fbpx

Ευρωλίγκα: Ακόμα δεν είδαμε τίποτα

Ευρωλίγκα: Ακόμα δεν είδαμε τίποτα

Μία αγωνιστική πριν το τέλος του 1ου γύρου της Ευρωλίγκα και το μόνο που μπορεί να περιγράψει τη φετινή σεζόν είναι το τραγούδι των (boomer alert) Bachman Turner Overdrive “You ain’t seen nothing yet”.

Και όντως ακόμη δεν είδαμε τίποτα από την πιο ανταγωνιστική Ευρωλίγκα στην ιστορία της διοργάνωσης με το νέο της φορμάτ. Και μόνο το γεγονός ότι ο τυπικά 4ος Παναθηναϊκός με τη 10η Μακάμπι έχουν το ίδιο ρεκόρ (9-7) τα λέει όλα. Δηλαδή η ομάδα που θα έχει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ και αυτή που θα έμπαινε στο play-in τουρνουά αν η κανονική περίοδος έληγε σήμερα έχουν το ίδιο ακριβώς ρεκόρ. Που σημαίνει ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές, ο ανταγωνισμός τεράστιος και κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά.

Ανταγωνισμός στο μάξιμουμ

Δείτε εδώ το πόσο ανταγωνιστική είναι η φετινή Ευρωλίγκα σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν από το 2016-17 όταν καθιερώθηκε το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής. Ένας πίνακας που δείχνει τη διαφορά νικών ανάμεσα στον 4ο και τον 13ο της βαθμολογίας μετά την ολοκλήρωση της 16ης αγωνιστικής.

Σεζόν Διαφορά νικών
2016-17 5 νίκες
2017-18 4 νίκες
2018-19 4 νίκες
2019-20 5 νίκες
2020-21 4 νίκες
2021-22 3 νίκες
2022-23 3 νίκες
2023-24 2 νίκες

Αυτό σημαίνει περισσότερες ομάδες στο “κολπο” και της 6αδας των πλέι-οφ και υψηλός συναγωνισμός για τις θέσεις 7-10 που οδηγούν στο play-in τουρνουά και δίνουν μια έξτρα ευκαιρία.

Βίοι αντίθετοι αλλά… παράλληλοι

Οι δύο ομάδες μας έκλεισαν τη “διαβολοβδομάδα” με στυλ και σαφέστατα πολλαπλά κερδισμένο τον Παναθηναϊκό. Και μόνο το γεγονός ότι οι πράσινοι νίκησαν δύο σερί εκτός έδρας ματς την ιδια εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια τα λέει όλα. Ήταν το τριήμερο 19-22 Νοεμβρίου 2019 όταν μετά την απόλυση Πεδουλάκη για την ήττα εντός από την Αλμπα ο υπηρεσιακός Γιώργος Βόβορας εν αναμονή της επιστροφής για τη 2η θητεία του Ρικ Πιτίνο έκανε… παρέλαση σε Μόναχο και Κάουνας με Μπάγερν και Ζάλγκιρις αντίστοιχα. Τότε ήταν δύο νίκες βάλσαμο. Τώρα είναι δύο νίκες, με Μονακό και Μιλάνο που βάζουν τους πράσινους για τα καλά ξανά στον χάρτη της Ευρωλίγκα όχι ως ρυθμιστές αλλά ως διεκδικητές. Ως πρωταγωνιστές.

Ο δε Ολυμπιακός ναι μεν νίκησε την ουραγό ομάδα της διοργάνωσης (που κάποια στιγμή, δεν μπορεί, θα νικήσει κάποιον εντός έδρας) όμως θυμίζω ότι πέρυσι στο ίδιο γήπεδο με τις ίδιες σχεδόν συνθήκες αγώνα και την εξέλιξή του είχε χάσει στο τελευταίο σουτ (του Νουά). Μπορεί η βαρύτητα της νίκης τους να μην είναι ίδια με αυτή του Παναθηναϊκού όμως όπως επαναλαμβάνει και ο Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του δεν υπάρχει εύκολο ματς στη διοργάνωση. Κοινώς μάζευε και ας είναι και ρόγες που έλεγαν οι παλαιότεροι.

Όλα ανοιχτά

Για να προσγειώσω όμως αμφότερες τις ομάδες μας θα επαναλάβω. Ακόμη δεν είδαμε τίποτα και ακόμη δεν πέτυχαν τίποτα με έναν ολόκληρο γύρο μπροστά τους συν το ματς της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου. Άλλα 18 ματς δηλαδή με τον Παναθηναϊκό να έχει να δώσει 9 εντός και 9 εκτός και τον Ολυμπιακό 8 εντός και 10 εκτός παιχνίδια. Ο περιορισμός απωλειών εντός και οι νίκες εκτός μετράνε (πάντα) διπλά όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν της διοργάνωσης υπό αυτή τη μορφή. Και εξηγώ.

Ο συντελεστής που κάνει τη διαφορά είναι το σύνολο τον εκτός έδρας νικών μείον τις εντός έδρας ήττες. Όπου αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός στην… πραγματικότητα δεν είναι 4ος αλλά 7ος με συντελεστή +1 και ο Ολυμπιακός δεν είναι 11ος αλλά… 13ος! Οι πράσινοι έχουν μία νίκη περισσότερη εκτός (4) από τις ήττες εντός (3), οι ερυθρόλευκοι μία περισσότερη ήττα εντός (4) από τις νίκες εκτός (3). Η (προ)ιστορία της διοργάνωσης έχει διδάξει ότι μόνο με θετικό συντελεστή στο +2 είναι εξασφαλισμένη μια θέση στα πλέι-οφ.

Με κιάλια η Ρεάλ

Έως τώρα η αήττητη εντός Ρεάλ με τις 7 εκτός έδρας νίκες βρίσκεται στο +7 ενώ η Φενέρ επίσης αήττητη εντός θεωρητικά έχει προβάδισμα έναντι άλλων ομάδων με το ίδιο ρεκόρ. Όπως και η Μπάγερν με την Εφές που με ισορροπημένο συντελεστή (0) παρότι έχουν λιγότερες νίκες από τον Ολυμπιακό θεωρητικά έχουν προβάδισμα απέναντί του.

Ομάδα Συντελεστής
Ρεάλ +7
Μπαρτσελόνα +3
Μονακό +2
Παρτιζάν +2
Φενέρμπαχτσε +2
Βιρτους +2
Παναθηναϊκός +1
Βαλένθια
Μπασκόνια
Μπάγερν
Εφές
Μακάμπι -1
Ολυμπιακός -1
Μιλάνο -2
Ερ.Αστέρας -2
Ζάλγκιρις -2
Άλμπα -5
Βιλερμπάν -6

Θεωρώ ότι μέχρι τη διακοπή του Φεβρουαρίου για τα Κύπελλα και τις Εθνικές ομάδες και με συνολικά 10 αγωνιστικές έως τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά. Οι 7 αγώνες μέσα στον Γενάρη με δύο συνεχόμενες “διαβολοβδομάδες” (!) 2-5 και 9-12 του μήνα θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τις πορείες των ομάδων μας. Αμφότερες έχουν να πάνε με διαφορά μιας εβδομάδας για δύο απανωτά ματς στην Ισπανία (Βαλένθια-Μπασκόνια οι πράσινοι, Μπαρτσελόνα-Μπασκόνια οι ερυθρόλευκοι) ενώ αντίστροφα θα δώσουν δύο απανωτούς εντός έδρας αγώνες. Μιλάνο Μονακό οι ερυθρόλευκοι, Εφές Μονακό οι πράσινοι. Παιχνίδια καθοριστικά που σε συνδυασμό φυσικά και με τις υπόλοιπες ομάδες θα διαμορφώσουν τον συντελεστή. Όποιοι βρεθούν στο +2 σε 20 μέρες από σήμερα θα έχουν το πάνω χέρι. Όσοι βρεθούν στο -2 τότε θα πρέπει να υπερβάλουν τις δυνάμεις τους για να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ