Κάθε μεγαλούπολη της Αμερικής έχει τη δική της χάρη, αλλά και τα μειονεκτήματα της. Η Νέα Υόρκη φερ’ ειπείν είναι εντυπωσιακή για το μέγεθος, αλλά και για την ωμότητα της, την ίδια στιγμή που στο Σαν Φρανσίσκο η ζωή κυλάει όμορφα αρκεί το ετήσιο εισόδημα σου να ξεκινάει από τα 200.000 δολάρια. Το Λος Άντζελες συνδυάζει τα έντονα φώτα με την ποιοτική ζωή, δίχως όμως μια «βαριά» φορολογική δήλωση να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μείνει κάποιος σε αυτό.
Κάτι που γίνεται αντιληπτό από μια επίσκεψη στην Crypto.com Arena. Η πολυτελής έδρα των Λέικερς και (μέχρι το 2025) των Κλίπερς, αποτελεί ένα «χωνευτήρι» διαφορετικών κουλτούρων και βαλαντίων, γεγονός που της δίνει ένα πολύ ξεχωριστό χρώμα.
Φυσικά το πρώτο πράγμα που κεντρίζει το μάτι είναι το μέγεθος και η τοποθεσία της. Χτισμένη στο κέντρο της πόλης, είναι περιστοιχισμένη από τεράστιους ουρανοξύστες, όπως επίσης και από κτίρια… διασκέδασης. Ξεχωρίζει το Peacock theater, στο οποίο γίνονται από συναυλίες ως θεατρικές παραστάσεις και με χωρητικότητα 7.100 ανθρώπων είναι ένας από τους μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους αναψυχής στην Αμερική. Το Peacock theater έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη με την Crypto και είναι μέρος της Microsoft Square, στην οποία ικανοποιούνται όλα τα γούστα και οι απαιτήσεις του αμερικανικού υπερκαταναλωτισμού.
Ο δρόμος που φέρει το όνομα του θρυλικού εκφωνητή των αγώνων των «λιμνάνθρωπων» Τσικ Χερν, «κλείνει» για τα αμάξια τη μέρα των ματς κι έτσι δημιουργείται ένας πολύ ωραίος πεζόδρομος, στον οποίο το πρώτο πράγμα που συναντάει κανείς, είναι τους υπαίθριους πωλητές φαγητών.
Αν στο ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ έχουμε συνηθίσει γύρω στους 5-6 μεγάλους πάγκους, στην Crypto, υπάρχουν πάνω από 20 μικροί, ο ένας δίπλα στον άλλον. Κάρβουνα δεν υφίστανται κι έτσι λείπει η πατροπαράδοτη μυρωδιά της τσίκνας, πλην όμως στην θέα τόσων πολλών «βρώμικων» είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς και μοιραία θα δώσει το δεκαδόλαρο του για ένα.
Το επόμενο πράγμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι οι πωλητές ρούχων. Ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά λειτουργεί η επίσημη μπουτίκ των «λιμνάνθρωπων», έξω από το γήπεδο μπορεί να βρει κανείς ότι (μη αυθεντική) φανέλα των Λέικερς θέλει. Από αγωνιστικές του Μάτζικ Τζόνσον της εποχής του showtime, μέχρι άπειρες που απεικονίζουν τον συγχωρεμένο Κόμπε Μπράιαντ.
Μάλιστα μπροστά στην προτομή του, υπάρχουν πάγκοι αφιερωμένοι αποκλειστικά σε αυτόν. Ότι πάρει κανείς 20 δολάρια, μετρητά, χέρι με χέρι και με ένα δυνατό χτύπημα στην πλάτη από τον πωλητή.
Ξηγημένα…
Τα αγάλματα των «θρύλων» της ομάδας του Λος Άντζελες είναι γνωστά και στις φωτογραφίες φαίνονται τεράστια, αλλά στην πραγματικότητα το μέγεθος τους είναι κατά πολύ μικρότερο.
Αυτό που ξεχωρίζει και υπάρχει μεγάλη ούρα για να φωτογραφηθεί κανείς είναι του αξέχαστου black mamba.
Στο μπροστινό μέρος της βάσης του αναγράφονται όλα τα ατομικά και ομαδικά επιτεύγματα του, ενώ στο πλάι έχει «χτυπηθεί» μια από τις πιο γνωστές ατάκες του…
«Άφησε το παιχνίδι καλύτερο απ’ ότι το βρήκες. Κι όταν φθάσει η δική σου ώρα να φύγεις, άφησε έναν θρύλο».
Τα επόμενα που ξεχωρίζουν είναι αυτά του Μάτζικ Τζόνσον και του Τζέρι Ουέστ, ενώ το πιο μικρό και κρεμασμένο από έναν γυάλινο τοίχο είναι του Σακίλ Ο’ Νίλ.
Όταν μπει κανείς στο γήπεδο, εντυπωσιάζεται από το μέγεθος του. Τα λάβαρα των 17 πρωταθλημάτων και οι φανέλες παικτών που έχουν αποσυρθεί. Όπως και τα αγάλματα, είναι πολύ μικρότερα απ’ ότι δείχνουν στην τηλεόραση ή στις φωτογραφίες.
Ο κόσμος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ενθουσιώδης, κάτι που μπορεί να αντιληφθεί κανείς από τις αντιδράσεις του στην τρομερή παρουσίαση του Λε Μπρόν και της παρέας του.
Το παρήγορο είναι ότι σε αντίθεση με άλλα γήπεδα του ΝΒΑ που οι φίλαθλοι προτιμούν να αλωνίζουν στους εσωτερικούς χώρους και στα εστιατόρια ενώ ο αγώνας εξελίσσεται, οι φίλοι των Λέικερς είναι προσηλωμένοι στο ματς.
Όταν πια αυτό τελειώσει, το… σόου συνεχίζεται.
Έξω από το γήπεδο, μπορεί να συναντήσει κανείς χορευτές και μουσικούς, οι οποίοι δίνουν την δική τους παράσταση.
Ακόμα και τον Μάικλ Τζόρνταν μπορείτε να γνωρίσετε.
Δεν το πιστεύετε; Ιδού η απόδειξη με τον… Μιχάλη Ιορδανίδη πιο προσηνής από ποτέ να υπογράφει αυτοπροσώπως αυτόγραφα, με την στολή των Σικάγο Μπουλς.
Τα εισιτήρια στους αγώνες των Λέικερς είναι «τσιμπημένα» καθώς οποιαδήποτε θέση στο κάτω διάζωμα ξεκινάει από τα 250 δολάρια. Για μια φορά, όμως, όποιος θέλει να ζήσει την συνολική εμπειρία του «σπιτιού» των «λιμνάνθρωπων» αξίζει να τα δώσει.