fbpx

Μάρκους Χάουαρντ: Σκόρερ και με την… αξίνα

Ο Μάρκους Χάουαρντ επί τω έργω

Η προσήλωση του στην θρησκεία είναι γνωστή και… καταγεγραμμένη. Ο λόγος, όμως, για τον οποίο ο Μάρκους Χάουαρντ άλλαξε την κοσμοθεωρία του, ήταν ένα ταξίδι του στην Κόστα Ρίκα το καλοκαίρι του 2018. Τότε ο νυν άσος της Μπασκόνια, αποφάσισε να βοηθήσει τα παιδιά μιας μικρής κοινότητας να μάθουν μπάσκετ, όχι όμως έχοντας την πορτοκαλί θέα στα χέρια του, αλλά μια αξίνα και μια τσάπα!

Η ιστορία έχει ως εξής…

Μετά τη δεύτερη του σεζόν στο πανεπιστήμιο Μαρκέτ, ο Χάουαρντ δήλωσε συμμετοχή σε ένα εθελοντικό ταξίδι εργασίας στη χώρα της Νότιας Αμερικής. Ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας 16 φοιτητών-αθλητών που είχαν ως στόχο να χτίσουν από το μηδέν ένα γήπεδο μπάσκετ! Κάνοντας, όμως, όλη τη σκληρή δουλειά, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες στη χώρα και δίχως την παραμικρή πολυτέλεια…

Κάθε πρωί στις 5.30 (!) ήταν αυτός που καλούσε το εγερτήριο σάλπισμα και μετά από ένα πρωινό με τα απολύτως απαραίτητα, ξεκινούσαν οι εργασίες.

Ο Μάρκους μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές από το Μαρκέτ, έσκαβαν, έφτιαχναν μόνοι τους το τσιμέντο και έχοντας ένα πρόχειρο σχέδιο, έφτιαξαν μέσα σε δύο εβδομάδες ένα κανονικό ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ!  

Κατάλαβαν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της καθημερινής διαβίωσης σε ένα χωριό της Κόστα Ρίκα, καθώς έμεναν σε καλύβες, στις οποίες δεν υπήρχε όχι απλά ζεστό, αλλά ούτε καν καθαρό νερό για να πιουν και να πλυθούν! Σε ανάλογο επίπεδο ήταν και η διατροφή τους, καθώς έτρωγαν ότι τους έφτιαχναν οι ντόπιοι.

Πέραν του έργου με την κατασκευή του γηπέδου μπάσκετ, ο Αμερικανός γκαρντ θέλησε να ηγηθεί και μιας ακόμα προσπάθειας. Να μεταλαμπαδεύσει το έργο του Ύψιστου τόσο στους συμφοιτητές του, όσο και στους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας.

Ως εκ τούτου αποφάσισε να τους διαβάζει και να τους εξηγεί εδάφια της Βίβλου επί καθημερινής βάσης. Ξεκινούσε το πρωί πριν τις εργασίες και συνέχιζε το βράδυ μετά το δείπνο.

Στην αρχή, η προσέλευση ήταν μικρή, αλλά την τελευταία μέρα της παρουσίας του, το κοινό του έφθανε τα 150 άτομα, όσο δηλαδή ήταν ο πληθυσμός ολόκληρης της κοινότητας!

Βλέποντας πως ο λόγος του έχει πέραση και πως καταφέρνει να διεισδύει στη συνείδηση ακόμα και ανθρώπων με τους οποίους δεν μιλάει την ίδια γλώσσα, ο Χάουαρντ με την επιστροφή του στην Αμερική, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του χριστιανική αδελφότητα στο πανεπιστήμιο και παράλληλα να θίγει το θέμα της πνευματικής υγείας των αθλητών στις συνεντεύξεις του.

Παρά τη φήμη που είχε ως ένας από τους καλύτερους παίκτες μπάσκετ των Golden Eagles, η προσπάθεια του αντιμετωπίσθηκε με… επιφύλαξη, καθώς μέσα στο πανεπιστήμιο υπήρχαν παιδιά με πολλές διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις. Η κίνηση που έσπασε τον… πάγο ήταν η διοργάνωση ενός μπάρμπεκιου σε έναν από τους εξωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων. Την ώρα που οι φοιτητές απολάμβαναν ένα κομμάτι μπρίσκετ, ο ίδιος τους μιλούσε για την πρωτοβουλία του και κατάφερε να… προσηλυτίσει αρκετούς. Από τα έξι άτομα που είχε στην πρώτη συνάντηση της αδελφότητας, έφθασε να συγκεντρώνει σχεδόν 100 σε εβδομαδιαία βάση και να πετύχει την καθιέρωση της, μέσα σε ελάχιστους μήνες.  

Μιλώντας στους προπονητές, αλλά και στους καθηγητές του, είχε εξηγήσει ότι η εμπειρία του στην Κόστα Ρίκα, τον βοήθησε να αξιολογήσει πολύ διαφορετικά τα πράγματα στην ζωή του. Το γεγονός ότι δεν είχε ούτε καν τα στοιχειώδη επί καθημερινή βάσης, τον έκανε να εκτιμήσει όλα τα πράγματα που θεωρούνται δεδομένα στον δυτικό κόσμο. Από το νερό στο ντους, μέχρι ένα κομμάτι κρέας…

Όταν αποφοίτησε από το Μαρκέτ, ο Χάουαρντ δήλωσε για δύο πράγματα υπερήφανος: Για την αποστολή στην Κόστα Ρίκα και για την δημιουργία της FCA, δίχως να κάνει λόγο για τα εντυπωσιακά του κατορθώματα εντός των τεσσάρων γραμμών.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ