fbpx

Μακάμπι – Παναθηναϊκός 90-75: Δεν έφτανε ο Καλαϊτζάκης (video)

Μακάμπι – Παναθηναϊκός 90-75: Δεν έφτανε ο Καλαϊτζάκης (video)

Η υπερπροσπάθεια του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη δεν ήταν αρκετή για τον λειψό σε λύσεις Παναθηναϊκό, που προδόθηκε από την άμυνά του στο Βελιγράδι και ηττήθηκε για δεύτερη φορά φέτος από τη Μακάμπι.

Ο Κρητικός φόργουορντ έκανε το καλύτερό του παιχνίδι στα πράσινα με ρεκόρ καριέρας στην επίθεση τελειώνοντας το ματς με 17 πόντους, πρώτος σκόρερ των «πρασίνων» οι οποίοι έπαιξαν χωρίς Σλούκα, Βιλδόσα, Μπαλτσερόφσκι και Μαντζούκα.

Το καλό διάστημα του Παναθηναϊκού μέχρι και τα μέσα του β’ δεκαλέπτου, διαδέχθηκε ένα κάκιστο και στις δύο μεριές του παρκέ που έφερε τους Ισραηλινούς σε θέση οδηγού με διψήφιες διαφορές που τους έδωσαν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονταν για τη νίκη.

Γκραντ (13-5-5), Ναν (13π) και Αντετοκούνμπο (8π) ήταν οι διακριθέντες με τον Καλαϊτζάκη να δίνει την εντύπωση πως πάλευε μόνος του στην τελευταία περίοδο βάζοντας συνεχόμενα τρίποντα και βγάζοντας τη μία άμυνα μετά την άλλη.

Το τελικό -15 αδικεί την προσπάθεια των παικτών του Αταμάν για 39 λεπτά, αφού το παιχνίδι μέχρι εκείνο το σημείο παρέμενε ντέρμπι.

Στο 14-9 έπεσαν οι «πράσινοι» που απέκτησαν συγκάτοικο στην τέταρτη θέση τη Φενέρμπαχτσε, ενώ η Μακάμπι που ακολουθεί με 13-10, θα έχει το πάνω χέρι σε πιθανή ισοβαθμία με το «τριφύλλι» αφού έχει κάνει το 2/2 απέναντί του. Πρόβλημα προέκυψε με τον Κέντρικ Ναν που δεν αγωνίστηκε στο β’ ημίχρονο.

Ασταμάτητος ο Μπάλντγουιν με 22 πόντους και 8 ασίστ, από 14 πόντους πέτυχαν οι Μπράουν (7 ασίστ), Κόλσον και Νίμπο (12ρ).

YouTube video

Το ματς

Αυτό που ξεχώρισε από την αρχή ήταν η ευχέρεια του Παναθηναϊκού να ανανεώνει τις χαμένες επιθέσεις μέσα από τα επιθετικά ριμπάουντ (6 στην πρώτη περίοδο). Από τα απίθανα του πρώτου δεκαλέπτου, ήταν το ότι η Μακάμπι το τελείωσε με μηδέν επιθετικά ριμπάουντ τη στιγμή που είναι πρώτη ομάδα στην Ευρωλίγκα σε αυτόν τον τομέα! Χέρι-χέρι πήγαιναν οι δύο αντίπαλοι στο ξεκίνημα με τη Μακάμπι να έχει κινητήριο μοχλό τον Μπάλντγουιν αλλά τον Παναθηναϊκό να παίζει καλή άμυνα (δύο κλεψίματα) και με τους Μήτογλου, Ναν να προηγείται με τρεις στο 10’ (18-21).

Οι «πράσινοι» στη συνέχεια βρήκαν ακόμα καλύτερο ρυθμό στην επίθεση, κατάσταση που ήταν απόρροια δύο παραγόντων. Του υπέροχου Τζέριαν Γκραντ και του δεινού εκτελεστικά Κέντρικ Ναν. Με συνεχόμενες προσπάθειες από τους δύο Αμερικανούς ο Παναθηναϊκός έβγαζε αέρα υπεροχής, κρατώντας προβάδισμα που έφτασε μέχρι και τους 6 πόντους (29-35). Μοναδικός λόγος που η διαφορά δεν μεγάλωνε, ήταν τα σερί τρίποντα του Μπλατ και η ενέργεια του Μπάλντγουιν. Και ξαφνικά σαν να πατήθηκε ένας διακόπτης, οι παίκτες του Αταμάν έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, η περιφερειακή τους άμυνα ήταν κάτω του μετρίου, με αποτέλεσμα στο τελευταίο τετράλεπτο του πρώτου μέρους, οι γηπεδούχοι να τρέξουν ένα 14-1 για να πάνε στα αποδυτήρια στο +7 (43-36). Μπράουν και Νίμπο έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά την ώρα που οι «πράσινοι» είχαν φτάσει τα 7 λάθη.

Τίποτα δεν πήγαινε καλά στο πρώτο μισό της γ’ περιόδου για τον Παναθηναϊκό. Τα λάθη στην επίθεση διαδέχονταν το ένα το άλλο, και η Μακάμπι με «πρώτο βιολί» τον Μπάλντγουιν έπαιξε το αγαπημένο της παιχνίδι, ξεφεύγοντας με 13 (55-42). Μοναδικοί διασωθέντες σε αυτό το διάστημα, οι δύο που αποτέλεσαν τη βάση για την επιστροφή του «τριφυλλιού». Γκραντ και Αντετοκούνμπο έδωσαν λύσεις τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, εκεί όπου με τη συμβολή και του Καλαϊτζάκη οι «πράσινοι» έφτασαν σε απόσταση βολής (55-52) παρουσιάζοντας εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Το buzzer beater – τρίποντο του τελευταίου μάλιστα, διατήρησε την ομάδα του στο -3 (62-59) στο φινάλε του δεκαλέπτου.

Το ματς από εκεί και πέρα ήταν «μία σου και μία μου». Με το πρώτο τρίποντο του Γκριγκόνις μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες, ο Παναθηναϊκός πλησίασε ακόμα περισσότερο (64-62) αλλά ο Μπάλντγουιν ήταν πραγματικά ασταμάτητος. Με επτά σερί πόντους και καλάθι του Μπράουν η Μακάμπι μπήκε στο τελευταίο πεντάλεπτο με +9 (75-66), η ελληνική ομάδα ωστόσο είχε Καλαϊτζάκη. Με δέκα πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο και με μεγάλη συνεισφορά στην άμυνα, ο Κρητικός φόργουορντ έκανε τα πάντα για να μείνει η ομάδα του μέσα στο ματς αλλά χωρίς συμπαραστάτη, δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω. Οι 11 πόντοι που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο λεπτό, αποτελούν «μουτζούρα» στην τελευταία γεύση αφού σε καμία περίπτωση το -15 δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα.

Δεκάλεπτα: 18-21, 43-36, 62-59, 90-75

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Κάτας): Γουέμπ 4 (5 ριμπάουντ) , Μπράουν 14 (1/3 τρίποντα, 7 ασίστ), Μπάλντγουιν 22 (2/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη) , Μένκο , Σόρκιν, ΝτιΜπαρτολομέο 3 , Ριβέρο 4 , Νίμπο 14 (12 ριμπάουντ) , Μπλατ 6 (2) , Κόλσον 14 (2/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα)

Παναθηναϊκός (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 17 (3/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ) , Παπαπέτρου 2 (4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γκραντ 13 (25 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ) , Ναν 13 (3/10 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ) , Λεσόρ 4 (6 ριμπάουντ) , Αντετοκούνμπο 8, Γκριγκόνις 5 (1/6 τρίποντα) , Ερνανγκόμεθ , Μήτογλου 13 (2/5 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 5 λάθη)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ