fbpx

Κώδικας τιμής (video)

Κώδικας τιμής (video)

Είναι ένας άψογος επαγγελματίας, ο οποίος έχει καταφέρει να καθιερωθεί στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας. Μετά τη θητεία του στη Ζαλγκίρις, την Μπαρτσελόνα και την Αρμάνι, πλέον ο Μπράντον Ντέιβις είναι στέλεχος της Βαλένθια κι απόψε (23/11) θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Πριν από 12 χρόνια, όμως, είχε χάσει την ευκαιρία να παίξει στο ίδιο γήπεδο απέναντι στον (τότε ανερχόμενο) Κώστα Σλούκα και τους υπόλοιπους Έλληνες διεθνείς στο τουρνουά Ακρόπολις, λόγω μιας τιμωρίας, που μπορεί να χαρακτηρισθεί πρωτοφανής, αλλά ήταν απολύτως προβλεπόμενη, βάσει των αυστηρών κανονισμών της ομάδας, στην οποία αγωνιζόταν. 

Από την Φιλαδέλφια στο Πρόβο

Πριν φθάσουμε, όμως, στο «ζουμί» της υπόθεσης, πρέπει να σταθούμε στο οικογενειακό περιβάλλον του Αμερικανού σέντερ, ο οποίος γεννήθηκε στη Φιλαδέλφια. Η μητέρα του ήταν μόλις 16 ετών και δεν είχε την δυνατότητα να τον μεγαλώσει, με συνέπεια να αποφασίσει να τον δώσει σε υιοθεσία. Βγήκε από το μαιευτήριο, έχοντας μια καινούρια μητέρα, την Λίντα Ντέιβις, η οποία είχε ταξιδέψει από το Πρόβο της Πολιτείας της Γιούτα, έχοντας τακτοποιήσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να γίνει η νόμιμη κηδεμόνας του. Η Λίντα είχε ήδη αποκτήσει με τον ίδιο τρόπο άλλα δύο παιδιά: Τη Χέδερ και τον Σον, που είχαν γεννηθεί στην Ινδία! Η τετραμελής οικογένεια μεγάλωσε δίχως πατρική φιγούρα, αλλά με πολύ αυστηρές αρχές, οι οποίες διέπουν την εκκλησία των αγίων της τελευταίας μέρας, κοινώς των μορμόνων. 

Ο Ντέιβις πολύ λογικά, λοιπόν, όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο, επέλεξε το Μπρίγκαμ Γιανγκ, το πανεπιστήμιο που έχει αναδείξει σπουδαίες μορφές του παγκόσμιου μπάσκετ, από τον Κρέζιμιρ Τσόσιτς ως τον Ντάνι Έιντζ. Όταν ο δυναμικός σέντερ εντάχθηκε στους Cougars το 2009, το μεγάλο τους αστέρι ήταν ο Τζίμερ Φριντέτ και γρήγορα οι δύο τους σχημάτισαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα στο κολεγιακού πρωταθλήματος. 

Τα όνειρα που πήγαν χαμένα…

Την δεύτερη τους σεζόν, μάλιστα, οδηγούσαν το κολέγιο τους από νίκη σε νίκη και το BYU είχε θεωρηθεί ως ένα από τα φαβορί για την πρόκριση στο φάιναλ-φορ που θα γινόταν στο Χιούστον. Τα όνειρα αυτά, όμως, γκρεμίστηκαν με τον πιο απροσδόκητο τρόπο… 

Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2011  το πανεπιστήμιο του ερεύνησε μια υπόθεση, η οποία είχε «πάει» στα γραφεία του. Λίγες μέρες μετά στις 28 Φεβρουαρίου, ο Ντέιβις παραδέχθηκε πως είχε παραβιάσει έναν από τους κανονισμούς του κώδικα τιμής του Μπρίγκαμ Γιανγκ.  

Είχε προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή με την σύντροφο του, δίχως να είναι παντρεμένος μαζί της… 

Η εκκλησία LDS (Latter Day Saints) των μορμόνων έχει την ιδιοκτησία και την διοίκηση του συγκεκριμένου κολεγίου και κάθε παίκτης (οποιουδήποτε αθλήματος) πρέπει να υπογράφει τον κώδικα τιμής, μέσα στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι απαγορεύσεις που σχετίζονται με την συγκεκριμένη θρησκεία. Όπερ σημαίνει πως οι παίκτες δεν μπορούν να κάνουν χρήση αλκοόλ, τσιγάρων, καφεΐνης, ναρκωτικών, ενώ δεν πρέπει να δημιουργήσουν σεξουαλική σχέση, αν πρώτα δεν έχουν παντρευτεί. Όλες οι έρευνες, όπως επίσης και τα αρχεία της αστυνομίας έδειξαν πως ο Ντέιβις δεν είχε υποπέσει σε κανένα άλλο παράπτωμα, πλην όμως όπως είχε συμβεί και με τον παίκτη του Αμερικανικού φούτμπολ Ρόμπερτ Μέι το 1998, το πανεπιστήμιο προχώρησε στην εφαρμογή των κανονισμών και τον απέβαλλε. 

Όταν αυτό συνέβη, το Μπρίγκαμ Γιανγκ βρισκόταν στο Νο3 του ΤΟΡ-25 του Associated Press, έχοντας 27 νίκες σε σύνολο 29 αγώνων! Στο τελευταίο παιχνίδι του Ντέιβις είχε νικήσει άνετα εκτός έδρας το Νιου Μέξικο Στέιτ παρά τους 17 πόντους και τα 13 ριμπάουντ του Κάουαι Λεόναρντ! Στο πρώτο δίχως αυτόν, γνώρισε βαριά εντός έδρας ήττα με 82-64 από το άσημο Νιου Μέξικο, καθώς όλοι ήταν σε σοκ… 

Το ταξίδι στην Ελλάδα και ο χορός

Ο «Ράμπο», όπως ήταν το παρατσούκλι του νυν παίκτη της Βαλένθια, παραδέχθηκε το σφάλμα του και αποδέχθηκε την τιμωρία του, δίχως να ψάξει για δικαιολογίες, αλλά και δίχως να αναζητήσει καινούρια ομάδα. Η σεζόν των Cougars τελείωσε άδοξα στο sweet 16 με την ήττα από το Φλόριντα και ο Φριντέτ (ο οποίος το 2020 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού) δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ, στο οποίο οι Κινγκς τον επέλεξαν στο Νο11. 

Η αποχώρηση του αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα κι έβαλε τέλος στις ελπίδες για μια σημαντική διάκριση. 

Στις 26 Αυγούστου του 2011 το BYU εν μέσω του ταξιδιού του στην Ελλάδα ανακοίνωσε την επιστροφή του Ντέιβις, ο οποίος είχε παραμείνει στο Πρόβο. Έτσι δεν είχε πάρει μέρος στο τουρνουά Ακρόπολις, στη διάρκεια του οποίου η Εθνική Ελλάδας με προπονητή τον Ηλία Ζούρο είχε νικήσει με 83-54 τους Cougars, με πρώτο σκόρερ τον Κώστα Κουφό που είχε 24 πόντους και τον 21χρονο Σλούκα να έχει δύο. 

Για την ιστορία, ο Ντέιβις αποφοίτησε το 2013 και τον 2015 παντρεύτηκε την Λένζι Κούιστ με την οποία έχουν κάνει τρία παιδιά! 

Μάλιστα ο γάμος τους είχε για χάιλαιτ ένα εντυπωσιακό χορευτικό, στο οποίο συμμετείχε και ο Φριντέτ! 

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ