fbpx

Από το ναδίρ, πλησιάζει στο ζενίθ

Από το ναδίρ, πλησιάζει στο ζενίθ

Το βράδυ της Τετάρτης (29/11) o πληθυσμός της μικρής πόλης της Ουλμ ενισχύθηκε σε… σημαντικό ποσοστό. Αρκετά στελέχη ομάδων του ΝΒΑ έδωσαν το «παρών» στη «Ratiopharm Arena», ώστε να παρακολουθήσουν δια ζώσης δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Από τη μια, ο ισπανός Χουάν Νούνιεθ, ο οποίος βέβαια έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια του από το 2022 όταν αναδείχθηκε MVP στο Ευρωμπάσκετ νέων του Μαυροβουνίου, όντας δύο χρόνια νεότερος από τους περισσότερους αντιπάλους του και πλέον περισσότερο αντιμετωπίζεται σαν καθιερωμένος παίκτης, παρά σαν ένας ανερχόμενος με προοπτική. Άλλωστε πέρσι, βοήθησε τους Γερμανούς να κάνουν την πολύ μεγάλη έκπληξη με την κατάκτηση του τίτλου, ενώ στη συνέχεια πήρε μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Ανδρών.

«Οικονομικά» παραγωγικός

Από την άλλη, ο Ζακ Ρισασέ της Μπουργκ, το προηγούμενο καλοκαίρι απογοήτευσε με την παρουσία του στο Παγκόσμιο εφήβων της Ουγγαρίας. Πλέον, όμως το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό, όπως επιβεβαίωσε με την σπουδαία παρουσία του στο «διπλό» της ομάδας του μέσα στη Γερμανία.

Ο Ρισασέ σημείωσε 17 πόντους μέσα σε 26 λεπτά παρουσίας, χάνοντας όλο κι όλο ένα σουτ! Μέτρησε 1/1 βολή, 2/2 δίποντα και 4/5 τρίποντα, επιβεβαιώνοντας πως είναι ένας παίκτης που δεν χρειάζεται να έχει πολύ την μπάλα στα χέρια του, για να είναι παραγωγικός.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε εννέα παιχνίδια την τρέχουσα κανονική περίοδο στο Eurocup, μετράει 13,4 πόντους ανά αγώνα σε μόλις 23 λεπτά μέσης συμμετοχής, έχοντας 56,5% στα δίποντα και 62,1% (!!!) πίσω από τα 6.75. Το μοναδικό του ψεγάδι είναι η επίδοση του στις βολές, στις οποίες έχει χειρότερο ποσοστό απ’ ότι στα τρίποντα με 57,5%!

Στη γαλλική λίγκα, οι επιδόσεις του είναι χαμηλότερες, αλλά και πάλι θετικές. Μετράει 10 πόντους μέσο όρο με 72% από την γραμμή του φάουλ, 63% στα δίποντα και 33% στα τρίποντα, με την ομάδα του να είναι μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της λίγκας, ούσα τέταρτη στην κατάταξη με ρεκόρ 8-5.
Το σημαντικό για τον 18χρονο φόργουορντ είναι πως βοηθάει την ομάδα του να παίρνει σημαντικές νίκες, δίχως να «λυγίζει» στις κρίσιμες στιγμές.

Η «κατάρρευση» στον τελικό του Παγκοσμίου

Δίπλα στον τομέα της πνευματικής του δύναμης μπήκε ένα μεγάλο ερωτηματικό το προηγούμενο καλοκαίρι. Η Εθνική Γαλλίας έφθασε μια ανάσα από το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο του Ντέμπρετσεν, χάνοντας τον τελικό από την Ισπανία στην παράταση, αφού πρώτα είχε νικήσει τους Αμερικανούς στον ημιτελικό. Σε αυτό το ματς, ο γιος του (παλιού παίκτη του Ολυμπιακού) Στεφάν σημείωσε μεν 13 πόντους, αλλά στο τελευταίο δίλεπτο ο προπονητής του τον απέσυρε στον πάγκο, βλέποντας ότι δεν έπαιζε με αυτοπεποίθηση.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα στον τελικό, καθώς σε 23 λεπτά συμμετοχής, είχε μόλις ένα άστοχο τρίποντο και καμία άλλη προσπάθεια εντός παιδιάς, ενώ μέτρησε στο παθητικό του πέντε λάθη.

Οι μετοχές του έπεσαν κατακόρυφα, αλλά ο ίδιος δεν έσκυψε το κεφάλι.

Η απόφαση που άλλαξε τα δεδομένα

Πριν το παγκόσμιο είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τη Βιλερμπάν και να ενταχθεί στην Μπουργκ, παρά την δημόσια δέσμευση του Τόνι Πάρκερ πως η ομάδα της Λιόν θα προσπαθούσε να βοηθήσει τον Ρισασέ να γίνει το Νο1 του ντραφτ του 2024.

Η οικογένεια του πολυτάλαντου φόργουορντ, έχοντας νωπό το πετυχημένο παράδειγμα του Βίκτορ Ουεμπανιάμα, ο οποίος κάνοντας ένα βήμα πίσω με την επιλογή της άσημης Λεβαλουά, προχώρησε πολλά μπροστά, αποφάσισε τη μετακίνηση του σε μια ομάδα χαμηλότερου επιπέδου σε σχέση με την Βιλερμπάν, όπως ήταν η Μπουργκ.

Ένας από τους βασικούς λόγους πέραν του προφανούς που είχε να κάνει με τον μεγαλύτερο ρόλο του, είχε να κάνει με την παρουσία στον πάγκο του Φρεντερίκ Φοτού.

Ο παλιός πλέι-μέικερ της Ορτέζ, αλλά και της Εθνικής Γαλλίας, υπήρξε συνοδοιπόρος του πατέρα Στεφάν, καθώς αμφότεροι έχουν γεννηθεί το 1972 και ξεκίνησαν να παίζουν μαζί στις «μικρές» Εθνικές των «τρικολόρ». Παρέα κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο ελπίδων του 1993 στο Μπούργκος, νικώντας την Ελλάδα των Μπουντούρη, Λημνιάτη, Σταυρακόπουλου και χάνοντας στον τελικό από την Αμερική, του Έντι Τζόουνς και του Τίο Ράτλιφ.

Ο Φοτού γνώριζε (στην κυριολεξία) τον «Ζαχαρία» από την πρώτη μέρα που γεννήθηκε, ενώ είχε συνεργαστεί μαζί του και σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς υπήρξε βοηθός στην Βιλερμπάν μέχρι το 2022.

Πλέον υπό την καθοδήγηση του, ο ύψους 206 εκατοστών σμολ φόργουορντ όχι μόνο έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του, αλλά κάθε μήνα παρουσιάζεται και καλύτερος. Ήδη τα εικονικά draft στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, τον τοποθετούν μέσα στην πρώτη πεντάδα της λοταρίας, παρατηρώντας την αγωνιστική και την πνευματική του πρόοδο.

Η σεζόν, φυσικά, έχει ακόμα πολύ δρόμο ως τον Ιούνιο που θα γίνει το ντραφτ, αλλά σε πρώτη φάση ο Ζακ φαίνεται να δικαιώνεται για την επιλογή του να αλλάξει περιβάλλον…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ