Με ανακοίνωση της που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος μοιράστηκε σκέψεις, απόψεις και όραμα για την πορεία και το μέλλον του αθλήματος, κάνοντας και μια θαρραλέα αναφορά στο τι γίνεται σήμερα. Επίσης να σημειωθεί ότι γίνεται απευθείας σύνδεση στο να μπορείς να φοράς το εθνόσημο, να εκπροσωπείς τη χώρα σου, να λαμβάνεις κανονικά μοριοδοτήσεις και όλα τα οφέλη του αθλητικού νόμου, αλλά από την άλλη πλευρά αν θέλεις να αγωνιστείς επαγγελματικά και να αξιωθείς αμοιβές και τίτλους να το κάνεις με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και αξιοκρατία μέσω της Ομοσπονδίας. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού σε υψηλότατο και επίσημο επίπεδο το οποίο δεν αφήνει καμία δικαιολογία σε κάποιον να αγωνιστεί και να συμμετέχει κάπου αλλού.
H ανακοίνωση: Ήταν το 2019 που η IFMA και η WMC ενώθηκαν σε έναν ενιαίο οργανισμό για να διέπουν όλες τις πτυχές του αθλήματος του Μουάιτάι. Η ενοποίηση έγινε κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της βασιλικής κυβέρνησης της Ταϊλάνδης και της διεθνούς αθλητικής κοινότητας για να διασφαλιστεί η σωστή πορεία σταδιοδρομίας για τους αθλητές. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πολυετούς στρατηγικής ανάπτυξης προς το όραμα της IFMA να αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η IFMA άλλαξε το όνομά της από “Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνών Μουάιτάι” σε “Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Μουάιτάι” που είναι και ο τελευταίος αναγνωρισμένος οργανισμός της ΔΟΕ που κάνει αυτή τη σημαντική μετάβαση. Μια άλλη σημαντική εξέλιξη στο όραμα και την αποστολή του οργανισμού από το 2012 ήταν να γυρίσει την «πυραμίδα» ανάποδα, τοποθετώντας τους νέους στην κορυφή, στη θέση των ελίτ αθλητών δίνοντας έτσι προτεραιότητα στην ανάπτυξη των νέων και την ανάπτυξη της βάσης για να διασφαλίσει ότι το Μουάιτάι ως αθλητική και πολιτιστική μορφή τέχνης, ανοίγει το δρόμο για την επόμενη γενιά.
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων IFMA έχει γίνει η ετήσια ναυαρχίδα της IFMA με περισσότερους από 2000 αθλητές νέων από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν υπό τη σημαία των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και των ανώτερων αθλητικών υπουργείων της χώρας τους. Η διασφάλιση, η εκπαίδευση κατά του ντόπινγκ και η ισότητα των φύλων είναι μερικά από τα βασικά θέματα που έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό προς αυτή την εξέλιξη, η οποία τώρα, 10 χρόνια αργότερα, δείχνει αποτελέσματα που αλλάζουν το παιχνίδι. Σήμερα, οι αθλητές του Μουάιτάι μπορούν να λάβουν υποστήριξη και οικονομική απολαβή για την εκτέλεση των εθνικών τους καθηκόντων να εκπροσωπούν τους εθνικούς αθλητικούς φορείς τους, συμμετέχοντας σε μεγάλες διοργανώσεις όπως οι Παγκόσμιοι Αγώνες, οι Ασιατικοί Αγώνες Εσωτερικού Χώρου, οι Αγώνες Μάχης μεταξύ άλλων, όπου πολλοί από αυτούς μπορεί να τυχαίνουν πλήρης υποστήριξης από τις κυβερνήσεις τους για την αθλητική τους εξέλιξη, την προπόνηση και την κατάκτηση μεταλλίων.
Το διεθνές φαινόμενο του Μουάιτάι αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό όσον αφορά τους νέους οργανισμούς που ξεφυτρώνουν παντού. Αυτοί οι άνευ αξίας οργανισμοί διεκδικούν αποκλειστική αναγνώριση και αξιοπιστία, ενώ πουλάνε ζώνες και τίτλους σαν νόμισμα χωρίς διαρθρωτικά θεμέλια για την προστασία των αθλητών και της ακεραιότητας του αθλήματος, όπως κατάλληλη πολιτική διασφάλισης της υγείας, ασφάλειας και ευημερίας των αθλητών, ενώ δεν εφαρμόζουν διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ για τη διασφάλιση καθαρού αθλητισμού. Η IFMA εργάζεται σκληρά ως το αναγνωρισμένο υπερκείμενο σώμα για το άθλημα ώστε να διασφαλίσει ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε οι αθλητές να μπορούν να αγωνίζονται με ασφάλεια αλλά και να λαμβάνουν δίκαιες απολαβές.
Εκτός της Ταϊλάνδης, οι αθλητές λαμβάνουν συχνά σημαντική αμοιβή ως μέρος ενός κρατικού συστήματος οικονομικών ανταμοιβών για την κατάκτηση μεταλλίων σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως οι Παγκόσμιοι Αγώνες. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, και Δεκέμβριο, πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια χρηματικών επάθλων έχουν καταβληθεί αναλογικά σε άνδρες και γυναίκες αθλητές εκτός της πατρίδας τους. Εν τω μεταξύ, στην Ταϊλάνδη, οι «διοργανωτές» των λεγόμενων Παγκόσμιων Τίτλων αποζημιώνουν τους νικητές με μόλις 1.000 δολάρια ΗΠΑ. Πώς μπορεί το άθλημα να εξελιχθεί σε θετική κατεύθυνση αν οι αθλητές δεν πληρώνονται σωστά; Αγωνίζεστε για έναν «παγκόσμιο» τίτλο με μια πενιχρή αμοιβή $1000 δολάρια; Πώς μπορεί να αιτιολογηθεί αυτό; Θα ήταν τραγωδία αν συνεχίσουμε να παραμένουμε αδρανείς και να επιτρέπουμε στους αθλητές του Μουάιτάι να συνεχίσουν να πληρώνονται ανεπαρκώς, να «ζευγαρώνονται» άνισα και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Στις προσπάθεια να βελτιωθεί αυτό το status quo, η IFMA έχει υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το κορυφαίο στάδιο Rajadamern της Ταϊλάνδης, για να συνεργαστεί στενά και να εξασφαλίσει σημαντικές πτυχές του αθλήματος, όπως η υγεία και η ασφάλεια, το ευ αγωνίζεσθαι προγράμματα μετάβασης σταδιοδρομίας.
Η IFMA θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι παραδόσεις και η ηθική του Μουάιτάι τηρούνται, ότι οι αθλητές παραμένουν στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις αξίες και τις πολιτικές ενός αξιοσέβαστου και έγκυρου οργανισμού, αντάξιου της θέσης του στο τραπέζι των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αθλητικών ομοσπονδιών όπως η FIFA, η FIBA και η FINA μεταξύ άλλων. Η IFMA πρέπει να συνεχίσει να παραμένει ισχυρή μέσα στην Ολυμπιακή Οικογένεια και ως εκ τούτου πρέπει να ευχαριστήσουμε και τις 148 εθνικές ομοσπονδίες μας για όλη την εξαιρετική δουλειά που κάνουν.
Ασημακόπουλος, ο απόλυτος νικητής δια πυρός και σιδήρου – Μουάι Τάι (apexsports.gr)