Έφτασε αυτή η στιγμή της σεζόν στην Ευρωλίγκα που βγαίνουν τα… κομπιουτεράκια προκειμένου να αναλυθούν το υπόλοιπο πρόγραμμα και οι ισοβαθμίες
Απομένουν 9 αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και η μάχη για τις τρεις θέσεις (πλήν της 1ης φυσικά) της 4αδας που δίνει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, της 5ης και 6ης θέσης που δίνει σίγουρη θέση στα πλέι-οφ και των θέσεων 7-10 που δίνει έξτρα ευκαιρίες πρόκρισης στα πλέι-οφ καλά κρατεί.
Συνολικά δέκα ομάδες διεκδικούν ουσιαστικά αυτή τη στιγμή τις εννέα προνομιούχες θέσεις αφού με τα έως τώρα δεδομένα οι πέντε ομάδες που μετράνε 10 νίκες, Ερυθρός Αστέρας, Αρμάνι Μιλάνο, Ζάλγκιρις Κάουνας, Μπάγερν Μονάχου και Εφές όντας τρεις νίκες πίσω από τις ομάδες της 10ης θέσης θεωρείται πολύ δύσκολο έως απίθανο να προλάβουν σε 9 αγωνιστικές να καλύψουν αυτές τις 3 νίκες διαφοράς.
Το πρόγραμμα της συνέχειας
Βέβαια Ευρωλίγκα είναι αυτή, ποτέ δεν ξέρεις, και εδώ θα είμαστε στο τέλος κάθε αγωνιστικής να ανανεώνουμε τα δεδομένα και να ενημερώνουμε τους σχετικούς πίνακες. Πάμε λοιπόν με βάση τα δεδομένα μετά την 25η αγωνιστική να εξετάσουμε δύο πράγματα. Το πρόγραμμα της συνέχειας και της διαμορφωμένες ισοβαθμίες ανάμεσα στις ομάδες της 2ης έως και 11ης θέσης και ας τους χωρίζουν (2ο με 11ο) πέντε νίκες. Όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε τόσο θα εξειδικεύουμε την ανάλυση. Σε πρώτη φάση πάμε να δούμε τη συνολική εικόνα.
Εν αρχή το πρόγραμμα της συνέχειας λοιπόν. Στον παραπάνω πίνακα βλέπετε τη θέση κάθε ομάδας, τις νίκες και δίπλα ανά αγωνιστική από την 26η έως την 34η το πρόγραμμα. Με πεζά οι αντίπαλοι εντός έδρας, με κεφαλαία οι αντίπαλοι εκτός έδρας. Για να ομαδοποιήσουμε τους αντιπάλους τους χωρίσαμε στους “κόκκινους” δηλαδή τους δύσκολους, αντιπάλους κάθε ομάδας που βρίσκονται στις 11 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας που έχουν έξτρα κίνητρο και με πράσινο τους θεωρητικά πιο αδιάφορους που βρίσκονται από τη 12η έως τη 18η θέση.
Δυσκολίες & ευκολίες
Η ιστορία μας έχει διδάξει πως αδιάφορη ομάδα δεν υπάρχει και πως στην καλή της μέρα η… αδιάφορη μπορεί να κάνει χοντρή ζημιά σε ομάδα που καίγεται, όμως όπως και να ‘χει άλλο το κίνητρο ομάδας που διεκδικεί μία πρόκριση και άλλο αυτής που δεν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον.
Αναλύοντας το πρόγραμμα λοιπόν και “γκρουπάροντας” τους αντιπάλους όπως βλέπετε στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι θεωρητικά πάντα Μονακό και Μακάμπι έχουν το πιο “βατό” πρόγραμμα, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα και Βίρτους Μπολόνια το πιο ζόρικο. Η Μονακό δηλαδή θα παίξει μόλις με 3 ομάδες που βρίσκονται τώρα στις 11 πρώτες θέσεις και 6 με τους “από κάτω” και η Μακάμπι μόλις δύο “δύσκολα” ματς και επτά με αντιπάλους δίχως έξτρα κίνητρο! Όσο για τις δύο ομάδες μας έχουν παραμφερές πρόγραμμα, θεωρητικά ελαφρώς πιο βατό του Παναθηναϊκού.
Και για Παναθηναϊκό και για Ολυμπιακό θεωρούμε ότι υπάρχουν παιχνίδια-κλειδιά. Όπως για τον Παναθηναϊκό αυτά με Φενέρ και Μπαρτσελόνα εντός και αυτά με Ολυμπιακό και τις επικίνδυνες και σκληρές Ερ.Αστέρα και Μπάγερν εκτός. Για τον Ολυμπιακό κομβικά ματς είναι με Βαλένθια και τις “αδιάφορες” Ζάλγκιρις και Εφές εκτός όπως κια με Βίρτους, Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε εντός.
Οι ισοβαθμίες
Πάμε και στον τελευταίο πίνακα που αφορά στις ισοβαθμίες έως τώρα. Για να εξηγήσουμε τα δεδομένα του αναφέρουμε ότι: Με πράσινο χρώμα τα ζευγάρια που έχουν ολοκληρώσει τους αγώνες τους με την ομάδα που αναφέρεται αριστερά να έχει το πλεονέκτημα στα μεταξύ τους ματς. Αντίστοιχα με κόκκινο αναφέρονται τα ζευγάρια που έχουν ολοκληρώσει τους μεταξύ τους αγώνες με την ομάδα που αναφέρεται αριστερά να υστερεί του αντιπάλου της ενώ με κίτρινο χρώμα σημειώνονται τα ζευγάρια στα οποία εκκρεμεί μεταξύ τους αναμέτρηση.
Βλέπουμε λοιπόν όσον αφορά στις ομάδες μας ότι ο Παναθηναϊκός έχει ήδη το πλεονέκτημα απέναντι σε 4 ομάδες (Μονακό, Βαλένθια, Μπασκόνια, Παρτίζαν) ενώ μόνο με τη Μακάμπι υστερεί (όσον αφορά στα ολοκληρωμένα ζευγάρια αγώνων) ενώ ο Ολυμπιακός “χάνει” στις ισοβαθμίες με Μονακό και Μπασκόνια και υπερτερεί έως τώρα μόνο της Μακάμπι.
Καλή… μελέτη λοιπόν, ραντεβού ξανά την ερχόμενη εβδομάδα μετά την 26η αγωνιστική με ανανεωμένα δεδομένα.