλες αθλήτριες να σπάσουν τα εμπόδια και να αδράξουν ευκαιρίες για το μέλλον τους. Το παγωτό που τόσο αγαπούσε η Καόρι Ματσουμότο είναι πλέον η δουλειά της. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Ιάπωνα δημοσιογράφο Jun Ikushima για το ey.com, την βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σας την μεταφέρουμε

Ποια ήταν σαν αθλήτρια η Καόρι:

2010 Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Τόκυο

2011 Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Παρίσι

2012 Χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου

2015 Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο στην Αστάνα

2016 Χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Ρίο

– Προκάλεσε τεράστιο σάλο όταν εσείς, χρυσή Ολυμπιονίκης, ανακοινώσατε το 2019 ότι πρόκειται να αποσυρθείτε και να γίνετε παγωτατζής. Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την επιθυμία σας να ασχοληθείτε με την ανάπτυξη παγωτού;

Ματσουμότο: Αυτό που δουλεύω τώρα είναι το παγωτό «χωρίς ενοχές». Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία και ήθελα να δημιουργήσω παγωτά που χρειάζονται οι βίγκαν και τα άτομα με αλλεργίες δεν έχουν καμία ανησυχία για το φαγητό. Ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 που πυροδότησε την ιδέα.

– Ποια είναι η σχέση μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και του παγωτού;

Ματσουμότο: Όταν κέρδισα το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο, ένας δημοσιογράφος με ρώτησε τι ήθελα να κάνω εκείνη τη στιγμή. Απάντησα, «Θέλω να φάω ένα παγωτό παρφέ» και ξέρετε τι έγινε τότε;

η Καόρι Ματσουμότο

– Δεν μπορώ καν να αρχίσω να φαντάζομαι.

Ματσουμότο: Όταν επέστρεψα στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι μου σέρβιραν παρφέ όπου κι αν πήγαινα. Κάποιες μέρες θα μου έδιναν πέντε ή περισσότερα. Θα ήταν αγενές να μην φάω αυτό που είχαν την καλοσύνη να με σερβίρουν, έτσι συνέχισα να τα τρώω, αλλά επηρέασε τη φυσική μου κατάσταση. Συνειδητοποίησα τι τεράστιο αντίκτυπο έχει το φαγητό στη ζωή μας.

– Ακόμα κι έτσι, οι άνθρωποι συνήθως περιμένουν από έναν χρυσό Ολυμπιονίκη του τζούντο να γίνει προπονητής, έτσι δεν είναι; Δεν σκέφτηκες ποτέ να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο;

Ματσουμότο: Ούτε για μια στιγμή. Μου άρεσαν τα γλυκά όταν ήμουν στο δημοτικό και αρχικά ήθελα να λειτουργήσω ένα ζαχαροπλαστείο, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, ο κύριος στόχος μου στη ζωή έγινε να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο ανταγωνισμός και η νίκη φέρνουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Αλλά ακόμα κι έτσι, μερικές φορές αναρωτιόμουν τι θα ήμουν χωρίς τζούντο και αυτή η σκέψη θα με έκανε να νιώθω άβολα. Δεν σκέφτηκα να γίνω προπονητής γιατί, αν και μου αρέσει το τζούντο, δεν το λάτρεψα. Ήθελα να συνεχίσω ως αθλητής αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως προπονητή.

– Παντρευτήκατε το 2016, γεννήσατε την κόρη σας το 2017 και στοχεύατε στους τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι δεν είναι;

Ματσουμότο: Αφού κέρδισα το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, είχα στόχο να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Αν δεν ήταν το Τόκιο, νομίζω ότι μάλλον θα είχα αποσυρθεί μετά το Ρίο ντε Τζανέιρο. Πίστευα ότι θα στόχευα να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μητέρα, αλλά αφού γέννησα, ανακάλυψα πόσο δύσκολο ήταν να συνεχίσω την προπόνησή μου ενώ ήμουν γονέας.

“το κτήνος”

– Λέτε να ήταν δύσκολο να είσαι μητέρα και τζουντόκα;

Ματσουμότο: Έλαβα υποστήριξη από την Επιτροπή Αθλητών της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά όσον αφορά την προπόνηση, κάποια ντότζο ήταν εντάξει όταν έφερα την κόρη μου μαζί μου και μερικά δεν ήταν «επειδή οι άλλοι αθλητές δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν».

– Ίσως, από αυτή την άποψη, οι εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία δεν είναι τόσο προηγμένες όσο στο εξωτερικό.

Ματσουμότο: Το τζούντο δίνει έμφαση στην εθιμοτυπία και υπάρχει ισχυρή ιεραρχία, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξουμε τα καθιερωμένα έθιμα. Εκτός από τις προκλήσεις που θέτει αυτό το περιβάλλον, πρέπει να φτιάξω τον εαυτό μου τεχνικά και ψυχολογικά για να γίνω “το κτήνος”. Ένα μήνα πριν από έναν διαγωνισμό, αλλάζω στη λειτουργία μάχης. Με άλλα λόγια, ψυχολογώ τον εαυτό μου. Αλλά δεν μπορώ να μπω στο μουντ “Του κτήνους” αν πρέπει να σταματήσω την εξάσκηση και να πάω να πάρω την κόρη μου, ακόμη και στην τελική προετοιμασία ενός διαγωνισμού. Έτσι, σταμάτησα να μεταμορφώνομαι στο The Beast. Αποφάσισα μόνο να μεταμορφωθώ όσο περισσότερο μπορούσα.

Το ξεκίνημα της δεύτερης καριέρας της

– Ως αποτέλεσμα τέτοιων επιπλοκών, αποσύρθηκε το 2019 και ξεκινήσατε μια δεύτερη καριέρα.

Ματσουμότο: Η ώθηση ήρθε από τη συνειδητοποίηση ότι τα παιδιά μου είναι πιο σημαντικά για μένα από το τζούντο. Η ζωή μου εξακολουθεί να επικεντρώνεται στα παιδιά μου τώρα που φτιάχνω παγωτά. Όταν αποφάσισα να αποσυρθώ, συμβουλεύτηκα τον πρόεδρο της Beneseed, τον εταιρικό μου χορηγό, σχετικά με το είδος της δουλειάς που ήθελα να κάνω μετά τη απόσυρση από το τζούντο. Όταν έμαθα ότι υπήρχε μια επιχείρηση παγωτού στην εταιρεία, σκέφτηκα, “Αυτό πρέπει να είναι!” γιατί μου αρέσει το παγωτό. (Γελάει.) Έκανα την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου.

“παγωτατζού” και ευτυχισμένη στη δεύτερη καριέρα της

-Δεν είχατε άγχος για τη δεύτερη καριέρα;

Ματσουμότο: Για να είμαι ειλικρινής, είχα περισσότερο άγχος όταν έκανα τζούντο. Πριν κερδίσω το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012, σκεφτόμουν: «Αν σταματούσα τώρα το τζούντο, τι θα μου έμενε;» και με έκανε απίστευτα ανήσυχη γιατί όλος ο χρόνος που ξοδεύεις για το χτύσιμο της επιτυχίας γίνεται άσκοπο αν δεν έχεις τα αποτελέσματα.

– Σίγουρα δεν νομίζω ότι είναι άσκοπο.

Ματσουμότο: Δεν νομίζω ότι είμαι μόνο εγώ. Νομίζω ότι πολλοί αθλητές νιώθουν αυτό το άγχος. Ένιωσα ότι δεν μπορούσα να τα παρατήσω χωρίς να αφήσω κάποια κληρονομιά και, ευτυχώς, κέρδισα το χρυσό μετάλλιο, το οποίο με έφερε σε μια θέση όπου μπορώ να μιλήσω για το πώς νιώθουν οι αθλητές. Ωστόσο, κάποιοι αγωνιούν για το μέλλον τους, ακόμα κι αν είναι χρυσοί Ολυμπιονίκες. Και κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται αλλά αναγκάζονται να τα παρατήσουν λόγω της κατάστασης της εταιρείας τους.

– Δεδομένου αυτού, πιστεύετε ότι είναι σημαντική η εκπαίδευση για μια δεύτερη καριέρα;

Ματσουμότο: Είναι πολύ αργά για να αρχίσεις να το σκέφτεσαι όταν έρθει η ώρα να αποσυρθείς. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να παρέχουμε στους αθλητές πληροφορίες σχετικά με την εργασία τους εκτός από τη συμμετοχή σε αγώνες, για να εξετάσουν και άλλες επιλογές.

Συμμετοχή στην ανάπτυξη προϊόντων

– Απολαμβάνετε τη δουλειά σας, ασχολείστε με την ανάπτυξη προϊόντων;

Ματσουμότο: Είναι τρομερά διασκεδαστικό. (γελάει.)

– Επιμένεις πολύ στην υγιεινή του παγωτού, ίσως λόγω του ότι τρως πάρα πολλά παρφέ;

Ματσουμότο: Όπως το βλέπω, χρησιμοποιώ το σώμα μου ως πειραματόζωο. Μπορώ να νιώσω τη διαδικασία συσσώρευσης λίπους όταν τρώω. Όταν τρώω πολύ λιπαρά φαγητά, το σώμα μου αρχίζει να έχει επώδυνη φαγούρα, αλλεργίες και νιώθω το λίπος να σχηματίζεται.

– Πραγματικά?

Ματσουμότο: Δεν το νιώθεις; Το αλκοόλ προκαλεί σωματικές αλλαγές όταν πίνουμε, έτσι δεν είναι; Νομίζω ότι είναι παρόμοια αίσθηση. Και γι’ αυτό θέλω να δημιουργήσω παγωτά που κάνουν καλό στον οργανισμό. Επομένως, είμαστε πολύ αυστηροί σχετικά με τα συστατικά και δοκιμάζω το παγωτό για να το δοκιμάσω και να επαληθεύσω ποια συστατικά δημιουργούν ποιες γεύσεις και την επίδρασή τους στο ανθρώπινο σώμα. Ως αποτέλεσμα, η Darcy’s έφτιαχνε παγωτό χωρίς γλουτένη χωρίς να χρησιμοποιεί γαλακτοκομικά προϊόντα, λευκή ζάχαρη ή τρανς λιπαρά.

– Χρησιμοποιείτε τις εμπειρίες σας ως μητέρα με οποιονδήποτε τρόπο κατά τη διαδικασία ανάπτυξης;

Ματσουμότο: Το μητρικό γάλα είναι πολύ ευαίσθητο στη διατροφή της μητέρας, έτσι δεν είναι; Σε γενικές γραμμές, τα παγωτά στην αγορά είναι πολύ ζαχαρούχα, γεγονός που επηρεάζει το μητρικό γάλα. Έτσι, φτιάχνουμε παγωτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που είναι ασφαλές να το φάνε και οι θηλάζουσες μητέρες.

– Ποια είναι η διευθυντική σας προσέγγιση για τη λειτουργία του καταστήματος;

Ματσουμότο: Θέλω να δημιουργήσω ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον αφού τα μέλη του προσωπικού μας είναι όλα στο δικό τους μονοπάτι στη ζωή. Ο καθένας είναι διαφορετικός και υπάρχουν διαφορετικά στυλ εργασίας. Οι άνθρωποι λάμπουν όταν έχουν τον σωστό ρόλο. Μου αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους να εξελίσσονται έτσι, ξέρεις.

– Αυτή μπορεί να είναι λίγο περίεργη ερώτηση, αλλά υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η συνέχιση του τζούντο τόσα χρόνια σε βοήθησε να δημιουργήσεις παγωτά;

Ματσουμότο: Δεν είναι τόσο περίεργη μια ερώτηση. Σε ό,τι με αφορά, το τζούντο και το παγωτό είναι παρόμοια. Ζυγίζετε τον αντίπαλό σας και βελτιώνετε τις τακτικές που θα χρησιμοποιήσετε εναντίον του. Κάνεις έρευνα και προπονείσαι, μετά βγαίνεις εκεί έξω και βγάζεις αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία δεν αλλάζει.

– Φαντάζομαι ότι είσαι πολύ απασχολημένη με την ανατροφή των παιδιών στο σπίτι. Έχετε χρόνο να βελτιώσετε τις ιδέες σας;

Ματσουμότο: Τρέχω για περίπου 40 λεπτά τα πρωινά της καθημερινής, κάτι που με βοηθά να βάζω τις σκέψεις μου σε τάξη. Εξετάζω τη διαδικασία που χρησιμοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο την προηγούμενη μέρα και προκύπτουν ιδέες για το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια. Για μένα, το πρωινό μου τρέξιμο είναι μια στιγμή που οι ιδέες φαίνονται να πέφτουν.

– Αυτή είναι μια εξαιρετική συνήθεια, έτσι δεν είναι; Η κρίση του COVID-19 που ξεκίνησε το 2020 προκαλεί τεράστια ζημιά στη βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως. Δεν νομίζω ότι η βιομηχανία παγωτού αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Τι είδους αντίκτυπο έχει;

Ματσουμότο: Το κατάστημα στο Τόκιο χρειάστηκε να κλείσει προσωρινά και αυτή ήταν η κατάσταση και το 2021. Ωστόσο, κοιτάζοντας από μια θετική οπτική γωνία, σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικές διαδρομές πώλησης ταχυδρομικών παραγγελιών.

– Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή προοπτικής.

Ματσουμότο: Έιχαμε άφθονο χρόνο για έρευνα, δοκιμάσαμε καινούργια πράγματα. Αυτή τη στιγμή, εργαζόμαστε για παγωτό καστανό ρύζι, αλλά αποδεικνύεται πολύ δύσκολο. Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να μάθω ακόμα.

– Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

Ματσουμότο: Στο μέλλον, θα ήθελα να συνδέσω την επιχείρηση παγωτού με άλλους τζούντοκα. Κράτησα μια ορισμένη απόσταση από τους αντιπάλους μου όσο αγωνιζόμουν ακόμα, επειδή είμαστε όλοι τόσο συγκεντρωμένοι στο ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, αλλά είμαστε πολύ πιο κοντά από τότε που αποσύρθηκα. Όταν πραγματοποιήθηκε ένα διεθνές τουρνουά στο Τόκιο το 2019, αθλητές με τους οποίους είχα αγωνιστεί από τη Γαλλία και τη Μογγολία ήρθαν στο κατάστημα ειδικά για να με δουν.

– Υποθέτω ότι αυτό είναι ένα είδος φιλίας που μπορούν να μοιραστούν μόνο άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί μαζί στην παγκόσμια αρένα, έτσι δεν είναι;

Ματσουμότο: Στο μέλλον, θα διευθύνω την επιχείρηση παγωτού με φίλους που ζουν στο εξωτερικό. Εάν μπορεί να προσφέρει κεφάλαια για dojo στο εξωτερικό, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε υποστήριξη και για το τζούντο. Δεν θα λέγατε ότι θα ήταν ένα θαυμάσιο παράδειγμα να σκοτώσετε δύο πουλιά με μια πέτρα;

– Μπορώ πραγματικά να δω τη σημασία της σύνδεσης του τζούντο με το παγωτό.

Ματσουμότο: Θέλω να μάθω και αγγλικά, και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θέλω να κάνω. Ως χρυσός Ολυμπιονίκης, θέλω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να ενημερώσω τον κόσμο για το πώς είναι η ζωή μου τώρα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά