Ομάδα που κερδίζει (τίτλους) δεν αλλάζει και ο Ολυμπιακός ακολουθεί κατά γράμμα τον σχεδιασμό του Coach B για τη δημιουργία ενός σταθερού κορμού.
Από τον Γενάρη του 2020 όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στο λιμάνι (του) πέρασαν τέσσερα χρόνια, διάστημα αρκετό προκειμένου ο έμπειρος και απόλυτα πετυχημένος Έλληνας τεχνικός να βάλει τη δική του σφραγίδα. Όχι μόνο με τα επτά σερί εγχώρια τρόπαια που μετράνε οι ερυθρόλευκοι αλλά και με το χτίσιμο μιας ομάδας με γερές βάσεις που θα ξεπερνά τις όποιες απώλειες ή τραυματισμούς.
Ο παραμένων ΜακΚίσικ
Το βασικό πλάνο κατά πως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα είναι η δημιουργία μιας ενός συμπαγούς και σταθερού κορμού παικτών πάνω στον οποίο θα πορεύεται ανά 2ετία-3ετία ο Ολυμπιακός. Οι εποχές του “φύγε εσύ, έλα εσύ” που βίωσε και ο ίδιος ο Μπαρτζώκας όταν επέστρεψε στον Πειραιά βρίσκοντας μία ομάδα γεμάτη λεγεωνάριους από τους οποίους μόνον ένας (ΜακΚίσικ) έχει “επιζήσει” μέχρι σήμερα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Ο Μπαρτζώκας είναι φανερό ότι δουλεύει με ορίζοντα διετίας/τριετίας για να έχει έναν σταθερό κορμό και ακολούθως να κάνει τις απαραίτητες ή απαιτούμενες από τις συνθήκες προσθέσεις/αφαιρέσεις. Φέτος, δε, έμαθε έστω και με τον… σκληρό τρόπο των τραυματισμών των Φαλ και Μιλουτίνοφ στο ξεκίνημα της σεζόν, από το πάθημα του καλοκαιρινού σχεδιασμού με τους Σίκμα και Τανούλη (που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο πλάνο του) και διόρθωσε τις ανορθογραφίες με τα “δώρα” των Πετρούσεφ και Ράιτ.
Η τύχη στο πλευρό του
Όπου εκεί στάθηκε και τυχερός αφενός για το timing που ο Σέρβος έμεινε ελεύθερος από το ΝΒΑ και από το ότι ο Αμερικανός παρά τα… όργιά του στην Τουρκία δεν βρέθηκε στο ραντάρ άλλης ομάδας της Ευρωλίγκα νωρίτερα στη σεζόν.
Ο προπονητής του Ολυμπιακού λοιπόν ειδικά την τελευταία τριετία, μετά την έλευση δηλαδή των Γουόκαπ και Φαλ που αποτέλεσαν τις “κολώνες” (μεταφορικά και… κυριολεκτικά) του χτισίματος της νέας ομάδας ξεκινώντας από τις νευραλγικές θέσεις του πλέι-μέικερ και του σέντερ, έχει, με τη συμπαράσταση της διοίκησης φυσικά, φτιάξει έναν κορμό παικτών με ορίζοντα το… 2026! Πλέον τα φαινόμενα της προηγούμενης δεκαετίας με τις “αρπαγές” παικτών όπως ο Χάινς ή ο Ντάνστον δεν παρατηρούνται αφού ο Ολυμπιακός προσέχει για να… έχει. Και τους Έλληνες και τους ξένους παίκτες που θέλει.
Ανανεώσεις με αιτία
Η τελευταία ανανέωση του Άλεκ Πίτερς ήταν η έβδομη πρόωρη για παίκτη της ομάδας του Ολυμπιακού από τότε που επέστρεψε ο Μπαρτζώκας στο ΣΕΦ και η πέμπτη τον τελευταίο χρόνο! Η πρώτη ήταν στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 του νυν αρχηγού Κώστα Παπανικολάου ο οποίος πέρυσι ανανέωσε ξανά έως το 2026. Η ανανέωση Βεζένκοφ (2 Ιανουαρίου 2023) ήταν κίνηση τακτικής σε συνεννόηση με τον παίκτη ώστε η μετακόμισή του στο ΝΒΑ (όπως και έγινε) να απέφερε κέρδος στην ομάδα.
Ουσιαστικά πάντως το πλάνο πρόωρων ανανεώσεων εφαρμόζεται στην πλήρη του μορφή τις τελευταίες 365 μέρες! 28 Φλεβάρη του 2023 ανανέωσε ο Μουστάφα Φαλ (έως το 2025). 11 Απριλίου 2023 ο Σακίλ ΜακΚίσικ (έως το 2025) και μία μέρα αργότερα ο μετέπειτα συμπατριώτης μας Τόμας Γουόκαπ (έως το 2027). Τον Ιούλιο (21/7) ανανέωσε πρόωρα ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έως το 2026 και χθες 21/2 ο Πίτερς έως το 2026.
Δεμένη ομάδα και για το 2025
Όσο για τους νεοφερμένους; Και οι έξι είναι “δεμένοι” έως το 2025 ή 2026! Ο Ουίλιαμς-Γκος έχει συμβόλαιο έως το 2025 όπως ο Νικόλα Μιλουτίνοφ αλλά και ο φρέσκος Μόουζες Ράιτ ενώ το 2026 λήγουν τα συμβόλαια των Μήτρου-Λονγκ, Πετρούσεφ και Μπραζντέικις! Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός έχει αυτή τη στιγμή “δεμένους” και για τη σεζόν 2024-2025 δώδεκα παίκτες! Τέσσερις Έλληνες (Παπανικολάου, Λαρεντζάκης, Γουόκαπ, Μήτρου-Λονγκ) και 8 ξένους (Φαλ, ΜακΚίσικ, Πίτερς, Ουίλιαμς-Γκος, Ράιτ, Μιλουτίνοφ, Πετρούσεφ, Μπραζντέικις).
Μοναδική εκκρεμότητα είναι ουσιαστικά ο Αιζέια Κάνααν με τον 10ο αυτή τη στιγμή ξένο Λουκ Σίκμα να θεωρείται δεδομένο ότι θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν. Βέβαια ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία μία ή και δύο αλλαγές “πλεύσης” για κάποιους ξένους (βλ. ΜακΚίσικ, Μπραζντέικις) όπου υπάρχει οψιόν αλλά αυτό είναι αρκετά μακρινό μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.