fbpx

Ευρωλίγκα: Στα… σκουπίδια τα 3/4 των challenge των προπονητών

Ευρωλίγκα: Στα… σκουπίδια τα 3/4 των challenge των προπονητών

Έχοντας φτάσει ήδη στο 1/4 τη κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα και με τα challenge των προπονητών να έχουν μπει στη ζωή και του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα έως τώρα στατιστικά δεν δικαιώνουν τους προπονητές αλλά τους διαιτητές για τις (αρχικές) αποφάσεις τους.

Μετά λοιπόν τους 80 πρώτους αγώνες της σεζόν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στα προπονητικά challenge για τις αποφάσεις των διαιτητών, το πόσα από αυτά δικαιώνονται, ποιοι είναι οι προπονητές με τις πιο… πετυχημένες παρεμβάσεις και ποιοι είναι οι έως τώρα τρεις τεχνικοί που δεν έχουν δικαιωθεί ούτε μία φορά!

Μόλις 23% πετυχημένα challenge

Στα 80 ματς της διοργάνωσης λοιπόν έχουν ζητηθεί συνολικά 134 challenge, δηλαδή σχεδόν 1,7 ανά αγώνα και από τις δύο ομάδες. Το ποσοστό των πετυχημένων, δε, είναι μικρότερο από το 1/4 και πιο συγκεκριμένα 31 από τα 134 (ποσοστό 23%).

Τα περισσότερα challenge (51) έχουν ζητηθεί για λάθος απόφαση στην κατοχή μπάλας μετά από διεκδίκηση και είναι αυτά με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για τους προπονητές (20 στα 51, ποσοστό 39%) αφού εμπιστεύονται την κρίση των παικτών τους που πρωταγωνιστούν στις συγκεκριμένες φάσεις. Το 1/3 των challenge αφορά στην επανεκτίμηση φάουλ και του αν είναι αντιαθλητικό ή όχι με 42 περιπτώσεις από τις οποίες όμως οι προπονητές δικαιώθηκαν μόλις στις 6 εξ αυτών (ποσοστό 14%). Υπάρχει, δε, και ένα μικρό ποσοστό challenge που αφορά σε act of shooting (25 περιπτώσεις) με μόλις 4 (16%) να δικαιώνονται για τους προπονητές.

Όσο για τα υπόλοιπα challenge (αψιμαχία παικτών, καταλογισμός φάουλ στο ημικύκλιο της ρακέτας, goaltending, καλάθι εκτός χρόνου) έχουν καταγραφεί συνολικά 15 περιπτώσεις συνολικά, καμία δεν δικαιώθηκε (!) ενώ μία αφορά σε επανεκτίμηση υπολοιπόμενου χρόνου που δικαιώθηκε.

Μπαρτζώκας, Ιτούδης από 10 έκαστος!

Πάμε όμως και στην ανάλυση ανά προπονητή/ομάδα στη διοργάνωσης με τον προπονητή της Βαλένθια Άλεξ Μουμπρού να είναι αυτός με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας των challenge του σε ποσοστό 50% (4/8) μακράν των υπόλοιπων. Κανείς άλλος προπονητής δεν έχει ποσοστό επιτυχίας των challenge του άνω του 33,3% των Τσαν (Εφές), Μακσβίτις (Ζάλγκιρις) ενώ στο 30% είναι ο Ιτούδης (Φενέρμπαχτσε) και ο Ιβάνοβιτς (Ερ.Αστέρας/Μπασκόνια) με τον Μαυροβούνιο τεχνικό να έχει 2/7 πετυχημένα με τον Αστέρα και 1/3 με τη Μπασκόνια.

Ο Ιβάνοβιτς (3 στην Μπασκόνια, 7 στον Ερ.Αστέρα), ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Γιώργος Μπαρτζώκας με 10 είναι οι προπονητές με τα περισσότερα challenge έως τώρα ενώ τα λιγότερα από τους προπονητές που συνεχίζουν από την αρχή της σεζόν, μόλις 4, μετράει ο Πάμπλο Λάσο.

Ο Κάτας του 0/6!

Ο Ισπανός τεχνικός της Μπάγερν μαζί με τον Όντεντ Κάτας της Μακάμπι είναι οι μοναδικοί έως τώρα που δεν έχουν “πανηγυρίσει” ούτε μία φορά για πετυχημένο challenge με τον ισραηλινό τεχνικό να έχει έως τώρα 6 αποτυχημένες “επιλογές”. Ομοίως καμία πετυχημένη επιλογή challenge δεν έχει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (0/4) αλλά έχει κοουτσάρει όλα κι όλα τέσσερα παιχνίδια με τον Ερ.Αστέρα.

Τα challenge ανά προπονητή

Προπονητής Ομάδα Challenge Ποσοστό %
Άλεξ Μουμπρού Βαλένθια 4/8 50%
Ερντέμ Τσαν Εφές 2/6 33%
Κάσις Μακσβίτις Ζάλγκιρις 2/6 33%
Χοάν Πεναρόγια Μπασκόνια 1/3 33%
Δημήτρης Ιτούδης Φενέρμπαχτσε 3/10 30%
Ντούσκο Ιβάνοβιτς Ερ.Αστέρας/Μπασκόνια 3/10 30%
Εργκίν Αταμάν Παναθηναϊκός 2/7 29%
Ισραέλ Γκονζάλεθ Άλμπα 2/8 25%
Τσους Ματέο Ρεάλ 2/8 25%
Λούκα Μπάνκι Βίρτους 2/8 25%
TJ Πάρκερ Βιλερμπάν 1/4 25%
Γιώργος Μπαρτζώκας Ολυμπιακός 2/10 20%
Σάσα Ομπράντοβιτς Μονακό 1/5 20%
Τζιανμάσκο Ποτσέκο Βιλερμπάν 1/5 20%
Έτορε Μεσίνα Μιλάνο 1/7 14%
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Παρτιζάν 1/7 14%
Ρότζερ Γκριμάου Μπαρτσελόνα 1/8 13%
Γιάννης Σφαιρόπουλος Ερ.Αστέρας 0/4 0%
Πάμπλο Λάσο Μπάγερν 0/4 0%
Όντεντ Κάτας Μακάμπι 0/6 0%
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ