Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης απεβίωσε μόλις στα 42 του ύστερα από μάχη 2 ετών με τον καρκίνο και συγκεκριμένα το καρκίνωμα Nut, μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είχαμε καταγεγραμμένα περιστατικά.
Kαρκίνωμα Nut
Το καρκίνωμα NUT (NC) (πρώην καρκίνωμα μέσης γραμμής NUT) είναι ένας σπάνιος γενετικά καθορισμένος, πολύ επιθετικός επιθηλιακός καρκίνος πλακωδών κυττάρων που εμφανίζεται συνήθως στη μέση γραμμή του σώματος και χαρακτηρίζεται από μια χρωμοσωμική αναδιάταξη στην πυρηνική πρωτεΐνη του γονιδίου των όρχεων (δηλαδή γονίδιο NUTM1 ).
Στο 75% περίπου των περιπτώσεων, η κωδικεύουσα αλληλουχία του NUTM1 στη ζώνη 14 στον μακρύ (ή “q”) βραχίονα του χρωμοσώματος 15 συντήκεται με το BRD4 ή το BRD3, το οποίο δημιουργεί ένα χιμαιρικό γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη σύντηξης BRD-NUT. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η σύντηξη του NUTM1 γίνεται με ένα άγνωστο γονίδιο συνεργάτη, που συνήθως ονομάζεται παραλλαγή NUT.
Το όνομα NUT carcinoma εισήχθη καθώς το καρκίνωμα δεν εμφανίζεται μόνο στη μέση γραμμή του σώματος. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) άλλαξε επίσης το όνομα το 2015 στην ταξινόμηση του ΠΟΥ για Όγκους Πνεύμονα, Υπεζωκότα, Θύμους και Καρδιά.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες μορφές καρκίνου και εξαρτώνται από το στάδιο. Ενώ μπορεί να παρατηρηθούν γενικευμένα συμπτώματα (απώλεια βάρους και κόπωση), υπάρχουν επίσης συμπτώματα ειδικά για το σημείο. Εάν ο όγκος αφορά την περιοχή της κεφαλής και του λαιμού (περίπου στο 35%), μπορεί να εμφανιστεί πόνος, μάζα, αποφρακτικά συμπτώματα, μεταξύ άλλων. Τα καρκινώματα NUT δεν είναι ειδικά για κανένα τύπο ιστού ή όργανο. Κοινές θέσεις περιλαμβάνουν το κεφάλι, τον αυχένα και το μεσοθωράκιο. Η διάμεση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι 16-23 έτη, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς μπορεί να επηρεαστούν επίσης.
Διάγνωση
Τα NC όταν παρατηρούνται μικροσκοπικά, είναι κακώς διαφοροποιημένα καρκινώματα που παρουσιάζουν απότομες μεταπτώσεις σε νησίδες καλά διαφοροποιημένου πλακώδους επιθηλίου. Αυτό το μοτίβο όγκου δεν είναι συγκεκριμένο ή μοναδικό για το καρκίνωμα NUT, αλλά αυτό το μοτίβο είναι πιο ενδεικτικό της διάγνωσης. Τα νεοπλασματικά κύτταρα θα παρουσιάσουν θετική αντίδραση με διάφορες κυτταροκερατίνες, ανοσοϊστοχημεία p63, CEA και CD34.
Ωστόσο, το καθοριστικό χαρακτηριστικό των NCs είναι η αναδιάταξη του γονιδίου NUT.[5] Η πιο κοινή είναι μια μετατόπιση που περιλαμβάνει το γονίδιο BRD4 και το γονίδιο NUT (t(15;19)(q13;p13.1)). Επομένως, η χρώση με το αντίσωμα NUT επιβεβαιώνει τη διάγνωση (αν και διατίθεται μόνο σε περιορισμένο αριθμό εργαστηρίων).
Θεραπεία
Επί του παρόντος, η τυπική θεραπευτική προσέγγιση είναι μια πολυτροπική προσέγγιση που περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση καθώς και ραδιοχημειοθεραπεία. Καθώς η μέση επιβίωση κάτω από αυτό το θεραπευτικό σχήμα είναι μόνο 5-7 μήνες, βρίσκονται υπό διερεύνηση πιο συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές: Συγκεκριμένες μοριακές στοχευμένες θεραπείες (συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων BET και των αναστολέων αποακετυλάσης ιστόνης (HDACi)) μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη, ανακοπή των νεοπλασματικών κυττάρων.
Πρόγνωση
Το καρκίνωμα NUT είναι πολύ ανθεκτικό στις τυπικές θεραπείες χημειοθεραπείας. Ο όγκος μπορεί αρχικά να ανταποκριθεί στη θεραπεία και στη συνέχεια παρατηρείται ταχεία υποτροπή. Προτείνεται μια πολυτροπική προσέγγιση στη θεραπεία, ειδικά επειδή οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν προχωρημένη νόσο. Η θεραπεία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στον μεμονωμένο ασθενή, με πολλές υποσχόμενες νέες στοχευμένες μοριακές θεραπείες σε κλινικές δοκιμές. Συνολικά, υπάρχει μέση επιβίωση 6-9 μηνών.