fbpx

Συνέντευξη Γρηγόρη Παπαδόπουλου εφ’ όλης της ύλης!

Συνέντευξη Γρηγόρη Παπαδόπουλου εφ’ όλης της ύλης!

Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος σήμερα Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σούμο, πρόσφατα αναγνωρισμένης από την ΓΓΑ, είναι ο άνθρωπος που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για αυτή τη εντυπωσιακή προσπάθεια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δημοσιεύουμε αυτούσια συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα και μιλάει εφ’ όλης της ύλης!

1. Γνωρίζω πως το μόνο παραδοσιακό Ιαπωνικό άθλημα-πολεμική τέχνη που στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν είναι πολύ γνωστό αλλά ταυτόχρονα χλευάζεται από τους περισσοτέρους, είναι εκείνο της Ιαπωνικής πάλης ή αλλιώς Σούμο! Αναπόφευκτη λοιπόν η πρώτη ερώτηση, η οποία είναι τι σας παρακίνησε όχι μόνο να ασχοληθείτε με αυτό, αλλά να το εκπροσωπήσετε, να το διαδώσετε και να το «νομιμοποιήσετε» τρόπον τινά στην χώρα μας;

“Ο λόγος που με οδήγησε να ασχοληθώ σε βάθος με αυτό ήταν η ραγδαία ανάπτυξη του αθλήματος σε όλο τον κόσμο και η αναγνώρισή του από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η δημιουργία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σούμο ήταν για μένα μονόδρομος καθώς αντιλήφθηκα τις προοπτικές που διαφαίνονται, όχι μόνο για τους Έλληνες αθλητές αλλά και διεθνώς, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία εργάζεται πυρετωδώς ώστε το άθλημα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων στις επόμενες 2 Ολυμπιάδες.”

2. Ποιες ήταν οι δυσκολίες σε αυτό το εγχείρημα; Άραγε βρήκατε συμπαραστάτες στην όλη αυτή διαδρομή ή μόνο εχθρούς;

Η αλήθεια είναι ότι αναλαμβάνοντας ένα τόσο σοβαρό αλλά και ενδιαφέρον εγχείρημα δεν περίμενα ότι θα ήταν μια βόλτα στο πάρκο. Φυσικά και υπήρξαν δυσκολίες, υπάρχουν σήμερα και σίγουρα θα υπάρξουν και στο μέλλον. Ίσως η σημαντικότερη από όλες είναι η λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με το άθλημα, καθώς οι περισσότεροι μπερδεύουν το επαγγελματικό Σούμο με το ερασιτεχνικό. Με το επαγγελματικό ασχολούνται μόνο οι άνδρες, δεν υπάρχουν κατηγορίες κιλών και η μοναδική ενδυμασία είναι το «μαουάσι». Αντίθετα, στο ερασιτεχνικό Σούμο, όπως και σε κάθε άθλημα επαφής, υπάρχουν κατηγορίες κιλών και συμμετέχουν ενήλικες άνδρες και γυναίκες αλλά και ανήλικοι. Όσον αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα είναι, δυστυχώς, ως ένα βαθμό αναμενόμενα κάποιες τρικλοποδιές. Και η αλήθεια είναι ότι στο άκουσμα της ίδρυσης της ομοσπονδίας υπήρξαν αυτοί που θέλησαν να καπηλευτούν την προσπάθεια βάζοντας εμπόδια στη διαδικασία αναγνώρισης της ομοσπονδίας από τη Γ.Γ.Α.. Στη ζωή μου, όμως, έχω μάθει να κινούμαι πάντα σύμφωνα με το νόμο, να μην καταθέτω τα όπλα και να ξεπερνώ τις δόλιες ενέργειες. Έχοντας, λοιπόν, το όραμα να δημιουργήσω μια ομοσπονδία που θα ενδιαφέρεται αληθινά για τα σωματεία και τους αθλητές της, συνέχισα και τελικά πέτυχα το στόχο μου. Δεδομένου ότι το Σούμο δεν προϋπήρχε στη χώρα μας, αποτέλεσε έκπληξη για ‘μένα το γεγονός της υποστήριξης αυτής της προσπάθειας από ανθρώπους που ταυτίστηκαν με το όραμά μου και πρόσφεραν ουσιαστική βοήθεια για την ανάπτυξη της ομοσπονδίας.”

3. Οι Ιάπωνες πως σας αντιμετώπισαν (αν έχετε έρθει σε κάποια επαφή), αφού είμαι σίγουρος πως και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το Σούμο είναι μια «δύσκολη περίπτωση» στον Ελλαδικό χώρο;

“Η παγκόσμια ομοσπονδία, όπως και η πανευρωπαϊκή, στάθηκαν από την αρχή στο πλευρό μας και μας στήριξαν έμπρακτα. Γνωρίζοντας την δυσκολία της αναγνώρισης του αθλήματος στη χώρα μας υπήρξαν αρωγοί μας σε όλη αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου, η ομοσπονδία μας έχει λάβει ήδη μέρος σε δύο πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κατακτώντας μάλιστα την 5η θέση στην κατηγορία γυναικών στα 65 κιλά, κάτι που αποτελεί μεγάλη επιτυχία μιας και ακόμη είμαστε στην αρχή και δεν έχουμε την εμπειρία των άλλων χωρών.”

4. …και καλά οι Ιάπωνες.. η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην Ελλάδα που ως γνωστών δύσκολα αναγνωρίζει αθλήματα και Ομοσπονδίες, πως σας αντιμετώπισε;

Σε αντίθεση με την άποψη που πολλοί έχουν, όπως φαίνεται και από την ερώτησή σας, η Γ.Γ.Α. δεν έχει ως στόχο την «μη αναγνώριση» αθλητικών ομοσπονδιών. Είναι αλήθεια ότι η διαδικασία αναγνώρισης είναι χρονοβόρα και απαιτεί πολλά δικαιολογητικά. Από την στιγμή που το άθλημα του Σούμο είναι αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως μόνιμο μέλος, και η ομοσπονδία μας κατέθεσε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία της αναγνώρισης της ομοσπονδίας προχώρησε ομαλά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.”

5. Σίγουρα όλο αυτό είναι ένας άθλος κατεκτημένος αλλά… τον άθλο που θα ονόμαζα «και τώρα τι γίνεται», δηλαδή πως θα καταφέρετε να μεταμορφώσετε το Σούμο από κάτι μακρινό σε «must taste at least once» για τους περισσότερους Έλληνες, πως πιστεύετε ότι θα κατακτήσετε και αυτόν τον άθλο;

Είναι αλήθεια ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι τα σωματεία και οι αθλητές να κατανοήσουν ότι το άθλημα του Σούμο δεν έχει καμία σχέση με το επαγγελματικό που βλέπουν στην τηλεόραση ή με τους sumotori που μπορεί να έχουν δει σε ταινίες. Είναι ένα σύγχρονο ολυμπιακό άθλημα με χιλιάδες χρόνια ιστορίας, που εξελίσσεται και αναπτύσσεται ραγδαία. Επίσης, η ομοσπονδία θα προσφέρει την ευκαιρία στα σωματεία και τους αθλητές, που θα ασχοληθούν με αυτό το άθλημα, να διακριθούν, να συμμετέχουν στην εθνική ομάδα, αλλά και να επωφεληθούν από όλες τις παροχές της νομοθεσίας, όπως οι μοριοδοτήσεις, καθώς, στην παρούσα φάση υπάρχει μικρότερος ανταγωνισμός σε σύγκριση με άλλα αθλήματα. Είναι ένα άθλημα το οποίο δεν επιφέρει εύκολα τραυματισμούς, είναι πολύ γρήγορο, ώστε να μην κουράσει τους θεατές που το παρακολουθούν και αρκετά εντυπωσιακό για να κρατήσει το ενδιαφέρον. Και πιστεύουμε ότι και στην χώρα μας θα υπάρχει η ανάλογη ανάπτυξη και απήχηση που υπάρχει και στο εξωτερικό.”

6. Παρακολουθούσατε Σούμο από παλιά ή είμαι ένας από τους λίγους που το έκανε; Αν ναι πρέπει να ρωτήσω ποιος είναι ο αγαπημένος σας Σουμοτόρι, ασχέτως βαθμού!

“Παρόλο που παρακολουθώ χρόνια το άθλημα, δεν ξεχωρίζω κάποιον ως αγαπημένο, ούτε παρακολουθούσα την πορεία ενός αθλητή ξεχωριστά. Η αγάπη μου αφορά το ίδιο το άθλημα και πάντα εντυπωσιαζόμουν από την τεχνική των αθλητών και όχι από την προσωπική απόδοση ενός μόνο σουμοτόρι.”

Γρηγόρης Παπαδόπουλος

7. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδίας Σούμο; Θα υπάρξουν κάποιοι αγώνες, σχολές προπονητών ή διαιτησίας;

Όπως προανέφερα, η Π.Ο.Σ. έχει ήδη συμμετάσχει σε δύο ετήσια πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχει διοργανώσει Αγώνες Κυπέλλου στην Ελλάδα. Καλούμε, λοιπόν, κάθε σωματείο και αθλητή που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ανοιχτή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 18/2 στο Χαϊδάρι. Μία μέρα μετά, στις 19/2 θα διεξαχθεί σχολή προπονητών/διαιτητών για όσους ενδιαφέρονται. Τον Μάρτιο θα διοργανωθούν Αγώνες Κυπέλλου και τον Απρίλιο θα συμμετέχουμε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21, U23 και Seniors. Φυσικά, για όλα όσα προανέφερα, θα παρουσιαστεί πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας www.sumohellas.gr

8. Πολλοί θα αναρωτιούνται, για το πώς θα είναι οι κατηγορίες κιλών, για το τι θα φορούν οι αθλητές, ακόμη και αν το ίδιο το Σούμο είναι.. ανθυγιεινό και ασφαλές..! Άραγε θα υπάρξουν ίσως κάποια σεμινάρια πάνω στο Σούμο στο εγγύς μέλλον;

“Η εμφάνιση των αθλητών γίνεται με κολάν-σορτσάκι και μαουάσι για τους άνδρες και με ολόσωμο μονοσόρτς και μαουάσι για τις γυναίκες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το κόστος εξοπλισμού για το Σούμο είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τα άλλα αθλήματα. Είναι σίγουρα ασφαλές και σε καμία περίπτωση ανθυγιεινό. Είναι, όμως, ένα πάρα πολύ απαιτητικό άθλημα που, τουλάχιστον μέχρι την κατηγορία των 100 κιλών, οι αθλητές είναι πάρα πολύ γυμνασμένοι, με το σωματότυπό τους να κατατάσσεται σε κατηγορίες fitness. Όπως προανέφερα, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της ομοσπονδίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά τόσο το αγωνιστικό πρόγραμμα όσο και τα επικείμενα σεμινάρια για προπονητές και διαιτητές.”

9. Τι θα λέγατε για να παρακινήσετε κάποιον ώστε να ασχοληθεί με το Σούμο;

“Για τα σωματεία, η δημιουργία τμήματος Σούμο έχει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Αναφέρω μερικά προκειμένου να γίνω κατανοητός. – Μικρότερος ανταγωνισμός σε σχέση με άλλα σωματεία της περιοχής, που πιθανόν να προσφέρουν παρεμφερή αθλήματα. – Χαμηλό κόστος δημιουργίας τμήματος. – Χαμηλό κόστος εξοπλισμού για τους αθλητές, κάτι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. – Δυνατότητα ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του σωματείου από την Γ.Γ.Α. – Συμμετοχή σε σχολές προπονητών της Γ.Γ.Α. – Μοριοδοτήσεις και οικονομικές επιχορηγήσεις τόσο προς τους αθλητές όσο και τους προπονητές και τα σωματεία τους. Όσο αφορά τους αθλητές: – Χαμηλό κόστος εξοπλισμού. – Χαμηλά ποσοστά τραυματισμού. – Βελτίωση σωματικών και τεχνικών δεξιοτήτων. – Συμμετοχή και δυνατότητα διάκρισης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Καταλαβαίνω ότι πολλοί μπορεί να είναι διστακτικοί λόγω της λανθασμένης εντύπωσης που επικρατεί για το Σούμο. Θεωρώ, όμως, ότι, όταν αποφασίσουν να ασχοληθούν, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να το μετανιώσουν και θα γίνουν φανατικοί υποστηρικτές του αθλήματος.”

10. Προσωπικά από την πολύ αρχή σχεδόν, αν και μη έμπρακτα είχατε την αμέριστη συμπαράσταση μου, μιας και το Σούμο ήταν ένα άθλημα που μου άρεσε (συνήθως ήμουν ο μόνος) και θα συνεχίσετε να την έχετε με όποιο τρόπο μπορώ! Μένει να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και να θυμίσω για μια ακόμη φορά ότι γράφετε ιστορία! Κλείστε την συνέντευξη αυτή, όπως εσείς επιθυμείτε!

“Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το άθλημα που εκπροσωπεί η ομοσπονδία στη χώρα μας. Η Π.Ο.Σ. ήρθε με σκοπό να βοηθήσει σωματεία και αθλητές, και ο στόχος μας είναι γενικά η διάδοση, όχι μόνο του αθλήματός μας αλλά και η ανάπτυξη και διάδοση των πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα, μιας και υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές που δυστυχώς, λόγω διάφορων συνθηκών, δεν κερδίζουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Εύχομαι σε όλους το 2023 να είναι μια καλή αθλητική χρονιά χωρίς τραυματισμούς”

Η συνέντευξη του Γρηγόρη Παπαδόπουλου παραχωρήθηκε στον Μιχάλη Κανακουσάκη για το newshub.gr ,ευχαριστούμε πολύ για το δικαίωμα αναδημοσίευσης

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά