fbpx

Από εκατομμυριούχοι στον… ΟΑΕΔ

Από εκατομμυριούχοι στον… ΟΑΕΔ

Κάθε χρόνο είναι σύνηθες κάποιοι παίκτες του ΝΒΑ να τραβάνε λάθος χαρτί στην τσόχα των καλοκαιρινών διαπραγματεύσεων και να «καίγονται».

Πλησιάζοντας προς το τέλος του 2023, είναι ασφαλές να πει κανείς πως η «ζημιά» ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς αρκετοί έμπειροι NBAers από εκατομμυριούχοι έχουν καταλήξει στο ταμείο ανεργίας, δίχως πολλές ελπίδες να βγουν από αυτό σύντομα.

Δεν θα αναφερθούμε σε νεαρούς παίκτες που υπερεκτίμησαν την αξία τους στην αγορά των free agents, όπως ο Τέρενς Ντέιβις ο οποίος ζητούσε πέντε εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα, αλλά σε βετεράνους που (υποτίθεται) πως γνωρίζουν τα κατατόπια…

ΓΟΥΙΛ ΜΠΑΡΤΟΝ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
81.100.000$
ΜΙΣΘΟΣ ΣΕΖΟΝ 2022-23: 15.059.000$

Ο πολύπειρος σμολ φόργουορντ με την πετυχημένη θητεία σε Μπλέιζερς και Νάγκετς, είδε τις μετοχές του να σημειώνουν ένα οδυνηρό limit down, όταν πέρσι δόθηκε σε ανταλλαγή από το Ντένβερ στην Ουάσινγκτον. Σε μια κακή ομάδα όπως οι Ουίζαρντς, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί και στο τέλος της σεζόν ζήτησε να αποδεσμευτεί, όπως και συνέβη. Κατέληξε στο Τορόντο, δίχως πάλι να προσφέρει και το καλοκαίρι, ήλπιζε πως στην χειρότερη θα εξασφάλιζε ένα συμβόλαιο που δεν θα ήταν ανάλογο του τελευταίου του μισθού, αλλά τουλάχιστον θα προσέγγιζε τα επίπεδα των πέντε-έξι εκατομμυρίων.

Εν τέλει δεν βρήκε ούτε το μίνιμουμ και από τον Νοέμβριο το όνομα του «κυκλοφορεί» στα γραφεία συλλόγων της Ευρωλίγκας. Βέβαια, έχοντας να αγωνισθεί από τον προηγούμενο Απρίλιο είναι δύσκολο κάποιος να τον εμπιστευτεί, παρά τα δεδομένα προσόντα και τον στιβαρό χαρακτήρα του.

ΤΖΕΡΕΜΙ ΛΑΜΠ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ: 54.300.000$
ΜΙΣΘΟΣ ΣΕΖΟΝ 2021-22: 10.500.000

Είναι δεύτερος στην λίστα, λόγω των συνολικών αποδοχών στην καριέρα του, αλλά η δική του περίπτωση έχει εύκολη εξήγηση. Όταν μετακόμισε στο Σακραμέντο από την Ιντιάνα στο πακέτο της ανταλλαγής Σαμπόνις-Χαλιμπέρτον ήταν σε κακή κατάσταση, καθώς προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο (ρήξη χιαστού). Έτσι οι Κινγκς δεν σκέφτηκαν να τον κρατήσουν το καλοκαίρι του 2022 κι ο καλός σουτέρ από το Κονέκτικατ δεν κατάφερε να βρει επαγγελματική στέγη στο ΝΒΑ, παρά το γεγονός ότι ήταν μόλις 3ο ετών.

Το Σεπτέμβριο η ομάδα του Σάσα Βεζένκοφ αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, υπογράφοντας τον σε μη εγγυημένο συμβόλαιο, αλλά η παρουσία του στο τρέινινγκ καμπ, κρίθηκε ανεπαρκής, με συνέπεια να «κοπεί». Παρά το γεγονός ότι δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια, υπάρχει ο φόβος ότι τα γόνατα του δεν θα τον κρατήσουν, όπως συνέβη με τον παλιό του συμπαίκτη στο Κονέκτικατ, Κέμπα Ουόκερ.

ΤΖΑΜΑΙΚΑΛ ΓΚΡΙΝ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
49.400.000$
ΜΙΣΘΟΣ ΣΕΖΟΝ 2022-23: 8.200.000$

Όπως και ο Μπάρτον, έτσι και ο Τζαμάικαλ Γκριν είχε μια πετυχημένη διαδρομή στο ΝΒΑ, στηριζόμενος περισσότερο στην σκληρή δουλειά και τον δυνατό χαρακτήρα, παρά στα προσόντα του. Μάλιστα ο Γκριν κάθε χρόνο «πόνταρε» στον εαυτό του και «κέρδιζε»!

Το 2019 υπέγραψε διετές συμβόλαιο στους Κλίπερς έναντι 9,77 εκατομμυρίων, αλλά μετά από ένα χρόνο εξάσκησε το δικαίωμα που είχε και έμεινε ελεύθερος. Στην νέα του συμφωνία με τους Νάγκετς «ανέβηκε» στα 14,7 εκατομμύρια για διετή «δέσμευση», πλην όμως μετά από ένα χρόνο, πάλι την «έσπασε». Υπέγραψε εκ νέου με τους Νάγκετς αυτή την φορά για δύο χρόνια και 16,4 εκατομμύρια, αλλά οι Νάγκετς μετά από ένα χρόνο τον έδωσαν σε ανταλλαγή στους Θάντερ. Ο Γκριν ζήτησε να αποδεσμευτεί χαρίζοντας 2,6 εκατομμύρια από το συμβόλαιο του, τα οποία ωστόσο πήρε από τους Ουόριορς, με τους οποίους έκανε μια καλή σεζόν ως αναπληρωματικός ψηλός.

Στα 33 του χρόνια, ασφαλώς μπορεί να βοηθήσει μια «καλή» ομάδα του ΝΒΑ, αλλά σε αυτό το σημείο, πιο πιθανό φαντάζει να περιμένει ως τις όταν ξεκινούν τα δεκαήμερα συμβόλαια.

ΝΕΡΛΕΝΣ ΝΟΕΛ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
45.600.000 $
ΜΙΣΘΟΣ ΣΕΖΟΝ 2022-23: 9.240.632 $

Αν κρίνει κανείς από τις κακές «πονταρισιές» της καριέρας του, η παρουσία του σε αυτή την λίστα είναι αναμενόμενη. Ο Νέρλενς Νοέλ αρνήθηκε πρόταση των Μάβερικς αξίας εκατομμυρίων και αργότερα στράφηκε εναντίον του (πρώην) ατζέντη του Ριτς Πολ θεωρώντας ότι του απέκρυψε σκόπιμα αυτή την πρόταση για να τον οδηγήσει με χαμηλότερο μισθό στους Λέικερς του Λεμπρόν Τζέιμς. Όχι μόνο έχασε την δίκη, αλλά κλήθηκε να αποζημιώσει τον παλιό του εκπρόσωπο.

Τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2021, πέτυχε να πάρει από τους Νικς ένα καλό τριετές συμβόλαιο αξίας 27,7 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και δεν το χάρηκε πολύ γιατί την επόμενη σεζόν, η Νέα Υόρκη τον έστειλε στο ταπεινό Ντιτρόιτ. Οι Πίστονς τον «έκοψαν» τον Φεβρουάριο του 2023 και από το δεκαήμερο συμβόλαιο του με τους Νετς, «τσέπωσε» 100 χιλιάδες δολάρια.

Φέτος οι Κινγκς τον υπέγραψαν σε ένα μη εγγυημένο μίνιμουμ συμβόλαιο αξίας 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μετά την προσθήκη του Τζαβέιλ Μακ Γκι (και με δεδομένη την παρουσία στο «5» των Σαμπόνις-Λεν) αποφάσισαν να τον «κόψουν». Για την… προσφορά του στην προετοιμασία εισέπραξε 300 χιλιάδες δολάρια και πλέον περιμένει το κάλεσμα κάποιας ομάδας, που χρειάζεται έναν καλό αμυντικό σέντερ.

ΚΕΜ ΜΠΙΡΤΣ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
28.070.000 $
ΜΙΣΘΟΣ ΣΕΖΟΝ 2022-23: 6.985.000$

Πέτυχε το limit up, το καλοκαίρι του 2020 όταν οι… συμπατριώτες του Ράπτορς του έδωσαν 0 εκατομμύρια για τρία χρόνια. «Δούλεψε» καλά το παντεσπάνι του για δύο χρόνια, αλλά πέρσι δόθηκε σε ανταλλαγή στους Σπερς, οι οποίοι τον άφησαν στην άκρη του πάγκου τους.

Το καλοκαίρι (όσο έκανε τις προπονήσεις του στο κλειστό της Πεντέλης) ουδείς ενδιαφέρθηκε να του δώσει το μίνιμουμ και συνάμα προτάθηκε σε αρκετές ομάδες της Ευρωλίγκας.

Στα 31 του απέχει από τον παίκτη που είχαμε δει την σεζόν 2016-17 στον Ολυμπιακό, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει κάποια ομάδα με την έφεση του στο ριμπάουντ και την καλή του άμυνα

ΣΤΑΝΛΕΙ ΤΖΟΝΣΟΝ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
25.440.000 $
ΜΙΣΘΟΣ ΣΕΖΟΝ 2022-23: 1.670.632 $

Τον εξέτασαν ουκ ολίγες ομάδες της Ευρωλίγκας και του Eurocup, αλλά ουδεμία τον εμπιστεύτηκε, παρά το καλό του όνομα στο ΝΒΑ. Ο Στάνλεϊ Τζόνσον ποτέ δεν δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες της επιλογής του στο Νο6 του ντραφτ του 2016 από τους Πίστονς, πλην όμως εξελίχθηκε σε έναν αξιόπιστο αμυντικό φόργουορντ που μπορούσε να μαρκάρει τέσσερις διαφορετικές θέσεις.

Είχε παίξει πολύ καλά στους Λέικερς την σεζόν 2021-22, κερδίζοντας μάλιστα την εμπιστοσύνη του (πάντα απαιτητικού με τους συμπαίκτες του) Λεμπρόν Τζέιμς, αλλά ήταν η παράπλευρη απώλεια της απόκτησης του Μπέβερλι από τους Τζαζ. Η Γιούτα τον αποδέσμευσε με κρύα καρδιά, πληρώνοντας ολόκληρο τον μισθό των 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων και τον Νοέμβριο του 2022 υπέγραψε για το μίνιμουμ του 1,6 εκατομμυρίου στους Σπερς. Ούτε στο Σαν Αντόνιο μακροημέρευσε, καθώς «κόπηκε» τον Φεβρουάριο του 2023 κι έκτοτε αναζητεί επαγγελματική στέγη…

Είναι ο μικρότερος αυτής της λίστας καθώς είναι γεννημένος το 1996 και σίγουρα μπορεί να κάνει μια καλή καριέρα στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ