Η μασκότ του 18ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γου Σου και του 6ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κουνγκ Φου είναι ένα σύμβολο της Ελληνικής αρχαίας ιστορίας. Το ιερό πτηνό της Αθηνάς η κουκουβάγια ή αλλιώς «Γλαύκα»!
Η κουκουβάγια συμβολίζει την σοφία, διότι είναι νυχτόβιο πτηνό το οποίο έχει εξαιρετική όραση ακόμα και στο σκοτάδι. Έχει την φυσική ιδιότητα να βλέπει την «αθέατη πλευρά των πραγμάτων», εκεί που άλλοι αδυνατούν λόγω του σκότους. Συμβολίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την «σοφία» που αφορά την μετουσίωση της απλής γνώσης σε βίωμα, πνευματικότητα και στάση ζωής. Μακριά από την φασαρία («εις εαυτόν διείσδυση»), ο άνθρωπος (όπως και ο πολεμιστής) απομονώνεται, προσπαθώντας να ανακαλύψει την αυτογνωσία, την πραγματική του εσωτερική δύναμη και υπόσταση.
Και το όνομα της δικής μας μασκότ…. ΜΑΧΗ.
Η μάχη στον Όμηρο, αντίθετα με τον πόλεμο έχει θετική χροιά («εύσημη λέξη»). Στον πόλεμο οι ιδιότητες που προσδίδει ο Όμηρος είναι αιματόεις, δακρυόεις, πολύδακρυς, στυγερός, κακός, δυσηχής, οκρυόεις (ψυχρός, φρικτός), φθισήνωρ (ολέθριος, ανδροφονιάς), δήιος (φονικός, καταστρεπτικός), οϊζηρός (οδυνηρός, ελεεινός), δυσηλεγής (αποκρουστικός, αμείλικτος) κ.τ.ό. αντίθετα προς τη μάχη που αυτή είναι κυδιάνειρα (αυτή με την οποία δοξάζονται οι άνδρες), είναι κρατίστη (δυνατή, κραταιή) κ.τ.ό.
Η μάχη έχει μερικό χαρακτήρα σύγκρουσης. Έτσι το να χαθεί μια μάχη δεν σημαίνει, ότι χάθηκε και ο πόλεμος! Αυτό δίνει ελπίδα στον αθλητή – πολεμιστή, ότι ακόμα κι΄ αν ηττηθεί σε έναν αγώνα, μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται στο μέλλον χωρίς να έχει χαθεί ο στόχος του. Ταυτίζεται συνεπώς με την λέξη αγώνας. Κατά πολλούς η λέξη Μάχη προέρχεται από το μήχ-αρ, μηχ-ανή, οπότε αρχική σημασία τού μάχομαι θα ήταν αντιστοίχως «μηχανεύομαι (πώς θα επιβληθώ στον αντίπαλο).
Ελπίζουμε η δική μας ΜΑΧΗ να προσφέρει στους αθλητές που θα συμμετέχουν έναν ωραίο αγώνα, περισσότερη σοφία και πάνω απ’ όλα ελπίδα.