fbpx

ΝΒΑερ στην Ευρώπη: Καλοκαιρινά φιλιά, χειμωνιάτικα δάκρυα

ΝΒΑερ στην Ευρώπη: Καλοκαιρινά φιλιά, χειμωνιάτικα δάκρυα

Και οι πέντε μαζί ερχόμενοι το καλοκαίρι για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετρούσαν πάνω από 2.000 ματς στο ΝΒΑ. Όμως στη “γηραιά ήπειρο” οι τέσσερις εξ αυτών με το ζόρι άντεξαν μια σκάρτη ντουζίνα έκαστος.

Το περασμένο καλοκαίρι ήταν από αυτά που η μία είδηση έλευσης βετεράνου ΝΒΑερ στην Ευρώπη διαδεχόταν η μία την άλλη και σκόρπιζε ενθουσιασμό όχι μόνο στους οπαδούς των ομάδων που τους αποκτούσαν. Ούτε 2,5 μήνες μετά την έναρξη της σεζόν οι τέσσερις από τους πέντε πιο διάσημους πρώην ΝΒΑερ έχουν ήδη αποχωρήσει με τελευταίο τον Μπεν ΜακΛέμορ της ΑΕΚ ενώ ένας 5ος, ο Κέμπα Γουόκερ μάλλον παραμένει (στη Μονακό) τιμής ένεκεν.

Το δόγμα “άλλο το ΝΒΑ άλλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ” επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά. Όχι γιατί οι συγκεκριμένοι παίκτες στους οποίους αναφερόμαστε δεν είναι καλοί παίκτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΝΒΑερ είναι το κίνητρο, η προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νοοτροπία του every game matters, οι διαφορετικές συνθήκες σε όλα. Από τις μετακινήσεις μέχρι τα γήπεδα και πολλά ακόμη.

Ο Μπεν ΜακΛέμορ πριν φορέσει τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ μετρούσε 556 ματς στο ΝΒΑ. Στη “βασίλισσα” άντεξε 7 (από τα 10) ματς πρωταθλήματος παίζοντας 19 λεπτά και προσφέροντας 9,7 πόντους, 4 ριμπάουντ μέσο όρο και 47% στα δίποντα και 43% στα τρίποντα. Όχι και άσχημα για παίκτη που εδώ και ενάμιση χρόνο είχε παίξει ελάχιστα και προερχόταν από τραυματισμό. Όμως δεν μπόρεσε να βρει ξεκάθαρο ρόλο και αν μη τι άλλο δεν είχε επιρροή στο παιχνίδι της ΑΕΚ ούτε και στο BCL.

Νο7 του ντραφτ το 2013 ο Μπεν, Νο3 του ντραφτ του 2015 ο Τζαλίλ Οκάφορ. Περίπου ίδια περίπτωση με τον ΜακΛέμορ, μεγάλο ταλέντο που το πήγαν (πολύ) πίσω οι τραυματισμοί και έχασε τη θέση του στο ΝΒΑ. Ήρθε στην Ευρώπη για την ισπανική Σαραγόσα και βλέποντας τα νούμερά του δεν βλέπει κάποιος κάτι το μεμπτό. Σε 11 ματς στην ισπανική λίγκα έπαιζε 23 λεπτά με 11,7 πόντους, 5,1 ριμπάουντ, 0,8 κλεψίματα, 60% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα. Όμως και αυτός δεν μπόρεσε να ενσωματωθεί πλήρως στην ομάδα του Πορφίριο Φισάκ και εδώ και δέκα μέρες βρίσκεται στην Κίνα για τους Τσεγιάνγκ Λάιονς.

Ίδια διαδρομή, από το ΝΒΑ στην Ευρώπη και προσεχώς στην Κίνα θα ακολουθήσει κατά πως φαίνεται ο σέντερ Γουίλι Κόλει-Στάιν. Νο6 του ντραφτ το 2015, μεγάλο πρόσπεκτ στα πρώτα του χρόνια αλλά κατέληξε το καλοκαίρι στην ιταλική Βαρέζε. Εκεί “άντεξε” όπως ο Οκάφορ, 11 αγώνες πρωταθλήματος έχοντας 26 λεπτά συμμετοχής και 9,7 πόντους, 8 ριμπάουντ σουτάροντας με 63% στα δίποντα και 45% στα τρίποντα. Όχι και άσχημα, στατιστικά, αλλά το πνεύμα του ήταν… αλλού και από σήμερα ψάχνει ομάδα με πιθανότερο προορισμό την Κίνα.

Εκεί όπου ήδη βρίσκεται ο Φρανκ Τζάκσον που πέρασε από τη Βιλερμπάν αλλά αποχώρησε μόλις ανέλαβε ο Τζιαμνάρκο Ποτσέκο. Ο πρώην παίκτης διάφορων ομάδων του ΝΒΑ (Νο31 του ντραφτ το 2017) σε 10 αγώνες πρωταθλήματος Γαλλίας είχε 10 πόντους με 60% στα δίποντα και 39% στα τρίποντα αλλά ελάχιστη επιρροή στο παιχνίδι της ASVEL με αποτέλεσμα να καταλήξει πριν λίγες εβδομάδες στην κινεζική Σάνξι.

Όσο, τέλος, για τον Κέμπα Γουόκερ, τον διασημότερο πρώην ΝΒΑερ που ήρθε στη “γηραιά ήπειρο” κουβαλώντας 750 αγώνες στην κορυφαία λίγκα του κόσμου, παίζει με τη Μονακό μόνο στην Ευρωλίγκα έχοντας βοηθητικό ρόλο να δίνει ανάσες σε Τζέιμς, Οκόμπο και Λόιντ. Οι αριθμοί του πρώην All Star και μέλους της Εθνικής των ΗΠΑ το 2019 στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι έως τώρα πενιχροί. Σε 10 αγώνες παίζει 10 λεπτά μέσο όρο προσφέροντας 3,2 πόντους, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ σουτάροντας με σχεδόν άθλια ποσοστά (38% στα δίποντα, 24% στα τρίποντα).

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ