fbpx

Ολυμπιακός: Πίτερς και Κάνααν παίζουν το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας τους

Ολυμπιακός: Πίτερς και Κάνααν παίζουν το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας τους

Τελικά η υπομονή (του Μπαρτζώκα) και η επιμονή (Πίτερς και Κάνααν) αποδείχθηκε πιο σοφή από τους όψιμους (επι)κριτές της εξέδρας και των social media και η δικαίωση δεν άργησε να έρθει.

Ο Άλεκ Πίτερς πέρυσι έκανε τα… ρεπό του Σάσα Βεζένκοφ. Όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια για άλλους παίκτες είτε στην ΤΣΣΚΑ, είτε στην Εφές είτε ακόμη και στη Μπασκόνια που και εκεί είχε ρόλο βοηθητικού σκόρερ. Ο Αϊζάια Κάνααν πέρυσι ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν θεωρείτο “περιττός” και “άτολμος” ενώ θυμίζουμε στα πλέι-οφ έμεινε εκτός 6αδας ξένων για συγκεκριμένους λόγους όμως.

Φέτος που ο Βεζένκοφ κατοικοεδρεύει στο Σακραμέντο και ο Κάνααν έκανε το βήμα μπροστά κερδίζοντας μία θέση στη βασική πεντάδα ο Ολυμπιακός και ο Μπαρτζώκας απολαμβάνουν τους καρπούς της επιμονής (να παραμείνουν στην ομάδα) και της υπομονής να ξεδιπλώσουν όλες τους τις αρετές όταν θα τους δινόταν αυτή η δυνατότητα.

Μπάτμαν και Ρόμπιν

Ο Μπάτμαν Πίτερς και ο Ρόμπιν Κάνααν δίχως υπερβολή και με ένα ασφαλές δείγμα των πρώτων δέκα αγωνιστικών της φετινής Ευρωλίγκα παίζουν το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας τους. Δεν είναι τόσο οι πόντοι που σκοράρουν ή η συνολικότερη συνεισφορά τους, όσο το impact που έχει το παιχνίδι τους και η παρουσία τους στο παρκέ σε όλη την ομάδα. Και οι αριθμοί που δανείστηκα από το εξαιρετικό 3stepsbasket.com λένε πολλές αλήθειες μέσω, μέρους, των λεγόμενων advanced stats.

Τόσο ο Κάνααν όσο και ο Πίτερς έχουν καλύτερα νούμερα απ’ ότι η ομάδα τους στο λεγόμενο ORTG και το DRTG (επίθεση και άμυνα ανά 100 κατοχές). Οι ερυθρόλευκοι έχουν επιθετικό rating στους 115,4 πόντους και αμυντικό στους 110,9 (διαφορά +4,5 πόντοι) ενώ αντίστοιχα ο Κάνααν έχει 123,9-111,4 (+12,5) και ο Πίτερς 120,4-111,7 (+8,7). Δηλαδή η παρουσία τους στο παρκέ αυξάνει την επιθετική συγκομιδή του Ολυμπιακού αλλά και τη συνολική διαφορά πόντων από τους αντιπάλους.

Advanced stats

Πιο ειδικά ο Κάνααν όσον αφορά στον δείκτη eFG (αφορά στην ικανότητα στο σουτ, δηλαδή οι πόντοι που σκοράρει ανά εντός πεδιάς σουτ) σκοράρει 1,5 πόντο ανά σουτ με τον δείκτη του να βρίσκεται στο 72,6% καλύτερος από το 91% των παικτών της διοργάνωσης ενώ το TS (True Shooting) βρίσκεται στο 73,4% (καλύτερος από το 92% των παικτών της Ευρωλίγκα). Παράλληλα το “δυναμό” του Ολυμπιακού στην επίθεση σκοράρει 1,83 πόντους στο τρανζίσιον και 1,31 πόντους από spot-up καταστάσεις δηλαδή σουτ δίχως ντρίμπλα και βρίσκεται στην κορυφαία 6αδα παικτών της διοργάνωσης!

Όσο για τον Πίτερς, σκοράρει 1,4 πόντους ανά σουτ (71,2% eFG) και έχει 74,1% TS, νούμερα σχεδόν ίδια με του Κάνααν και καλύτερα από το 90% και πλέον των παικτών της Ευρωλίγκα. Μάλιστα ο Πίτερς σύμφωνα με το 3stepsbasket.com είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης σύμφωνα με τα επιθετικά και αμυντικά advanced stats του!

Υπερδιπλασιασμός πόντων

Οι πιο old school που αρέσκεστε στα απόλυτα νούμερα πόντων ή τα ποσοστά ευστοχίας θα πειστείτε για το ότι αμφότεροι Αμερικανοί παίζουν το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας τους από το γεγονός ότι: Ο μεν Πίτερς σε 10 αγώνες ήδη στη σεζόν έχει σημειώσει συνολικά 8 πόντους λιγότερους απ’ ότι όλη τη σεζόν πέρυσι (163 έναντι 171) σε 37 αγώνες ενώ ο αμέσως καλύτερος μέσος όρος πόντων του στην Ευρωλίγκα πίσω από το φετινό 16,3 ήταν οι 11,4 το 2020-21 στη Μπασκόνια. Ο δε Κάνααν των 13,5 πόντων μέσο όρο φέτος, πέρυσι είχε λιγότερους από τους μισούς (6,2) και το 2021-22 στην Ούνιξ είχε 11,8.

Δείτε εδώ και τα ποσοστά που σουτάρουν ανά θέση μέσα στο παρκέ τόσο ο Κάνααν όσο και ο Πίτερς, με τον δεύτερο να έχει μόνο μία “θέση” στο γήπεδο με ποσοστό ευστοχίας κάτω από 43% και τον πρώτο να έχει σχεδόν σε όλες τις θέσεις απ’ όπου σουτάρει συνήθως ποσοστά πάνω από 44%!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ