fbpx

Μάριους Γκριγκόνις: Από πρωταθλητής στο… ποδήλατο, Ολυμπιονίκης στη… σκοποβολή

Ο Μάριους Γκριγκόνις πέρυσι (στο ποδήλατο) και φέτος (ελεύθερος σκοπευτής)

Η αλήθεια είναι από το να είσαι DNP και να κάνεις ποδήλατο πίσω από τον πάγκο μέχρι το να σε αποθεώνει ένα ολόκληρο γήπεδο υπάρχει τεράστια διαφορά.

Λένε πως όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή και στην περίπτωση του Μάριους Γκριγκόνις αυτό ισχύει και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό. Ακριβώς ένα χρόνο πριν. 10 Ιανουαρίου 2022 ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ. Ο Γκριγκόνις σε μία από τις σπάνιες στιγμές στην καριέρα του βρισκόταν μεν στη 12αδα αλλά δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο. Αντ’ αυτού έκανε… ποδήλατο πίσω από τον πάγκο “για να παραμένει ζεστός” και μάλιστα η πράσινη ΚΑΕ είχε ποστάρει και σχετική φωτογραφία στα social media της.

Η ήττα με 88-94 από την τουρκική ομάδα είχε ξεσηκώσει κόσμο και ΜΜΕ που ζητούσαν το… κεφάλι (και) του Γκριγκόνις εκτός από του τότε προπονητή Ντέγιαν Ράντονιτς. Βλέπετε ο Λιθουανός από τα μέσα Οκτώβρη του 2022 είχε μετατραπεί σε μία (παν)ακριβη πολυτέλεια για τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι είχαν δαπανήσει 350.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν την αποδέσμευσή του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 13 Ιουλίου 2022 αλλά ο Λιθουανός δεν βρισκόταν καν στα πλάνα του Μαυροβούνιου τεχνικού.

Στο περιθώριο λόγω Μπέικον

Όταν από… λαϊκή (και όχι μόνο) απαίτηση αποκτήθηκε ο Ντουέιν Μπέικον στα μέσα Οκτώβρη του 2022 ο Γκριγκόνις ουσιαστικά διαγράφηκε από το ρόστερ της ομάδας. Έπαιζε αραιά και που κάποια σκόρπια λεπτά στην Ευρωλίγκα ενώ στο πρωτάθλημα της Α1 έπαιξε για τελευταία φορά στις 19 Οκτωβρίου εναντίον του Ιωνικού στη Νίκαια αφού βγήκε εκτός 6αδας ξένων όπου παρέμενε ο Άντριου Άντριους.

Μετά από εκείνο το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε και ενόψει του Final-8 του Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός μπήκε σε διαδικασία ενός (ακόμη) παίκτη στην ίδια θέση. Του Ματ Τόμας ο οποίος μέσα στο γενικό μπάχαλο που είχε δημιουργηθεί τότε με τις αλλαγές ξένων στους πράσινους, τη παραμονή του Αντριους ο οποίος δεν ήθελε να αποδεσμευτεί δίχως να αποζημιωθεί, κράτησε τον Γκριγκόνις (και) εκτός Κυπέλλου!

Επιθέσεις (και) επί προσωπικού

Τελικά ο Λιθουανός ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε βγάλει… κιχ και ας λέγονταν και γράφονταν ακόμη και τέρατα (επί προσωπικού) εις βάρος του δεξιά και αριστερά (και όχι μόνο στα social media) περίμενε υπομονετικά και στις 19 Μαρτίου όταν αποδεσμεύθηκε ο Άντριους επέστρεψε στην 6αδα των ξένων σχεδόν… αναγκαστικά αφού ήταν τραυματίας ο Νέιτ Ουόλτερς. Τι κι αν είχε αποχωρήσει ο Ράντονιτς, το στάτους του Γκριγκόνις δεν είχε αλλάξει ουσιαστικά μέσα στον Παναθηναϊκό.

Ο ίδιος παρέμεινε ταπεινός και σχεδόν σιωπηλός. “Πολλά πράγματα άλλαξαν από τον Σεπτέμβριο. Όμως, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να πούμε. Γιατί όσοι δεν ήταν εμπλεκόμενοι στην κατάστασή μας, θα αρχίσουν να μιλούν. Δεν είναι για μένα αυτά. Δεν θέλω να εμφανιστώ σε… τίτλους ειδήσεων. Δουλεύω, έχω το κεφάλι χαμηλά και συνεχίζω να παίζω μπάσκετ” είχε δηλώσει με το τέλος της σεζόν 2022-23.

Η εμπιστοσύνη του Αταμάν

Το τέλος της βρήκε τον Γκριγκόνις δίχως να ευθύνεται ουσιαστικά στη… μπούκα και οπαδούς (και όχι μόνο) σχεδόν να αποζητάνε την αποδέσμευσή του παρότι είχε κλειστό διετές συμβόλαιο. Στον τελευταίο τελικό των πλέι-οφ με τον Ολυμπιακό, όχι… χρόνια πριν αλλά στα μέσα του περασμένου Ιουνίου ο Λιθουανός άκουσε ουκ ολίγες αποδοκιμασίες από την εξέδρα πριν το ματς διακοπεί. Το καλοκαίρι σχεδόν κανείς δεν θα πόνταρε στην παραμονή του λόγω της έλευσης Αταμάν και της γενικής… σκούπας που είχε αρχίσει να μπαίνει στο ρόστερ. Υπήρχε όμως ένας που πραγματικά πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει σε αυτόν. Και δεν ήταν άλλος από τον Τούρκο τεχνικό.

Ναι, ο Παναθηναϊκός μπήκε στη διαδικασία απόκτησης του Μιχαϊλιουκ που θα έπαιρνε τη θέση του Γκριγκόνις στο ρόστερ και στην 7αδα των ξένων, όμως ο Αταμάν πάντα στις δηλώσεις του έδειχνε να μην… ανησυχεί ακόμη και για το “όχι” του Ουκρανού ποντάροντας στον “Γκρίγκο”. Και το απέδειξε με πράξεις έως τώρα στη σεζόν. Βλέπετε στα 35 έως τώρα επίσημα ματς που έχει δώσει ο Παναθηναϊκός ο Γκριγκόνις είναι (μακράν μάλιστα) αυτός με τις περισσότερες παρουσίες στη βασική πεντάδα (29), σε 19 από τα 20 ματς της Ευρωλίγκα και σε 10 από τα 13 της Α1. Πέρυσι σε όλη την κανονική περίοδο της ελληνικής λίγκας είχε παίξει σε όλα κι όλα 8 ματς της κανονικής περιόδου…

“Γκρίγκο” ο λυτρωτής

Όσο για της διαφορές σε αριθμούς (και ουσία); Μάνι-μάνι φέτος ο Γκριγκόνις έχει ήδη χαρίσει δύο νίκες στον Παναθηναϊκό. Αυτή με το buzzer τρίποντο στο Μονακό και αυτή με τα 7/9 τρίποντα εναντίον της Εφές στο ΟΑΚΑ. Οι μέσοι όροι του δεν έχουν καμία σχέση με πέρυσι στην Ευρωλίγκα. Παίζει 10 λεπτά περισσότερο ανά αγώνα (28 αντί 18), σκοράρει 2,7 πόντους περισσότερους, έχει ήδη βάλει 42 τρίποντα (με σχεδόν έναν ολόκληρο γύρο μπροστά μας) αντί 35 πέρυσι όλη τη σεζόν! Και έπεται και συνέχεια…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ