fbpx

Δύο… αντίθετοι αντίπαλοι

Γουίλιαμς Γκος και Κώστας Σλούκας

Είναι δύο αντίπαλοι εκ διαμέτρου αντίθετοι, κάτι λογικό αν λάβει κανείς υπόψη τη διαφορετική φιλοσοφία που πρεσβεύουν οι προπονητές τους. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που το ντέρμπι της Δευτέρας (22/1) στο ΟΑΚΑ παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εδώ κι αρκετά χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός του Αταμάν βασίζεται στο αστείρευτο ατομικό ταλέντο των παικτών του, έχοντας παράλληλα βελτιωθεί σημαντικά στον αμυντικό τομέα, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα, παράγει πόντους μέσα από την ομαδική του λειτουργία και έχει μια από τις καλύτερες άμυνες της Ευρωλίγκας.

Αφήσαμε στην άκρη τους αριθμούς του ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς δεν είναι ενδεικτικοί, με δεδομένο ότι ελάχιστες ομάδες, προβάλλουν αντίσταση στους δύο αιώνιους αντιπάλους.

Η βασική διαφορά

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε «πράσινους» και «ερυθρόλευκους» έχει να κάνει με την παραγωγή τους μέσα από την πιο συνηθισμένη συνεργασία του μπάσκετ, δηλαδή το Pick N Roll.

Ο Παναθηναϊκός έχοντας τον Κώστα Σλούκα στο ρόστερ του, αλλά και τους Γκραντ-Βιλντόζα βασίζει αρκετά το παιχνίδι του στο PNR που αποτελεί την Νο2 επιθετική του επιλογή, πίσω από τα στατικά σουτ. Η αποτελεσματικότητα του είναι αρκετά καλή, καθώς παράγει 0,927 πόντους ανά κατοχή. Ο Τζέριαν Γκραντ του «δίνει» 1,1 πόντο ανά κατοχή και είναι ο πιο αποδοτικός του, αλλά αυτός που παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες μετά από σκριν στην μπάλα είναι (πολύ λογικά) ο Σλούκας.

Σχεδόν οι μισές του προσπάθειες είναι μέσα από PNR (για την ακρίβεια το 47,4%) και παράγει 0,9 πόντους ανά κατοχή.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός «τρέχει» μέσα από PNR το 16,9% των κατοχών του, πλην όμως παράγει μόλις 0.787 πόντους ανά κατοχή. Καλύτερος του σε αυτόν τον τομέα είναι ο Αϊζάια Κάναν με 1.022 πόντους ανά κατοχή.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ ΣΤΟ PICK N ROLL

ΟΜΑΔΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 20,2% 0.927 ΓΚΡΑΝΤ-1.111
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 16,9% 0.787 ΚΑΝΑΑΝ-1.022

Τα «ερυθρόλευκα» πλεονεκτήματα

Λόγω της διαφορετικής αγωνιστικής φυσιογνωμίας των δύο ομάδων, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος στο παιχνίδι χωρίς την μπάλα, δίχως αυτό να σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός είναι κακός.

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα ξέρουν να κινούνται πολύ καλά και «παράγουν» 1.411 πόντους ανά κατοχή μέσα από «κοψίματα», που αποτελούν την τρίτη συνηθέστερη επιλογή τους. Φαλ, Μιλουτίνοφ, Πίτερς είναι πρώτοι μεταξύ ίσων, ενώ ο Κώστας Παπανικολάου που από τα πρώτα του χρόνια στο μπάσκετ, είχε ξεχωρίσει για την ικανότητα να κινείται στο σωστό χώρο και (κυρίως) στο σωστό timing, φέτος είναι πεσμένος. «Αποδίδει» 1.263 πόντους ανά κατοχή, ενώ πέρσι είχε 1.438.

Αντίθετα για τον Παναθηναϊκό τα «κοψίματα» είναι μόλις στο Νο7 των επιλογών τους, αν και τους «δίνουν» 1.296 πόντους. Ο Μήτογλου έχει παρουσιάσει φέτος μεγάλη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα, όπως μαρτυράει η παραγωγικότητα των 1.377 πόντων ανά κατοχή, ενώ ανάλογα καλός είναι ο Λεσόρ με 1.367.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

ΟΜΑΔΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 10,3% 1.411 ΦΑΛ-1.573
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 6,5% 1.296 ΜΗΤΟΓΛΟΥ-1.377

Πιο χτυπητή είναι η υπεροχή των Πειραιωτών στο ανοικτό γήπεδο. Κι αυτό διότι έχουν ελάχιστα μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο Σακίλ Μακίσικ ναι μεν έχει την καλύτερη απόδοση με 1.750 πόντους ανά κατοχή στο transition, πλην όμως το δείγμα γραφής του είναι πολύ μικρό, καθώς έχει αγωνισθεί σε μόλις 13 ματς. Αντίθετα Κάναν και Πίτερς έχουν μαζί μόλις μια απουσία (κι αυτή ένεκα της γέννησης της κόρης του δεύτερου) και είναι αυτοί που σέρνουν τον χορό στο ανοιχτό γήπεδο. Κάτι που μπορεί να φαντάζει παράδοξο, καθώς ουδείς είναι ιδιαίτερα γρήγορος ή αθλητικός, πλην όμως «εξηγείται» λόγω της ικανότητας τους πίσω από τα 6.75. Οι δύο Αμερικανοί έχουν μετατρέψει το ανοιχτό τρίποντο στον αιφνιδιασμό σε… λέι-απ και ο μεν Κάναν «δίνει» 1.656 πόντους ανά κατοχή, ο δε Πίτερς 1.692.

Για τον Παναθηναϊκό, ο πιο αθλητικός του παίκτης, είναι και ο πιο παραγωγικός, καθώς ο Ματίας Λεσόρ πετυχαίνει 1.813 πόντους ανά κατοχή στο ανοιχτό γήπεδο.

ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

ΟΜΑΔΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 9,5% 1.381 ΠΙΤΕΡΣ-1.692
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 9,0% 1.113 ΛΕΣΟΡ-1.813

Οι αμυντικές αδυναμίες

Στην άλλη πλευρά του παρκέ, το αξιοσημείωτο είναι πως οι «πράσινοι» είναι καλοί στο αμυντικό transition, δεχόμενοι μόλις 1.145 πόντους, ενώ το αντίστοιχο παθητικό των «ερυθρόλευκων» είναι 1.347 πόντοι ανά κατοχή!

Η μεγαλύτερη αδυναμία του Παναθηναϊκού εντοπίζεται στην άμυνα χωρίς την μπάλα, μιας και «εισπράττουν» 1.367 πόντους ανά κατοχή από «κοψίματα» των αντιπάλων, εκεί δηλαδή που ειδικεύονται οι Πειραιώτες.

Αν θέλει τώρα να δει κανείς τα απλά στατιστικά, θα παρατηρήσει πως ναι μεν η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει μικρότερο παθητικό, πλην όμως το «τριφύλλι» καλύπτει και ξεπερνάει τη διαφορά με τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα του στην επίθεση.

Ο… ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΘΕΣΗ (Μ.Ο.) ΑΜΥΝΑ (Μ.Ο.) ΔΙΑΦΟΡΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 77,5 74,6 +2,9
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 82,1 78,5 +3,6
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ