fbpx

Ολυμπιακός: «Βγήκαν» τα… κουκιά

Στιγμιότυπο από το Ολυμπιακός - Μακάμπι

Ευκαιρίες πήραν όλοι πλην ενός (Μπραζντέικις), αλλά η νίκη ήρθε άνετα για τον Ολυμπιακό γιατί στο διάστημα της κυριαρχίας του, αγωνίσθηκαν λίγοι.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες απέναντι στη Μακάμπι, μα το κυριότερο είναι πως (μετά από καιρό) η εμφάνιση του υπήρξε πειστική και είχε για ηγέτη τον παίκτη που αποτέλεσε τη σταθερή αξία του την προηγούμενη διετία.

Ο Τόμας Ουόκαπ ναι μεν δεν σκόραρε πολύ, πλην όμως δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η παρουσία του είναι πολύτιμη. Στην πρώτη και στην τρίτη περίοδο, «κλείδωσε» τον Ουέιντ Μπόλντουιν, αφαιρώντας από τους Ισραηλινούς τον κινητήριο μοχλό της επίθεσης της, η οποία ούτως ή άλλως στερούνταν τον (ακόμα πιο σημαντικό) Λορέντζο Μπράουν.

Η προσφορά του δεν αποτυπώνεται στο φύλλο της στατιστικής, αλλά αποδεικνύεται από δύο στοιχεία.

Κατ’ αρχάς, όταν αποσύρθηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν τον ρυθμό τους και στις δύο άκρες του παρκέ και η διαφορά τους που είχε φθάσει ακόμα και το +13 (20-7), εκμηδενίσθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (28-28).

Το δεύτερο είναι ο δείκτης του στην κατηγορία +-. Στο πρώτο εικοσάλεπτο, αν και έμεινε άποντος και μοίρασε μόλις δύο ασίστ, η ομάδα του ήταν στο +14 όσο βρισκόταν εντός των τεσσάρων γραμμών.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα όταν στο τρίτο δεκάλεπτο, πήραν «μπρος» οι Πίτερς-Κάνααν με αποτέλεσμα, οι Πειραιώτες να σημειώσουν 27 πόντους, έχοντας 6/8 τρίποντα!

Το προβάδισμα τους εκτοξεύθηκε στο 67-50 και ήταν φανερό πως η ψυχολογία του αγώνα ήταν δύσκολο να αλλάξει. Φρόντισε γι’ αυτό ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος χωρίς τον Φαλ στο ενεργό ρόστερ, έδειξε απαλλαγμένος από το άγχος και έκανε (με απόσταση από τη δεύτερη) την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση. Συνδυάστηκε μάλιστα με ρεκόρ καριέρας στα ριμπάουντ, καθώς τα 20 είναι τα περισσότερα που έχει πάρει στα 10 χρόνια θητείας του στην Ευρωλίγκα!

Είναι αξίωμα στο μπάσκετ πως όταν ο «άσος» και το «πέντε» παίζουν καλά, είναι δύσκολο ως απίθανο να χαθεί το ματς, κάτι που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής (19/1) στο ΣΕΦ.

Βέβαια για να γίνει αυτό, περιορίσθηκε το rotation στους οκτώ παίκτες. Σίκμα, Λονγκ, Μακίσικ περιορίσθηκαν σε ρόλο θεατή, ενώ ο Μπραζντέικις πρόσθεσε ακόμα ένα DNP.

Αν ο Μπαρτζώκας καταφέρει να τους κρατήσει χαρούμενους κι έτοιμους να προσφέρουν κάθε φορά που θα τους δίνεται η ευκαιρία, τότε θα έχει κερδίσει τη δύσκολη πρόκληση που έχει μπροστά του.

Σε πρώτη φάση, ο Ολυμπιακός πήρε μια ψυχολογική-βαθμολογική ανάσα που χρειαζόταν και πάει στο ντέρμπι της Δευτέρας στο ΟΑΚΑ, με στόχο να πάρει το «διπλό» που θα του αλλάξει το μομέντουμ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ