fbpx

Ο… ασυνήθιστος Ζοέλ Πάρα (video)

Ο Ζοέλ Πάρα εκτελεί

Ο Ζοέλ Πάρα ήταν ο παίκτης που έκρινε το τελευταίο ματς της Μπαρτσελόνα με το καλάθι του στην εκπνοή της παράτασης.

YouTube video

Απέναντι στην Ομπραντόιρο, μάλιστα, ο Ζοέλ Πάρα έχει «χτίσει» παράδοση καλών εμφανίσεων από τότε που αγωνιζόταν στην Μπανταλόνα. Στην 33η αγωνιστική της περσινής κανονικής περιόδου της ACB, είχε πετύχει ρεκόρ καριέρας, έχοντας 23 πόντους σε 27 λεπτά παρουσίας!

YouTube video

Καλά όλα αυτά, αλλά επ’ ουδενί δεν είναι πρωτόγνωρα. Αυτό, όμως, που κάνει ξεχωριστή την περίπτωση του φόργουορντ της αποψινής (10/1) αντιπάλου του Ολυμπιακού, είναι πως στα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ, σούταρε με το δεξί χέρι!

Το πρόσωπο κλειδί για το σουτ και τη μετακίνηση στην Μπαρτσελόνα

Ο Πάρα γεννήθηκε το 2000 στη Βαρκελώνη κι αποτελεί ακόμα ένα «προϊόν» της καλύτερης ακαδημίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δηλαδή της Μπανταλόνα.

Το πρόσωπο κλειδί για την εξέλιξη του υπήρξε ο Πάου Ντε Τίο. Ο Καταλανός τεχνικός ήταν για πολλά χρόνια μέλος των τμημάτων υποδομής της «Πένια», ενώ για τρεις σεζόν υπήρξε και βοηθός του Κάρλες Ντουράν στην επαγγελματική ομάδα.

Ήταν αυτός που έπεισε τον Πάρα ότι πρέπει να αλλάξει χέρι και ξεκίνησε να δουλεύει μαζί του από τα 14 του χρόνια.

Παράλληλα μέσω αυτού, ο Ρότζερ Γκριμάου δεν δίστασε ούτε στιγμή το προηγούμενο καλοκαίρι να δώσει το «ΟΚ» για την απόκτηση του δυναμικού φόργουορντ. Πολύ απλά, γιατί ο νυν χεντ κόουτς της Μπαρτσελόνα είναι παιδικός φίλος με τον Ντε Τίο και γνώριζε από πρώτο χέρι οτιδήποτε αφορά τον Πάρα.

Ο Πάου Ντε Τίο (δεξιά) μαζί με τον Ρότζερ Γκριμάου

Το βίντεο των… οδηγιών

Ο Ντε Τίο θεωρείται ειδικός στο να βελτιώνει νεαρούς παίκτες στο σουτ και δη στην αλλαγή χεριού, που από σπάνιο, έχει αρχίσει να γίνεται (όχι σύνηθες αλλά τουλάχιστον) τακτικό φαινόμενο στο παγκόσμιο μπάσκετ. Βέβαια συνήθως οι αριστερόχειρες γίνονται δεξιόχειρες, όπως μαρτυρούν τα παραδείγματα του Τρίσταν Τόμπσον των Καβαλίερς και του Ντιέγκο Φλακαντόρι της Αρμάνι Μιλάνο.

Ο Καταλανός προπονητής, έχει φτιάξει μάλιστα σχετικό βίντεο οδηγιών, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα τον Πάρα, με τον οποίο πέρασε αμέτρητες ώρες στο σκοτεινό προπονητήριο της Μπανταλόνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του Παβεγιό Ολιμπίκ.

YouTube video

Ο 23χρονος άσος είναι ο παίκτης που ευεργετήθηκε από οποιονδήποτε άλλον από την αλλαγή χεριού, καθώς όχι μόνο το στιλ του είναι άψογο, αλλά κυρίως η απελευθέρωση της μπάλας γίνεται με μεγάλη ταχύτητα. Ο περσινός αγώνας του Eurocup με τη Βενέτσια, απέναντι στην οποία έβαλε πέντε τρίποντα στο πρώτο μέρος (!) είναι ενδεικτικός.

YouTube video

To ξεχωριστό hat trick

Ακόμα ένα εντυπωσιακό επίτευγμα του, είναι πως στα 16 του χρόνια κατάφερε να πάρει μέρος στο ίδιο ημερολογιακό έτος σε τρία διαφορετικά τουρνουά μικρών ηλικιών!

Η… διαδρομή του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 από τη Σαραγόσα, όπου είχε γίνει το παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων. Οι Ισπανοί είχαν τερματίσει τέταρτοι πίσω από την Αμερική που είχε για μεγάλα αστέρια τους νυν NBAers Τζάρεν Τζάκσον και Ιμάνιουελ Κούικλι, την Τουρκία του Ονουράλπ Μπιτίμ και τη Λιθουανία του Άρνας Βελίτσκα.

Ένα μήνα αργότερα, πήρε μέρος στο ευρωμπάσκετ παίδων της Πολωνίας, όπου βοήθησε την ομάδα του να πάρει το χρυσό μετάλλιο! ‘Ήταν ο τρίτος καλύτερος παίκτης της Roja πίσω από τον Ουσμάν Γκαρούμπα που είχε αναδειχθεί MVP του τουρνουά και τον Κάρλος Αλοθέν.

Τρίτος του σταθμός ήταν τον Δεκέμβριο του 2016 η Σαμσούντα όπου είχε γίνει το Ευρωμπάσκετ εφήβων. Ο λόγος που η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε μετατεθεί για τον τελευταίο μήνα του χρόνου, ήταν πως στη διάρκεια του Ιουνίου είχε επιχειρηθεί (;) σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας πραξικόπημα (;) εναντίον του Ερντογάν, με αποτέλεσμα η FIBA να αποφασίσει την αναβολή του Euro U18.

Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Πάρα, να πετύχει ένα… hat trick που ίσως να είναι το μοναδικό στο είδος του στην ιστορία των τουρνουά μικρών ηλικιών της FIBA.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ