fbpx

Ζαφέρ Ακτάς (προπονητής Μόουζες Ράιτ): “Παίκτης τύπου Σενγκέλια με μεγάλες προοπτικές”

Ο Τούρκος προπονητής Ζαφέρ Ακτάς της Μερκεζεφεντί αναλύει αποκλειστικά για το apexsports τον Μόουζες Ράιτ

Ο Μόουζες Ράιτ προβάρει τα ερυθρόλευκα αφού ίσως και εντός της ημέρας ολοκληρωθεί η μετακίνησή του από την τουρκική Μερκεζεφεντί και ο προπονητής του Ζαφέρ Ακτάς αναλύει με κάθε λεπτομέρεια αποκλειστικά στο Apexsports το αγωνιστικό και όχι μόνο προφίλ του!

Σε εργαστήριο παραγωγής παικτών για την… Ευρωλίγκα έχει εξελιχθεί την τελευταία διετία η άσημη στο ευρύ κοινό τουρκική ομάδα Μερκεζεφεντί και ιδιαίτερα ο προπονητής της Ζαφέρ Ακτάς αφού ο Μόουζες Ράιτ θα αποτελέσει το 6ο… εξαγώγιμο προϊόν της.

“Εργοστάσιο” ταλέντων

Ο Ακτάς που διατέλεσε βοηθός του Στέφανου Δέδα στη Μπαχτσεσεχίρ τη διετία 2017-19 και βρίσκεται στο τιμόνι της Μερκεζεφεντί Μπελεντιγεσί από το 2020 μπορεί να υπερηφανεύεται για τους παίκτες που έχει στείλει μέσω της ομάδας του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Νίκος Ρογκαβόπουλος (Μπασκόνια), Νέιτ Σέστινα (Φενέρμπαχτσε), Ντανιέλ Οτούρου (Εφές), Ριχάρντς Λομάσζ (Βίρτους Μπολόνια), Μαξ Χέιντεγκερ (Μπασκόνια) και τώρα ο Μόουζες Ράιτ που βρίσκεται προ των πυλών του Ολυμπιακού.

Είμαι χαρούμενος που μέσω του προγράμματος της ομάδας μας αυτοί οι 6 παίκτες έγιναν γνωστοί στην Ευρωλίγκα και έδειξαν ότι ανήκουν στο επίπεδό της”, λέει με νοσταλγία και περηφάνια ο Ζαφέρ Ακτάς, προπονητής και… recruiter των παικτών αυτών. “Το πρόγραμμα της ομάδας είναι τέτοιο που βοηθάει τους παίκτες να αναδείξουν τις αρετές τους. Έχουμε δημιουργήσει ήδη πολύ καλή φήμη και πλέον μας… προτιμάνε οι παίκτες ως σκαλοπάτι για ψηλότερα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μετά τον Ράιτ θα πρέπει να ψάξω να βρω τον επόμενο” λέει χαριτολογώντας στο apexsports.gr ο Ακτάς.

“Έχει το επιθετικό “πακέτο””

Για τον Αμερικανό φόργουορντ/σέντερ Μόουζες Ράιτ είναι φυσικά ο καταλληλότερος για να μιλήσει αφού αυτός του έδωσε φέτος την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη προερχόμενος από το πρωτάθλημα της Κίνας και πριν λίγα ματς στο ΝΒΑ.

Ο Μόουζες έχει όλο το πακέτο και τις ικανότητες επιθετικά να σταθεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκα. Δεν ξέρω αν αυτό, δηλαδή μόνο το επιθετικό του ταλέντο είναι αρκετό, όμως έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει”, λέει ως ένα γενικό σχόλιο για τον 26χρονο και ύψους 2μ.06 Ράιτ. “Δεν είναι ούτε 5 ούτε 4. Είναι κάτι ενδιάμεσο για την Ευρωλίγκα. Είναι παίκτης που δεν έχει ιδιαίτερο post-up παιχνίδι δηλαδή με πλάτη και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει. Είναι όμως πολύ καλός παίζοντας με πρόσωπο στο καλάθι, σουτάροντας από το mid-range ή το high-post. Επίσης εξαιρετικός στο pick’n’roll λόγω της αθλητικότητάς του και της ικανότητας να παίζει πάνω από τη στεφάνη επιθετικά” συμπληρώνει για τις επιθετικές αρετές του Ράιτ.

“Δεν είναι Φαλ αμυντικά”

Όσο για την άμυνα; “Αν ο Ολυμπιακός θέλει έναν παίκτη για παράδειγμα σαν τον Φαλ, δεν υπάρχει σύγκριση. Είναι σαν να συγκρίνουμε τον χειμώνα με το καλοκαίρι. Ο Μόουζες δεν είναι Φαλ αμυντικά, δεν έχει τις κινήσεις του Φαλ στη ρακέτα επιθετικά. Είναι ένας διαφορετικός παίκτης. Δεν ξέρω πως σκέφτεται να τον χρησιμοποιήσει ο κόουτς Μπαρτζώκας αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει να έχει υπομονή και ο προπονητής και ο οργανισμός. Και κυρίως να βρουν τον τρόπο για να τον χρησιμοποιήσουν” λέει ο Ακτάς εννοώντας να βρει ο κόουτς των ερυθρόλευκων τον τρόπο να “κρύψει” τις αδυναμίες και την απειρία του Ράιτ όσον αφορά στο επίπεδο της Ευρωλίγκα.

“Σαν τον Σενγκέλια”

Θα τον παρομοίαζα περισσότερο με τον Τόρνικε Σενγκέλια” απαντάει στην ερώτηση με το ποιον παίκτη της Ευρωλίγκα “μοιάζει” το στυλ παιχνιδιού του Ράιτ και συμπληρώνει. “Ίσως και του Άλεξ Πόιθρες όσον αφορά στην αθλητικότητα και τη συνέπεια. Θα έλεγα πως είναι περισσότερο ένας mobile forward που μπορεί να παίξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μέσα στην ομάδα του και στο “5”.

Αθλητικά ο Ζαφέρ Ακτάς ανέλυσε πλήρως το παιχνίδι του Ράιτ αλλά τα καλύτερα λόγια είχε να πει για τον χαρακτήρα και το mindset του. “Ο Μόουζες είναι ένα καταπληκτικό παιδί. Τέλειος συμπαίκτης και φοβερός εργάτης. Τα δίνει όλα σε κάθε προπόνηση, είναι δουλευταράς και συνάμα παραμένει ταπεινός και συνεχίζει να βελτιώνεται καθημερινά”, λέει ο Ακτάς στάζοντας μέλι για τον Ράιτ. “Είμαι σίγουρος ότι θα προσαρμοστεί και πνευματικά στις ανάγκες της Ευρωλίγκα. Είναι δυνατός χαρακτήρας και όσο σκληρή και ζόρικη και αν είναι η Ευρωλίγκα μπορεί να προσαρμοστεί” λέει με σιγουριά.

“Υπομονή”

Αν θα έλεγα ένα πράγμα στον κόουτς Μπαρτζώκα και τον Ολυμπιακό ως οργανισμό αυτό είναι να κάνουν υπομονή. Να βοηθήσουν τον Ράιτ να προσαρμοστεί και θα απολαύσουν τους καρπούς της υπομονής τους. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ξεδιπλώσει τις πολλές αρετές του και να χρησιμοποιηθεί ιδανικά στο σύστημα του κόουτς Μπαρτζώκα. Δεν είναι Φαλ και δεν μπορεί να γίνει, είναι όμως ένας παίκτης με μεγάλη προοπτική”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ