fbpx

Το Kun Lbokator στον κατάλογο UNESCO της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (vids & pics)

Το Kun Lbokator στον κατάλογο UNESCO της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (vids & pics)

Το Kun Lbokator μία από τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες της Καμπότζης, είναι πλέον εγγεγραμμένο στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

Στις 29 Νοεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια της 17ης συνόδου (Ραμπάτ, Μαρόκο) της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Επιτροπή αποφάσισε να εγγράψει το Kun Lbokator, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας

Το Kun Lbokator είναι μια πολεμική τέχνη που χρονολογείται από την Angkorian περίοδο (9ος έως 15ος αιώνας). Στοχεύει στην ανάπτυξη της ψυχικής και σωματικής δύναμης και πειθαρχίας των ασκούμενων μέσω τεχνικών αυτοάμυνας και μιας φιλοσοφίας της μη βίας. Ως ενσάρκωση των κοινωνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών της Καμπότζης, το Kun Lbokator έχει εκτελεστεί ενεργά ως μέρος τελετουργικών προσφορών σε τοπικές θεότητες και σε άλλα φεστιβάλ, μαζί με στοιχεία όπως χορός, μουσική και παραδοσιακή ιατρική, ιερά αντικείμενα ή/και φυλαχτά, τατουάζ και όπλα.

Η εκπαίδευση του Kun Lbokator δεν αφορά μόνο σωματικές τεχνικές και δεξιότητες, αλλά και πνευματικές πειθαρχίες σχετικά με το πώς να σέβεσαι τη φύση και να συμπεριφέρεσαι με ευπρέπεια στην κοινωνία. Οι ασκούμενοι πρέπει να εκπαιδεύουν και να κατακτούν τεχνικές κρούσης και άμυνας βασιζόμενοι στα γυμνά χέρια και πόδια τους και μόνο όταν ένας μαθητής μπορεί να επιδείξει επάρκεια εισάγεται η εκπαίδευση όπλων.

Για αιώνες, οι δάσκαλοι του Kun Lbokator πιστεύεται ότι έχουν θεραπευτικές και προστατευτικές δυνάμεις. Μέσω εκπαιδεύσεων, οι δάσκαλοι μεταδίδουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε νέες γενιές, συμπεριλαμβανομένων μαθητευόμενων και μη, σχετικά με τους ρόλους και τις ευθύνες τους στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να προάγουν τον αμοιβαίο σεβασμό, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, να υπερασπιστούν τη δικαιοσύνη και την ειρήνη και να υπερασπιστούν για ισότητα και ελευθερία από διακρίσεις.

YouTube video

Δεδομένης της περιεκτικής φύσης του, το Kun Lbokator εφαρμόζεται ευρέως στους Καμποτζιανούς, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό τους υπόβαθρο ή την κατάστασή τους. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 7.000 μεμονωμένοι ασκούμενοι του Kun Lbokator στην Καμπότζη και στο εξωτερικό, με 12 αφοσιωμένους μεγάλους δασκάλους, που έχουν δεσμευτεί να το προστατεύουν και να το μεταδίδουν στις μελλοντικές γενιές, στα σχολεία της κοινότητας Kun Lbokator σε 13 επαρχίες της Καμπότζης.

Η εγγραφή του Kun Lbokator, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, θα ενισχύσει σημαντικά την προβολή και την αναγνώρισή του σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, ειδικά μεταξύ των νεότερων γενιών, για τη διαφύλαξη και τη διατήρησή του. κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει η Καμπότζη για τη διασφάλιση της προστασίας και της προώθησης του Kun Lbokator περιλαμβάνουν την ένταξη στην επίσημη και μη τυπική εκπαίδευση, εθνικές και διεθνείς εκστρατείες μέσων ενημέρωσης, παραστάσεις, φεστιβάλ, τουρνουά, προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων μέσω εκπαίδευσης εκπαιδευτών, έρευνα και τεκμηρίωση και νομικές και οικονομικές διατάξεις, για αυξημένες ευκαιρίες για ευρύτερη δυνατή συμμετοχή της κοινότητας στα μέτρα διασφάλισης.

YouTube video

Το Kun Lbokator προστέθηκε πρόσφατα ως νέος κλάδος στους Αγώνες της Νοτιοανατολικής Ασίας (SEA). Με την Καμπότζη ως οικοδεσπότη των Αγώνων SEA 2023, η προβολή και η ευαισθητοποίησή της θα προωθηθούν περαιτέρω σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Sardar Umar Alam, εκπρόσωπος της UNESCO στην Καμπότζη, δήλωσε: «Η UNESCO θα ήθελε να συγχαρεί την Καμπότζη για αυτό το σπουδαίο επίτευγμα της προστασίας του Kun Lbokator μέσω της εγγραφής του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Ως παραδοσιακό άθλημα, η εγγραφή του θα προωθήσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Καμπότζης στη διεθνή σκηνή για διαπολιτισμικό διάλογο, κοινωνική συνοχή και ανεκτικότητα, ανοίγοντας το δρόμο για τις επόμενες γενιές».

Στον 900χρονο ναό του Angkor Wat στη βόρεια Καμπότζη, απεικονίσεις του Yutakhun Khom είναι σκαλισμένες στους τοίχους του

«Έγινα μέλος του Dambang Dek Club της επαρχίας Kampong Chhnang, πριν από 6 χρόνια. Αγαπώ πολύ το Kun Lbokator, τις πολεμικές τέχνες των Χμερ. Θα ήθελα να διατηρήσω και να μεταφέρω αυτή την κληρονομιά από τους προγόνους μας των Χμερ στη νεότερη γενιά, καθώς το Kun Lbokator συμβάλλει στη σωματική και πνευματική μου εκπαίδευση. Είμαι έτοιμος να συνεχίσω τη δέσμευσή μου και το όνειρό μου να εδραιώσω την ταυτότητα της επαρχίας μου και την υποψηφιότητα του Kun Lbokator στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της υπερηφάνειας της Καμπότζης, ειδικά για τους νέους

Η Καμπότζη φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικής κληρονομιάς και δυναμικούς δημιουργικούς τομείς. Το Kun Lbokator, είναι το 6ο στοιχείο από την Καμπότζη που εγγράφεται στους Λίστες Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με το Βασιλικό μπαλέτο της Καμπότζης (2008), το Sbek Thom, το θέατρο σκιών Χμερ (2008), τα Τελετουργικά και τα παιχνίδια έλξης (2016), Chapei Dang Veng (2016) και Lkhon Khol Wat Svay Andet (2018).

Περισσότερες πληροφορίες: https://ich.unesco.org/en/RL/01868

Πηγή: Δελτίο τύπου Unesco

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά