fbpx

Παναθηναϊκός-analytics: Τα “κλειδιά” της πλήρους μεταμόρφωσης

Παναθηναϊκός-analytics: Τα “κλειδιά” της πλήρους μεταμόρφωσης

Έκανε αυτό που έπρεπε και πλέον έχει αφήσει πίσω του το προβληματικό ξεκίνημα της σεζόν. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να το ξεχάσει, καθώς το “ατομικό” μπάσκετ των έξι πρώτων αγωνιστικών, μπορεί περιστασιακά να του χαρίσει κάποιες νίκες απέναντι σε αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικής, αλλά δεν μπορεί να τον «φτάσει» ψηλά. Αντίθετα οι πολύ καλύτερες συνεργασίες που παρουσίασε στα τρία από τα παιχνίδια του νικηφόρου σερί του στην διάρκεια του Νοεμβρίου, πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό του για την δύσκολη συνέχεια. 

Τα πρόσωπα τα οποία ξεχωρίζουν στην αλλαγή εικόνας των «πρασίνων» είναι ασφαλώς αυτά του Τζέριαν Γκραντ και του Κώστα Σλούκα. Βάζουμε πρώτα τον Αμερικανό, καθώς λίγοι περίμεναν ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδεχόταν έναν τελείως διαφορετικό ρόλο, σε σχέση με αυτόν που είχε την περσινή περίοδο στην Τούρκ Τέλεκομ.

Ο… νέος Γκραντ

Στα χέρια του (νυν προπονητή της Εφές) Ερντέμ Τσαν ήταν ένας σκόρερ, ο οποίος βάσιζε το παιχνίδι του στο PNR και πάρα πολύ στο ένας εναντίον ενός. Ειδικευόταν στα σουτ μέσης απόστασης και στις διεισδύσεις, ενώ ήταν αναξιόπιστος (όπως σε ολόκληρη την καριέρα του) πίσω από τα 6.75. Σε ότι αφορά την άμυνα, ποτέ δεν του «έκλεβε», ούτε έμενε εκτεθειμένος, πλην όμως δεν μπορούσε να πιέσει με συνέπεια, λόγω των πολλών προσπαθειών του και του μεγάλου χρόνου συμμετοχής του. 

Φέτος είναι ένας τελείως διαφορετικός παίκτης. Παίρνει τις απολύτως απαραίτητες προσπάθειες, έχει αφήσει στην άκρη τα isos και έχει εξελιχθεί σε τρομερό στατικό σουτέρ! Ως αποτέλεσμα η αποτελεσματικότητα του (με εξαίρεση το «1Χ1» που δεν ενοχλεί κανέναν) έχει ανέβει κατακόρυφα! 

Μια ματιά στα προχωρημένα στατιστικά, με βάση τον δείκτη “πόντοι ανά κατοχή” (PPP),  μαρτυράει του λόγου το αληθές. 

Τζέριαν Γκραντ PNR (PPP) Isolation (PPP) Spot up (PPP)
2022-23 Eurocup 32,1% (0,894) 16,8% (1,153) 16,2% (1,000)
2023-24 Euroleague 24,4% (1,048) 10,5% (1,000) 31,4% (1,667)

Βελτίωσε την άμυνα, μείωσε τα λάθη!

Φυσικά στην άμυνα δίνει το παράδειγμα στους υπόλοιπους… 

Πιέζει με συνέπεια την μπάλα, κάνει κλεψίματα και η συγκέντρωση του φαίνεται ακόμα και στην μείωση των λαθών του. Πέρσι στο Eurocup με την Τούρκ είχε 1,2 κλεψίματα και 2,9 λάθη, ενώ φέτος στην Ευρωλίγκα είναι ο καλύτερος «κλέφτης» (μαζί με τον προκάτοχό του, Πάρις Λι) με δύο ανά αγώνα και έχει μειώσει τα σφάλματα του σε 1,1!

Ο Γκραντ είναι σημείο αναφοράς για τον μη εγωιστικό τρόπο παιχνιδιού του, ωστόσο αυτός που έχει ανεβάσει επίπεδο τους «πράσινους» είναι ο Κώστας Σλούκας.

Ο “στρατηγός” Σλούκας

Το ξεκίνημα του ήταν κακό, ένεκα της πίεσης που ένιωθε και είχε γίνει ξεκάθαρα αντιληπτή, μόλις πριν από έναν μήνα. Στον αγώνα με την Μακάμπι στις 20 Οκτωβρίου είχε 2/11 σουτ εντός παιδιάς και 4/7 βολές! 

Το κερδισμένο παιχνίδι με την Μπασκόνια, βοήθησε την ψυχολογία του όπως και ολόκληρης της ομάδας και μετά την απουσία του στον εκτός έδρας αγώνα με την Μπαρτσελόνα ανέβασε στροφές. 

Πλέον βλέποντας ότι τα τρίποντα δεν μπαίνουν, δεν εκβιάζει προσπάθειες και «τρυπάει» τις αντίπαλες άμυνες με διεισδύσεις και από τις δύο πλευρές, ενώ τον είχαμε συνηθίσει κατά βάση να πηγαίνει από τον αγαπημένο του αριστερό διάδρομο. 

Το στοιχείο, βέβαια, που έχει αλλάξει τα δεδομένα δεν είναι το σκοράρισμα, αλλά η δημιουργία του. 

Στο καρέ των τεσσάρων επιτυχιών, μοίρασε 22 ασίστ και υπέπεσε σε μόλις οκτώ λάθη! Αντίθετα στους τέσσερις πρώτους αγώνες της περιόδου (έχασε δύο με Μπάγερν και Μπαρτσελόνα) είχε 20 ασίστ και 16 λάθη. 

Ιδανική αναλογία

Η σχέση αυτή είναι η πιο σημαντική πλέον στο σύγχρονο μπάσκετ και ο Παναθηναϊκός αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να το αντιληφθεί κανείς. 

Στα έξι πρώτα ματς της κανονικής περιόδου, οι παίκτες του Αταμάν είχαν περισσότερα λάθη, παρά τελικές πάσες! Στα τέσσερα επόμενα, η εικόνα που παρουσίασαν ήταν «η μέρα με τη νύχτα». Εξαίρεση (για να είμαστε ακριβείς) αποτέλεσε η μονομαχία με την Ζαλγκίρις και γι’ αυτό, άλλωστε κρίθηκε στο τέλος. 

Απέναντι στην Άλμπα, την Βίρτους και την Βαλένθια μοίρασαν 63 ασίστ και έκαναν μόλις 30 λάθη! 

ΠΑΟ 2023-24 ΑΣΙΣΤ ΛΑΘΗ
Μέχρι την 6η αγ/κη 86 89
Στο σερί των 4 νικών 77 46
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ