fbpx

ΟΑΚΑ Stories: Η τάπα στον Άκερ και το non call του Πηλοΐδη

Οι δύο φάσεις που σημάδεψαν τον 3ο τελικό των πλέι-οφ της σεζόν 2006-07

Πέντε “αιώνιοι” αγώνες που έμειναν στην ιστορία. Πέντε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ που θα μείνουν αξέχαστα για διαφορετικούς το καθένα λόγους

Αν υπάρχει ένας αγώνας Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ που έχει συζητηθεί, αναλυθεί και σχολιαστεί ακόμη και σήμερα, 17 χρόνια μετά περισσότερο από κάθε άλλον αυτός είναι ο 3ος τελικός των πλέι-οφ της σεζόν 2006-07. Με τη κόντρα των δύο αιωνίων στο μάξιμουμ, την πόλωση εντός και εκτός γηπέδου στα ύψη και την ατμόσφαιρα κάτι παραπάνω από τεταμένη.

Ο ένα μήνα πριν τροπαιούχος της Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός είχε το πλεονέκτημα έδρας με τη σειρά των τελικών να βρίσκεται στο 1-1 μετά τα δύο πρώτα ματς. Είναι 13 Ιουνίου 2007 και ο 3ος τελικός παραδοσιακά “έβγαζε” πρωταθλητή αφού το πλεονέκτημα της έδρας έσπαγε σπάνια. Το ματς στο κατάμεστο και φλεγόμενο ΟΑΚΑ κρέμεται από μια κλωστή αφού οι αντίπαλοι συμβαδίζουν συνεχώς ειδικά στην τελευταία περίοδο.

Από ωραίος, μοιραίος

Με το σκορ 77-73 υπέρ του Παναθηναϊκού ο Άλεξ Άκερ φεύγει στο τρανζίσιον και με τρίποντο μειώνει στον πόντο μόλις 35’’ για το φινάλε. Ο Παναθηναϊκός νιώθει την πίεση στο πετσί του και ο Σισκάουσκας χάνει στα 22’’ τη μπάλα από τον Άκερ ο οποίος ξεχύνεται στον αιφνιδιασμό με αριστερό ντράιβ και ετοιμάζεται να καρφώσει με το ένα χέρι. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης που δεν θέλει να πιστέψει στο μοιραίο για την ομάδα του τον παίρνει στο κατόπι και σηκώνεται στα ίσια να τον σταματήσει. Και τα καταφέρνει στο υψηλότερο σημείο του ταμπλό δημιουργώντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά highlight στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

YouTube video

Ήταν μία φάση μέσα στο ματς. Νομίζω προσπάθησα να καρφώσω από το πλάι αντί να το κάνω στη μέση. Να το κάνω από μπροστά δηλαδή. Κι εκείνος ήρθε από το πουθενά και με έκοψε. Πίστευα πως ήταν πολύ πιο μακριά γι’ αυτό ήμουν αναποφάσιστος σχετικά με το αν πρέπει να αφήσω τη μπάλα με λέι απ ή πρέπει να καρφώσω. Την τελευταία στιγμή είπα πως είμαι dunker και πρέπει να το κάνω, αλλά ήρθε από το πουθενά! Ήταν μία απίστευτη τάπα, δεν χωράει αμφιβολία για αυτό” δήλωσε τουλάχιστον 10 χρόνια αργότερα το “θύμα” Ακερ για εκείνη τη φάση.

“Η καλύτερή μου φάση”

Ο θύτης Δημήτρης Διαμαντίδης όταν το 2016 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και του ζητήθηκε να κατατάξει τις 13 καλύτερες φάσεις στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό επέλεξε αυτή στο Νο1 για το ειδικά αφιερωμένο βίντεο που του είχε ετοιμάσει η πράσινη ΚΑΕ.

Εκείνο το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, πάντως, είχε να δώσει μία ακόμη φάση που στην πορεία συζητήθηκε (και ακόμη αυτό γίνεται) ίσως περισσότερο και από την τάπα του Διαμαντίδη. Με το σκορ 77-76 ο Μπετσίροβιτς είχε 1/2 βολές στα 9’’ για το 78-76 και ο Πεν μετά από φάουλ του Διαμαντίδη (με εντολή Ομπράντοβιτς) στα 6,8’’ ισοφάρισε 78-78 με τον Μπετσίροβιτς να αστοχεί στο τέλος του 40λεπτου. Το ματς πήγε στην παράταση με τον Ολυμπιακό να κερδίζει φάουλ με τον Πεν στα 18’’ πριν το τέλος και να προηγείται 84-85.

Non call

Ο Τσαρτσαρής αστόχησε σε τρίποντο αμέσως μετά αλλά ξανά ο από μηχανής Θεός Διαμαντίδης παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ και γράφει το 86-85. Επαναφορά για τον Ολυμπιακό με τον Πεν να κατεβάζει τη μπάλα και τον Διαμαντίδη να πηγαίνει στο κέντρο του γηπέδου σε μία φάση καρμπόν με αυτή 6,8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του 40λεπτου και να “τζαρτζάρει” επάνω του 2,5 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Ο Αμερικανός έχασε την ισορροπία του αλλά συνέχισε την πορεία του και τελικά αστόχησε σε σουτ τριών πόντων με τη λήξη.

Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη και τελικά το πρωτάθλημα αλλά το περιβόητο non call του Τάσου Πηλοΐδη, του διαιτητή που ήταν μπροστά στη φάση θα στιγματίσει για πάντα την αναμέτρηση. «Μπορεί να του έκανα και φάουλ, αλλά γίνονται τέτοιες φάσεις. Είναι στην κρίση του διαιτητή» δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα ο Διαμαντίδης όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει εκείνη τη φάση.

“Ήταν φάουλ”

Είναι μία φάση που ποτέ δεν πρόκειται να μάθεις την αλήθεια για το τι συνέβη. Ήταν μια απόφαση της στιγμής. Έχω πει ότι ο διαιτητής θέλει και τύχη. Τώρα δε με ενοχλεί ό,τι λέγεται για τη φάση, αλλά πάμε παρακάτω” δήλωσε ο Έλληνας πρώην διαιτητής το 2018 σχολιάζοντας εκείνη τη… μη απόφασή του.

Ήταν σίγουρα φάουλ η τελευταία φάση, με έβγαλε εκτός πορείας, ενώ θα μπορούσα εύκολα να φτάσω μέχρι την μπασκέτα. Δεν περίμενα όμως μέσα σε αυτό το γήπεδο να το σφυρίξει” ήταν το σχόλιο του Πεν το βράδυ μετά από εκείνο το παιχνίδι ενώ ο τότε συμπαίκτης του και μετέπειτα παίκτης και του Παναθηναϊκού Γιάννης Μπουρούσης συμπλήρωσε λέγοντας με νόημα: “Εδώ μέσα ούτε και εγώ θα το σφύριζα. Ήταν όμως καθαρό φάουλ, μη κλείνουμε τα μάτια μας”.

Δείτε όλο το αξέχαστο παιχνίδι

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ