fbpx

Αιώνιοι: Ο ένας δυναμώνει, ο άλλος χαμογελάει

Αιώνιοι: Ο ένας δυναμώνει, ο άλλος χαμογελάει

Θα ήταν υπερβολή να το χαρακτηρίσει κανείς «τέλειο», αλλά το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου πράγματι άγγιξε το ιδανικό για το ελληνικό μπάσκετ και τους αιώνιους.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε την ανοδική του πορεία κατακτώντας ακόμα ένα σημαντικό «διπλό» μέσα στο Μιλάνο, την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός με την «άλωση» της Λυών πήρε μια σημαντική ψυχολογική ανάσα και παράλληλα «χρησιμοποίησε» το ματς σαν μια ευκαιρία να δώσει χρόνο στους παίκτες που προέρχονται από τραυματισμούς.

Οι δύο αιώνιοι θα περάσουν χαρούμενα Χριστούγεννα και ιδίως οι «πράσινοι» μπορούν να νιώθουν δυνατοί και αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Κι αυτό διότι πλέον, φαίνεται πως βρίσκουν την σωστή «χημεία» στην περιφέρεια τους και συνάμα οι Ερνάνγκομεθ-Αντετοκούνμπο δίνουν πολύτιμες ανάσες στους υπερφορτωμένους Μήτογλου-Αντετοκούνμπο.

Φυσικά ο παίκτης που έχει αλλάξει τα δεδομένα με την τεράστια ποιότητα του και τη στιβαρή προσωπικότητα του δεν είναι άλλος από τον Κέντρικ Ναν. Ο Αμερικανός γκαρντ εμπνέει μοναδική εμπιστοσύνη και όταν έχει την μπάλα στα χέρια του, δίνει την αίσθηση ότι κάτι καλό θα πετύχει. Το κατάλαβε ο… τίμιος Νικολό Μέλι ο οποίος στα 32 του θυμήθηκε την άμυνα που έπαιζε στα νιάτα του στην Μπάμπεργκ σε μια κατοχή της τρίτης περιόδου κι ενώ δεν του επέτρεψε να διεισδύσει ή να βρει χώρο για ένα από τα αγαπημένα του pull up δίποντα, εν τέλει ο Ναν πέτυχε στο πρόσωπο του, ένα απίθανο σουτ από την γωνία.

Το θετικό είναι πως όταν ο 28χρονος γκαρντ έχασε το καθαρό του μυαλό και έκανε περισσότερα λάθη απ’ ότι ασίστ, ο Αταμάν το αντιλήφθηκε και τον αντικατέστησε με τον Σλούκα. Ο Έλληνας άσος επανέφερε την ηρεμία κι όταν επέστρεψε ο Ναν, οι δύο τους οδήγησαν το «τριφύλλι» σε ένα επιμέρους 11-3 στο τελευταίο πεντάλεπτο που «σφράγισε» την εξαιρετική τους παρουσία στο «Φόρουμ». Το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα ασφαλώς δεν είναι εύκολο, αλλά προσφέρεται για δύο πράγματα: Από τη μια να επεκταθεί το σερί των νικών στις τρεις και από την άλλη να επιτευχθεί ακόμα ένα sellout στο ΟΑΚΑ, που θα ενισχύσει την επιστροφή του Παναθηναϊκού στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκας, σε όλους τους τομείς.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του ασφαλώς δεν μπορεί να θριαμβολογήσει για την επικράτηση επί της Βιλερμπάν, έχει όμως αρκετά πράγματα να κρατήσει. Το πρώτο είναι η «επανεμφάνιση» του… κανονικού Μακίσικ, ο οποίος με τους 13 πόντους της δεύτερης περιόδου έθεσε τις βάσεις για τη νίκη της ομάδας του. Δίπλα του «παρουσιάστηκε» και ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος ο οποίος μπόρεσε να «ξεκουράσει» τον Ουόκαπ και να προσφέρει ποιοτικά λεπτά. Ασφαλώς ο Αμερικανός δεν έχει προσφέρει αυτά που μπορεί και ούτε στη Γαλλία κράτησε την απόδοση του μέχρι τέλους σε υψηλά στάνταρ. Ο Μπαρτζώκας σωστά τον άφησε περισσότερο απ’ ότι έπρεπε στο παρκέ, για να του ενισχύσει την ψυχολογία και τουλάχιστον στη δημιουργία τον δικαίωσε, με τις επτά ασίστ του.

Θετικός ήταν και ο Φίλιπ Πέτρουσεφ στα 15 λεπτά που πήρε, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το ματς προστέθηκαν τρεις παίκτες στο ενεργό rotation. «Θυσιάστηκε», βέβαια, ο Μιλούτινοφ ο οποίος μετά τα δύο γρήγορα φάουλ που έκανε, δεν του δόθηκε δεύτερη ευκαιρία και ο Σίκμα, ο οποίος σε αυτή τη φάση φαίνεται πως θα είναι ο «odd man out», όπως λένε στην Αμερική, δηλαδή αυτός που θα τεθεί στο περιθώριο.

Εννοείται ότι ο παίκτης που έκανε τη διαφορά με τη συγκλονιστική του παρουσία στην άμυνα, αλλά και τη δημιουργία ήταν ο Φαλ. Λογικά δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλος σέντερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας που να έχει τελειώσει στο ίδιο ματς με επτά ασίστ και οκτώ τάπες κι αυτό το επίτευγμα, περιγράφει ανάγλυφα την επίδραση του στο «ερυθρόλευκο» διπλό.

Ο επόμενος αγώνας με την Άλμπα πρέπει να έχει ανάλογη χρησιμότητα για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος το νέο έτος θα έχει μια… νέα ομάδα στα χέρια του και επί της ουσίας, ο πρώτος μήνας του 2024 περισσότερο θα μοιάζει με τον Οκτώβριο. Στις 2 Ιανουαρίου με την Αρμάνι θα είναι διαθέσιμος και ο Ναζ Μήτρου Λονγκ, ενώ θα έχουν μεσολαβήσει τρία ματς (με Απόλλωνα, Άλμπα, Άρη) στα οποία οι προερχόμενοι από τραυματισμό και ο νεοφερμένος Πέτρουσεφ, θα μπορέσουν να βρουν ακόμα καλύτερο ρυθμό.

Ο Ολυμπιακός του 2024 μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός από τον προβληματικό του δεύτερο μισού του 2023 και θα έχει την ευκαιρία να καλύψει το χαμένο έδαφος…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ