fbpx

Ευρωλίγκα-Αλλαγές προπονητών: Το ρεκόρ της Μακάμπι, η… άπαιχτη Ζαλγκίρις & οι “αιώνιοι”

Οι αλλαγές προπονητών στην Ευρωλίγκα

Κι όμως, το γεγονός ότι η Βιλερμπάν θα προσλάβει και 3ο προπονητή για τη συνέχεια της σεζόν της Ευρωλίγκα δεν είναι ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης!

Βέβαια η γαλλική ομάδα έχει μπροστά της σχεδόν 4 μήνες για να ισοφαρίσει ή και να… σπάσει το ρεκόρ των 4 διαφορετικών προπονητών που κρατάει από τη σεζόν 2016-17 η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η απόλυση (και) του Τζιανμάρκο Ποτσέκο μετά από αυτή του TJ Πάρκερ πρόσθεσε το όνομα της Βιλερμπάν στη λίστα ενός κλειστού κλαμπ ομάδων που χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικούς προπονητές την ίδια σεζόν της διοργάνωσης. Και δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που κάποιες ομάδες χρησιμοποίησαν υπηρεσιακούς προπονητές για ένα ή και δύο ματς για διάφορους λόγους. Είτε μεταβατικούς είτε ανωτέρας βίας.

Οι “αιώνιοι”

Στην τελευταια κατηγορία για παράδειγμα υπάρχει και το όνομα του Παναθηναϊκού και μάλιστα δύο φορές. Μία τη σεζόν 2019-20 με τους Πεδουλάκη, Βόβορα (υπηρεσιακός για 2 ματς) και Πιτίνο και άλλη μία τη σεζόν 2020-21 με τους Βόβορα, Χαραλαμπίδη (υπηρεσιακός για 2 ματς) και Κάτας. Θεωρητικά θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο Ολυμπιακός της σεζόν 2014-15 αλλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε απολυθεί μετά το ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ πριν προλάβει την έναρξη της Ευρωλίγκα όπου κοούτσαρε υπηρεσιακά για 3 ματς ο Μίλαν Τόμιτς και στη συνέχεια πήρε τη θέση του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Τρεις προπονητές σε μια σεζόν

Οι ερυθρόλευκοι, πάντως, είναι μέσα στη λίστα των ομάδων με 3 διαφορετικούς προπονητές την ίδια σεζόν! Ήταν το 2019-20 όταν ξεκίνησαν με τον ασθενή Ντέιβιντ Μπλατ για ένα ματς (ήττα από τη Βιλερμπάν), ακολούθησε ο Λιθουανός Κεστούτις Κεμζούρα και τον Ιανουάριου του 2020 ανέλαβε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Άλλες ομάδες με τρεις προπονητές την ίδια σεζόν ήταν:

  • Η Μπασκόνια του 2006-07 που ξεκίνησε με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, συνέχισε για 4 ματς με τον Νάτσο Λεθκάνο και ολοκλήρωσε τη σεζόν όπου μάλιστα έπαιξε και στο Final-4 της Αθήνας με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς!
  • Η Ζάλγκιρις Κάουνας το έχει… διαπράξει όχι μία αλλά τρεις φορές! Πρώτη τη σεζόν 2009-10 με τους κατά σειρά Γκιντάρας Κράπικας έως τον Δεκέμβριο του 2009, Ραμούνας Μπουτάουτας για ένα μήνα τον Γενάρη του 2010 και τον Ντάριους Μασκολιούνας να ολοκληρώνει τη σεζόν. Την αμέσως επόμενη σεζόν (2010-11) σειρά… πήραν οι Άτσο Πέτροβιτς έως αρχές Δεκέμβρη, ο Ριμάντας Γκρίγκας για μισό μήνα και ο Ηλίας Ζούρος έως το τέλος της σεζόν. Η τρίτη και… φαρμακερή ήταν, δε, η σεζόν 2021-22 με έναν… αστερίσκο. Τη σεζόν ξεκίνησε ο Αυστριακός Μάρτιν Σίλερ, απολύθηκε και προσλήθηκε ο Γίρι Ζντοβτς τον Νοέμβριο με τον Σλοβένο να απολύεται στο τέλος της σεζόν και να παίρνει τη θέση του ο Κάζις Μακσβίτις που πάντως δεν πρόλαβε να κοουτσάρει σε ματς Ευρωλίγκα εκείνη τη σεζόν.

Το… ρεκόρ της Μακάμπι

Και φτάσαμε στο… ρεκόρ. Που κρατάει η Μακάμπι Τελ Αβίβ από τη σεζόν 2016-17 με τέσσερις διαφορετικούς προπονητές που κοούτσαραν τουλάχιστον από δύο παιχνίδια έκαστος!

Η σεζόν ξεκίνησε με την πρόσληψη του Ερέζ Εντελστάιν ο οποίος όμως απολύθηκε με… συνοπτικές διαδικασίες μετά από δύο ματς στις 20 Οκτωβρίου 2016. Στη θέση του ανέλαβε με προοπτική να μείνει έως το τέλος της σεζόν ο βοηθός του Ραμί Χαντάρ που έμεινε στον πάγκο για 10 ματς έως τα μέσα Δεκεμβρίου! Όμως και αυτός είχε την ίδια τύχη και τέλη Δεκεμβρίου έδωσε για δύο εβδομάδες τη θέση του στον Λιόρ Λούμπιν που πρόλαβε να κοουτσάρει δύο ματς πριν και αυτός δώσει τη θέση του στον Λετονό Αϊνάρς Μπαγκάτσκις που τότε ήταν βοηθός προπονητή (του Μπλατ) στη Νταρουσάφακα για να αναλάβει από τα τέλη Δεκέμβρη έως το φινάλε της σεζόν!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ