fbpx

Ολυμπιακός: No Peters, no (τρίποντο, spacing) πάρτυ

Ολυμπιακός: No Peters, no (τρίποντο, spacing) πάρτυ

Κακά τα ψέματα. Η ήττα του Ολυμπιακού από τη Βαλένθια ήταν μια κακιά ήττα. Τόσο για το ότι ήταν η (ήδη) 4η φετινή στο ΣΕΦ όσο και για αυτά που τη συνόδευσαν.

Για το επεισόδιο του “φίλαθλου” (μέσα σε πολλά εισαγωγικά) με τον διαιτητή Ζοζέφ Μπισάνγκ η δική μας κατακραυγή είναι αυτονόητη και προστίθεται στην πανελλήνια και πανευρωπαϊκή αντίδραση εις βάρος του (ή των;) ηλίθιων που επιτέθηκαν ρατσιστικά στον Γάλλο. Όπως και τα εξίσου αυτονόητα συγχαρητήρια στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για την άμεση αντίδραση της που όμως δύσκολα θα αποτρέψει την τιμωρία της έδρας που αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι επιβάλλεται να της επιβληθεί προς γνώση και συμμόρφωση των οπαδών όλων των ομάδων μπας και φοβηθούν οι επόμενοι ηλίθιοι και κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Ο Σίκμα και ο Πετρούσεφ

Αγωνιστικά και βαθμολογικά η ήττα από τη Βαλένθια ήταν ένα γερό χαστούκι ή αν προτιμάτε ένα πολύ δυνατό καμπανάκι για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και την ομάδα του. Και έδειξε το πόσο ο Ολυμπιακός του συστήματος Μπαρτζώκα εξαρτάται από το “στρετς” 4αρι είτε αυτός λέγεται Βεζένκοφ (πέρυσι) είτε Πίτερς (φέτος) που δεν… λέγεται όμως Σίκμα γιατί ο Αμερικανός δεν μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό τον ρόλο. Τον οποίο καλείται από εδώ και πέρα να αναλάβει ο Πετρούσεφ αν και όταν μπει στο πετσί του νέου του ρόλου.

Και λέω νέου του γιατί ο Σέρβος ψηλός μπορεί να θεωρείται twinner ψηλός που παίζει και στο “4” και στο “5” όμως για παράδειγμα στον περσινό Ερυθρό Αστέρα έπαιζε επί το πλείστον στο “5” ενώ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο στις Φιλιππίνες με τη Σερβία έπαιξε αποκλειστικά στο “5” ως back up του Μιλουτίνοβ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τελικός με τον “Μιλού” να παίζει 20 και τον Πετρούσεβ τα άλλα 20 λεπτά αλλά ποτέ μαζί.

Το διάβασμα Μουμπρού

Πάμε όμως στο τι έγινε το βράδυ της Παρασκευής και ο Ολυμπιακός έχασε (και) από τη Βαλένθια. Τέταρτη εντός έδρας ήττα από ισπανική ομάδα μέσα σε δύο μήνες (είχαν προηγηθεί αυτές από Μπαρτσελονα, Μπασκόνια και Ρεάλ κατά σειρά) ενώ πέρυσι και τις τέσσερις τις είχε νικήσει εκτός έδρας. Ανάλογο 0/4 εντός με ισπανικές ομάδες οι ερυθρόλευκοι είχαν υποστεί τη σεζόν 2020-21.

Η Βαλένθια λοιπόν νίκησε γιατί είχε διαβάσει άριστα το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού τον οποίο κράτησε στους 56 πόντους και στις 15 ασίστ πολύ μακριά από τις συνήθειές του δηλαδή αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι ερυθρόλευκοι είναι η 1η ομάδα στη διοργάνωση σε assisted FG, δηλαδή καλάθια εντός πεδιάς μετά από ασίστ. Το πιο σημαντικό κομμάτι της άμυνά της ήταν ότι διάβασε τα περιβόητα drive and kick των “πλάγιων” του Ολυμπιακου δίνοντας και έξτρα βοήθειες στη ρακέτα με νταμπλ-τιμ σε Μιλουτίνοβ, Φαλ.

Τα… έσπασαν

Η εντολή του Μουμπρού, απουσία του Πίτερς που είναι και ο καλύτερος spot-up σουτέρ του Ολυμπιακού (ρόλος που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναλάβει ο Σίκμα που είναι άλλου τύπου παίκτης) ήταν να κρατηθούν αποστάσεις από τους “πλάγιους” των γκαρντ δηλαδή τους ΜακΚίσικ, Γκος, Μπραζντέϊκις ώστε να αποτραπούν τα drive τους που είτε θα κατέληγαν σε λει-απ είτε σε έξτρα πάσα δίνοντάς τους (απλόχερα) το σουτ. Ουσιαστικά στις close-out καταστάσεις ο εκάστοτε αμυντικός της Βαλένθια έμενε τουλάχιστον στο ένα μέτρο απόσταση από τον επιτηθέμενο δίνοντάς του κάποιες φορές προκλητικά το σουτ. Αποτέλεσμα; 0/3 σουτ ο ΜακΚίσικ, 0/3 τρίποντα ο Μπραζντέικις, 1/7 σουτ ο Λαρεντζάκης και ουσιαστικά αποκοπή των Φαλ και Μιλουτίνοβ από το επιθετικό παιχνίδι ρακέτας αφού και οι δύο σέντερ πήραν μαζί 7 προσπάθειες!

Παράλληλα η άμυνα της Βαλένθια βρισκόταν σε πλήρη συναγερμό στα τελευταία 6-8 δευτερόλεπτα των επιθέσεων του Ολυμπιακού περιορίζοντας τις λύσεις ή κρύβοντας τον ορίζοντα και έτσι ο Ολυμπιακός που είναι από τις δύο καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκα σε συγκομιδή πόντων στα 4 τελευταία δευτερόλεπτα των επιθέσεών του (και φέτος όπως πέρυσι) να μείνει είτε με τη μπάλα στα χέρια είτε να επιχειρεί σουτ κάτω από άσχημες συνθήκες.

Μηδαμινή αποτελεσματικότητα

Ο Μπαρτζώκας πήγε απουσία του (κομβικού) Πίτερς κυρίως σε σχήματα με Σίκμα και Φαλ ως δίδυμο ψηλών με την συνολική επιθετική συγκομιδή του Ολυμπιακού να κυμαίνεται σε επίπεδα (πολύ) κάτω του μετρίου. Η 5αδα με τις περισσότερες κατοχές με αυτούς τους δύο ψηλούς κια τους Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου σε 22 κατοχές είχε 0.773 PPP (πόντοι ανά κατοχή) και η αντίστοιχη με Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Μπραζντέϊκις σε 7 κατοχές είχε 0.714 PPP σύμφωνα με το synergy.

Κοινώς 29 κατοχές, περισσότερες από τα 2/3 στον αγώνα είχαν μηδαμινή αποτελεσματικότητα και μόλις 22 πόντους. Και αυτό γιατί ο Ολυμπιακός με αυτές τις πεντάδες δεν είχε ούτε το περιβόητο spacing που του δίνει περισσότερα ελεύθερα ή υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σουτ ούτε φυσικά και ευστοχία στα τρίποντα που του έδινε η άμυνα της Βαλένθια αποτρέποντας όπως αναφέραμε παραπάνω τα drive and kick.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ