fbpx

Παναθηναϊκός: Το σημάδι του 1ου νικητήριου εκτός έδρας buzzer μετά από 4,5 χρόνια

Παναθηναϊκός: Το σημάδι του 1ου νικητήριου εκτός έδρας buzzer μετά από 4,5 χρόνια

Με τον Ολυμπιακό αστόχησε ο Σλούκας. Με τη Μακάμπι ο Βιλντόζα. Ε, κάποια στιγμή θα έμπαινε και θα έμπαινε με κρότο.

Ο Παναθηναϊκός στο Μονακό πέτυχε κάτι περισσότερο από μία νίκη που θα μείνει στην ιστορία για το buzzer τρίποντο του… αχάμπαρου Μάριους Γκριγκόνις με τη λήξη. Πήρε μία νίκη χαρακτήρα όπως παραδέχθηκαν ο Λιθουανός και ο Μήτογλου επί ομάδας από τα “πάνω πατώματα” της βαθμολογίας, 3η πέρυσι στο Final-4 του Κάουνας και την οποία οι πράσινοι δεν είχαν νικήσει ποτέ στο παρελθόν εντός και εκτός έδρας!

Πνευματική διαχείριση

Πρόκειται για μία νίκη που μπορεί να αλλάξει το status των πράσινων όχι μόνο βαθμολογικά αλλά και πνευματικά αφού μπορεί να τους κάνει ακόμη πιο δυνατούς, να πιστέψουν στις δεδομένες δυνατότητές τους και κυρίως να πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους στις ήττες που θα έρθουν στη συνέχεια της σεζόν. Γιατί σε μία αδυσώπητη διοργάνωση σαν την Ευρωλίγκα μεγαλύτερη σημασία έχει να διαχειρίζεσαι πνευματικά κάθε αποτέλεσμα. Να ξεχνάς γρήγορα τις νίκες και να μην δίνεις περισσότερο βάρος απ’ όσο πραγματικά πρέπει στις ήττες ακόμη και αυτές που αποκαλούμε εκτός προγράμματος.

Η νίκη στο Μονακό είναι σίγουρα σημαδιακή και μπορεί να γίνει η πρώτη της υπόλοιπης φετινής ζωής του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα στην προσπάθειά του να επιστρέψει καταρχάς στα πλέι-οφ στα οποία έχει να αγωνιστεί από τη σεζόν 2018-19. Που κατά σύμπτωση ήταν και η τελευταία σχεδόν που απόδρασε σε εκτός έδρας αγώνα με buzzer τρίποντο, τότε, του Νικ Καλάθη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 78-77.

Καν’το όπως ο Καλάθης

Ήταν 15 Μαρτίου 2019 με προπονητή τον Ρικ Πιτίνο σε ένα ματς μεγάλης σημασίας όπου οι πράσινοι, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου κυνηγούσαν την ύστατη στιγμή μία θέση στα πλέι-οφ τα οποία τελικά πρόλαβαν πετυχαίνοντας μάλιστα 4 συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες! Με Γκραν Κανάρια, με Νταρουσάφακα, με την τελικά τροπαιούχο εκείνης της σεζόν ΤΣΣΚΑ και με την Αρμάνι στο Μιλάνο αμέσως μετά. Όπως καλή ώρα αυτή την Παρασκευή όπου ταξιδεύουν οι πράσινοι.

YouTube video

Εδώ να προσθέσω ένα ακόμη ιδιαίτερο στατιστικό στοιχείο που αφορά στον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι στην ιστορία της Ευρωλίγκα (2000-2023) είναι η ομάδα που έχει “εμπλακεί” στα περισσότερα παιχνίδια που κρίθηκαν με διαφορές 1 έως 3 πόντων (128) σε σύνολο 990 σχετικών αγώνων στη διοργάνωση. Νίκησαν στους 63, έχασαν στους 65, “πρώτοι” και στις τρεις κατηγορίες. Ακόμη ειδικότερα σε ματς που κρίθηκαν με διαφορά ενός πόντου ο Παναθηναϊκός μετράει 40 τέτοια (σε σύνολο 299 στην ιστορία της διοργάνωσης από όλες τις ομάδες) έχοντας κερδίσει στα 23 (με αυτό διά χειρός Γκριγκόνις) και χάσει στα 17 (2ος πίσω από τη Ρεάλ που έχει 19).

Σημάδι πλέι-οφ

Το σημάδι της βόμβας Γκριγκόνις “δείχνει” λοιπόν σε πρώτη φάση πλέι-οφ και αυτό θα πρέπει να “κρατήσουν” στον Παναθηναϊκό. Ένα βήμα τη φορά. Ούτε μεγαλοστομίες, ούτε πτήσεις στα σύννεφα γιατί δεν θέλει πολύ ακόμη και η αποδεκατισμένη Αρμάνι να τους ρίξει από αυτά.

Και κάτι τελευταίο. Αυτό που έκανε ο Οκόμπο 2,5 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε και έδωσε την ευκαιρία στον Αταμάν να σχεδιάσει κοτζάμ επίθεση και στον Γκριγκόνις να εκτελέσει ιδανικά θα μπει στο πάνθεο με τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία της διοργάνωσης και θα μνημονεύεται όσο και το τρίποντο του Λιθουανού.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ