fbpx

Από περίγελος, έγινε παράδειγμα

Ο Νight με τον Giannis

Ένας παίκτης όπως ο Μπράντον Νάιτ με θητεία 450 αγώνων και 14 πόντους μέσο όρο καριέρας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αποτελεί σημαντικό μέγεθος για το ελληνικό πρωτάθλημα, έστω κι αν στα 33 του απέχει πολύ από τον παίκτη που στην ακμή του ήταν μέσα στην λίστα των καλύτερων γκαρντ του ΝΒΑ.

Ο Μπράντον Νάιτ, όμως, έχει μάθει να αναγεννάται από τις στάχτες του και διαχρονικά να διαψεύδει τους επικριτές του. Άλλωστε στο ξεκίνημα της θητείας του έγινε περίγελος, κάτι που θα είχε λυγίσει ψυχικά τους περισσότερους που θα βρίσκονταν στην θέση του…

Μετά την πολύ καλή πρώτη του χρονιά με τους Πίστονς το 2012, όταν έγινε ο πρώτος τους ρούκι από τον Γκραντ Χιλ που ψηφίσθηκε στην καλύτερη πεντάδα πρωτοετών της λίγκας, o Νάιτ, συνέχιζε σε ανάλογους ρυθμούς στην δεύτερη. To Ντιτρόιτ δεν είχε βλέψεις για τα πλέι-οφ, αλλά o άσος από το Κεντάκι ήταν ο δεύτερος σκόρερ και πασέρ της ομάδας του με σχεδόν 15 πόντους ανά αγώνα και 4,5 ασίστ. Μάλιστα στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, είχε κάνει ρεκόρ καριέρας με 32 πόντους απέναντι στον (τότε All-Star) Τζον Ουόλ των Ουίζαρντς και τα «πιστόνια» είχαν νικήσει μέσα στην Ουάσινγκτον με 96-95.

Ο «βιασμός» και ο «θάνατος» του Νάιτ

Μερικές μέρες αργότερα, όμως, ο χρόνος θα σταματούσε για τον Νάιτ…

Στις 11 Μαρτίου, η ομάδα του φιλοξενήθηκε στο (τότε αποκαλούμενο) Staples Center από τους Κλίπερς του Κρις Πολ και του Μπλέικ Γκρίφιν.

Σε ένα pick n roll, ανάμεσα στον Πολ και τον Ντι Άντρε Τζόρνταν, ο Γκρεγκ Μονρό απλά παρακολούθησε τον αντίπαλο του και ο Νάιτ αντιδρώντας έκανε την αμυντική περιστροφή πάνω του. Αντί, όμως, να επιβραβευτεί, «ισοπεδώθηκε» από τον Τζόρνταν, ο οποίος έκανε ένα ανεπανάληπτο κάρφωμα. Το «πόστερ» του θεωρείται μέχρι σήμερα (αν όχι το κορυφαίο τουλάχιστον) ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του αθλήματος.

Ο Νάιτ έγινε αντικείμενο καθημερινού σαρκασμού που άγγιζε τα όρια της γελοιοποίησης.

O γνωστός (και μπασκετικός) κωμικός Κέβιν Χαρτ είχε γράψει στο twitter πως… «Ο Τζόρνταν έχει συλληφθεί με τις κατηγορίες του βιασμού και της άγριας επίθεσης στον Μπράντον Νάιτ».

Στην Αμερική με την γνωστή υπερβολή που υπάρχει, η φάση έφθασε να χαρακτηρισθεί ως «ο θάνατος του Μπράντον Νάιτ».

YouTube video

Ο Νάιτ επιβίωσε του εξευτελισμού και συνέχισε να προπονείται μέχρι τελικής πτώσης, όπως έκανε από το ξεκίνημα της σεζόν 2012-13. Μάλιστα ο προπονητής του Λόρενς Φρανκ είχε αναγκαστεί κάποιες φορές να του κρύψει τα παπούτσια, ώστε να πειθαρχήσει στις οδηγίες των γιατρών οι οποίοι του είχαν συστήσει ξεκούραση, ένεκα της πελματίαιας απονευρωσίτιδας που τον ταλαιπωρούσε. Μετά τον αγώνα με τους Κλίπερς, ωστόσο, ήταν φανερό πως η ψυχολογία του είχε πέσει στα τάρταρα. Στα 13 ματς που ακολούθησε ο μέσος όρος του «βυθίστηκε» στους 9,8 πόντους και η διοίκηση των «πιστονιών» αποφάσισε πως έπρεπε να εγκαταλείψει την επένδυση που είχε κάνει πάνω του, όταν το 2011 τον είχε επιλέξει στο Νο8 του ντραφτ.

Μέντορας του Γιάννη

Τον «πακέταρε», λοιπόν, μαζί με τον Κρις Μίντλετον στους Μπακς για να πάρει πίσω τον Μπράντον Τζένινγκς.

Στο Μιλγουόκι, ήταν ένας από τους μέντορες του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ρούκι του σεζόν. Επί καθημερινής βάσης βρισκόταν στο προπονητήριο των «ελαφιών» και ο… νεανίας Γιάννης που κάποιες φορές κοιμόταν εκεί τα μεσημέρια, ακολουθούσε το παράδειγμα του.

Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ήταν ο πρώτος σκόρερ του Μιλγουόκι με 17,9 πόντους και ο κορυφαίος του δημιουργός με 4,9 ασίστ μέσο όρο! Στο ξεκίνημα της δεύτερης χρονιάς του βίωσε και πάλι τον εξευτελισμό, αλλά τούτη την φορά εξιλεώθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Στον αγώνα της 14ης Νοεμβρίου του 2014 απέναντι στους Νετς, το σκηνικό με τους Κλίπερς, επαναλήφθηκε με διαφορετικό τρόπο. Με το σκορ ισόπαλο στο 105-105, η αμυντική του ετοιμότητα το οδήγησε σε κλέψιμο μετά από μια κακή πάσα του Τζο Τζόνσον προς τον Μπρουκ Λόπεζ. Στον αιφνιδιασμό, ο προπονητής του Τζέισον Κιντ σήκωσε τα χέρια για να πανηγυρίσει το νικητήριο καλάθι, μόνο που ο Νάιτ αστόχησε στο λέι-απ!!!

YouTube video

Τα social media πήραν και πάλι «φωτιά», μόνο που ο νυν παίκτης της ΑΕΚ δεν πρόλαβε να τα «αισθανθεί». Το παιχνίδι του Barclays Center οδηγήθηκε στην δεύτερη παράταση κι εκεί οι Μπακς βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο. Οι Νετς προηγήθηκαν με 112-109, αλλά ο Νάιτ πέτυχε το τρίποντο που έστειλε τον αγώνα στην τρίτη παράταση, όπου τελικά το Μιλγουόκι κατάφερε να πάρει το διπλό!

YouTube video

Από κει και πέρα, ο Νάιτ καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους σκόρινγκ γκαρντ του πρωταθλήματος και τον Ιούλιο του 2015 ανταμείφθηκε με ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο 70 εκατομμυρίων δολαρίων από τους Φίνιξ Σανς.

Για το υπόλοιπο της καριέρας του, ελπίζουμε πως θα μας δώσει αρκετές αφορμές με την κιτρινόμαυρη φανέλα, για να γράψουμε στο εγγύς μέλλον…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ