fbpx

Επέστρεψε… άφραγκος!

Επέστρεψε… άφραγκος!

Ο Καμπάτσο πήρε μια γενναία απόφαση με το δάνειο που εξασφάλισε για να πληρώσει την Ρεάλ, αλλά επιστρέφει στην Ευρώπη κουβαλώντας χρέος 2,5 εκατομμύρια δολάρια! 

Η επιλογή του να αφήσει την Ρεάλ Μαδρίτης το 2020 για να μετακομίσει στο ΝΒΑ, είχε λογική σε  αγωνιστικό επίπεδο, αλλά έμοιαζε παράλογη σε οικονομικό. Δύο χρόνια μετά, ο Φακούντο Καμπάτσο επιστρέφει στην Ευρώπη, όχι μόνο άπραγος, αλλά και… άφραγκος. Δυστυχώς δεν είναι ευφυολόγημα, ούτε ειρωνεία προς έναν παίκτη που χωρίς καμία αμφιβολία είναι κορυφαίου επιπέδου, ενώ συνάμα είναι και ένας έξυπνος άνθρωπος. Ο Αργεντινός πλέι-μέικερ, όμως, απλά έπαιξε και έχασε! 

ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ 

Όταν αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τον όρο που είχε στο συμβόλαιο του με τη «Βασίλισσα», ο οποίος του επέτρεπε να φύγει για το ΝΒΑ, καταβάλλοντας το buyout-μαμούθ των έξι εκατομμυρίων ευρώ, ο «Φάκου» πόνταρε όλες τις… μάρκες του στον εαυτό του. Ήξερε ότι οι Νάγκετς δεν μπορούσαν να έχουν συμμετοχή μεγαλύτερη της ανωτάτης που επιτρέπει η ΣΣΕ του ΝΒΑ, όπερ σημαίνει ότι εκείνοι θα κατέβαλλαν μόλις 750.000 δολάρια στη Ρεάλ. Παράλληλα γνώριζε ότι ο μισθός του την επόμενη διετία δεν έφτανε για να καλύψει το υπόλοιπο ποσό της αποζημίωσης της Ρεάλ κι έτσι πήρε μια εξαιρετικά γενναία και πρωτοφανή απόφαση: εξασφάλισε δάνειο από τράπεζα της Ισπανίας, για να πληρώσει από την τσέπη του τον σύλλογο της Μαδρίτης! 

ΤΟ ΡΙΣΚΟ 

Η λογική του ήταν απλή, αλλά ενείχε μεγάλο ρίσκο: Πίστευε πως στα δύο του χρόνια στο Ντένβερ, θα αποδείκνυε πως είναι ένας αξιόπιστος αναπληρωματικός (ου μην και βασικός για ομάδες χαμηλού επιπέδου) πλέι-μέικερ στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και πως έτσι θα εξασφάλιζε ένα νέο συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2022 με μέσο μισθό που θα έφτανε τα 10 εκατομμύρια δολάρια. 

Έτσι όχι απλά θα εξοφλούσε το δάνειο, αλλά θα έβγαζε κι ένα μεγάλο κέρδος, με δεδομένο πως στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει έναν «καθαρό» μισθό της τάξης των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο προπονητής των Νάγκετς Μάικ Μαλόουν θα τον χρησιμοποιούσε μόνο αν μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει την ομάδα του και όχι για να βοηθήσει ο ίδιος τον Αργεντινό να ανεβάσει τις μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο. 

ΠΗΡΕ… ΨΙΧΟΥΛΑ

Το ρίσκο, λοιπόν, ήταν τεράστιο και δυστυχώς δεν απέδωσε. Μετά την θετική rookie σεζόν που είχε το 2021, πέρσι έμεινε τρίτος, πίσω από τον Μόντε Μόρις και τον Όστιν Ρίβερς, στην ιεραρχία των πλέι-μέικερ και το Ντένβερ το καλοκαίρι του 2022 αποφάσισε να μην τον κρατήσει. Η αξία του στην free agency ήταν πεσμένη και μετά βίας κατάφερε να βρει ένα μίνιμουμ συμβόλαιο από τους Μάβερικς. Επειδή, μάλιστα, ήταν μη εγγυημένο, όταν τον «έκοψαν» για να υπογράψουν τον Κέμπα Ουόκερ δεν πήρε καν ολόκληρο το 1,8 εκατομμύριο που προβλεπόταν βάσει της συμφωνίας του. Το ποσό που του αναλογούσε ήταν 464.299 δολάρια, αλλά αυτό που μπήκε στον λογαριασμό του ήταν λίγο πάνω από 230.000$. 

Κι εδώ είναι το σημείο κλειδί. Στην ουσία οι παίκτες του ΝΒΑ εισπράττουν το 50% του συμβολαίου τους. Από το «μικτό» (gross) μισθό τους, πρέπει να αφαιρέσουν τον ομοσπονδιακό φόρο (federal tax) που μπορεί να φτάσει ως και το 37%(!) και τον Πολιτειακό (state tax) που μπορεί να είναι από μηδενικός ως και 15% στον Καναδά! Παράλληλα πληρώνουν μόνοι τους την προμήθεια του ατζέντη (από 1 ως μάξιμουμ 4%), όπως επίσης το σπίτι και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν. 

Έτσι, λοιπόν, ο Καμπάτσο επιστρέφει στην Ευρώπη για λογαριασμό του Ερυθρού Αστέρα, έχοντας ένα δανειακό υπόλοιπο που ξεπερνάει τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια! 

Στον πίνακα μπορείτε να δείτε με ακρίβεια τα νούμερα στα έσοδα του και με χοντρικούς υπολογισμούς τα αντίστοιχα στα έξοδα του. 

O… ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΤΣΟ 

ΕΣΟΔΑ  ΕΞΟΔΑ
Συμμετοχή Νάγκετς σε Ρεάλ 750.000$ Buyout σε Ρεάλ Μαδρίτης 6.500.000
Μισθός Νάγκετς 2021-22 3.100.000 Εφορία+λοιπά έξοδα 2021-23 3.300.000
Μισθός Νάγκετς 2022-23 2.975.000
Μισθός Μαβς 2022-23 464.299
ΣΥΝΟΛΑ 7.289.299 ΣΥΝΟΛΑ 9.800.000
ΥΠΟΛΟΙΠΟ 2.510.000
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Euroleague