fbpx

Το ΤΟΡ-5 των «χρυσών» πάγκων

Το ΤΟΡ-5 των «χρυσών» πάγκων

Το… αστρονομικό συμβόλαιο του Μπιλ Σελφ άλλαξε τα δεδομένα στον οικονομικό χάρτη των προπονητών στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και πλέον δύο από τους πέντε καλύτερα αμειβόμενους προπονητές, εργάζονται στο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Πλέον υπάρχουν τέσσερις χεντ κόουτς με μισθό σε οκταψήφιο νούμερο, την ίδια στιγμή που περιμένουν στη… γωνία ο Στιβ Κέρ και ο Τζον Καλιπάρι για να «τσιμπήσουν» το δικό τους «δεκαρικάκι».

Το TOP-5 έχει σίγουρα ξεχωριστό ενδιαφέρον

  1. ΓΚΡΕΓΚ ΠΟΠΟΒΙΤΣ, ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ-16 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ουδείς πέραν του ιδιοκτήτη των Σπερς Πίτερ Χολτ, μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τις απολαβές του κόουτς «Ποπ». Άλλωστε, πέραν των αρμοδιοτήτων του στον πάγκο, είναι και ο επικεφαλής του διοικητικού επιτελείου ως ο πρόεδρος και γι’ αυτό στο παρελθόν έχει ακουστεί πως είχε λάβει σαν «δώρο» ένα μικρό ποσοστό της ιδιοκτησίας.

Το σίγουρο είναι πως βάσει του προηγούμενου συμβολαίου του, οι απολαβές του ξεπερνούσαν τα 11 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, αλλά μετά την πενταετή επέκταση που υπέγραψε το καλοκαίρι που μας πέρασε, πλησίασε τον εμβληματικό προπονητή των Πάτριοτς του NFL Μπίλ Μπέλισικ, του οποίου ο ετήσιος μισθός φθάνει τα 20 εκατομμύρια!

Ο Πόποβιτς υπέγραψε για πέντε χρόνια έναντι 80 εκατομμύριων και με μέσο όρο στα 16 εκατομμύρια είναι πλέον το Νο2 στον Αμερικανικό αθλητισμό, πίσω από τον Μπέιλισικ.

2. MΟΝΤΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ, ΝΤΙΤΡΟΙΤ ΠΙΣΤΟΝΣ-13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ο πρώην προπονητής των Σανς πρέπει να ένιωσε πολύ τυχερός όταν απολύθηκε από την ομάδα του Φίνιξ, καθώς με το που μπήκε στην λίστα ανεργίας, οι Πίστονς έσπευσαν να τον… αποκαταστήσουν οικονομικά εφ’ όρου ζωής.

Το συμβόλαιο των 78,5 εκατομμυρίων δολαρίων για έξι χρόνια, που του προσέφερε ο Ελληνολιβανέζικης καταγωγής Τομ Γκόρες, τον κατέστησε για μερικές εβδομάδες ως τον πιο ακριβοπληρωμένο χεντ-κόουτς στην ιστορία του ΝΒΑ, έστω κι αν δεν έχει κατακτήσει ποτέ του το πρωτάθλημα.

Η πενταετής επέκταση του Πόποβιτς με το Σαν Αντόνιο, τον άφησε στο Νο2, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως σίγουρο.

Βάσει της συμφωνίας με την ομάδα του Ντιτρόιτ, υπάρχουν αρκετά μπόνους στόχων, τα οποία αν εκπληρώσει, μπορεί να δει τις συνολικές του απολαβές να ανέβουν στα 100 εκατομμύρια! Σε αυτή την περίπτωση ο μέσος μισθός του θα ανέβει στα 16,6 εκατομμύρια και θα προσπεράσει εκ νέου τον «Ποπ».

Το σίγουρο είναι πως ο Ουίλιαμς έχει δώσει την πιο… τίμια απάντηση στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού, όταν στην παρουσίαση του ρωτήθηκε αν τα χρήματα έπαιξαν ρόλο στην απόφαση του.

«Πάντα γελάω όταν ακούω τον κόσμο να λέει ότι «δεν ήρθα για τα λεφτά. Θεωρώ ότι είναι έλλειψη σεβασμού, όταν κάποιος είναι τόσο γενναιόδωρος μαζί μου, να μην μιλάμε γι’ αυτό το γεγονός».

3. ΜΠΙΛ ΣΕΛΦ, ΚΑΝΣΑΣ-10,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ο 60χρονος Σελφ έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του NCAA, που ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες απολαβές. Ανέλαβε τις τύχες του Κάνσας to 2003, όταν οι jayhawks είχαν ηττηθεί στον τελικό από το Σίρακιους του Καρμέλο Άντονι και ο Ρόι Ούιλιαμς είχε πει την ιστορική ατάκα «δεν δίνω δεκάρα για το Νορθ Καρολάινα».

YouTube video

Μετά από μερικές μέρες ο Ουίλιαμς ανέλαβε επισήμως τους Tar Heels και ο Σελφ πέτυχε αυτό που ο προκάτοχος του δεν μπόρεσε και μάλιστα εις διπλούν. Το Κάνσας πήρε το πρωτάθλημα του 2008, που οδήγησε στο ισόβιο συμβόλαιο και αυτό του 2022, στην ουσία του χάρισε την εφετινή εντυπωσιακή επέκταση.

Όπως και στην περίπτωση του Ουίλιαμς, υπάρχουν αρκετά μπόνους που μπορούν να ανεβάσουν τον συνολικό μισθό του Αμερικανού τεχνικού πολύ πάνω από τα 53 εκατομμύρια δολάρια, για την επόμενη πενταετία.

4. ΣΤΙΒ ΚΕΡ, ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΟΥΟΡΙΟΡΣ-9,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ίσως να είναι ο αδικημένος αυτής της λίστας, καθώς με τέσσερα πρωταθλήματα ΝΒΑ σε εννέα αγωνιστικές σεζόν, είναι με απόσταση του δεύτερου ο πιο πετυχημένος στην κορυφαία λίγκα του κόσμου. H τελευταία του συμφωνία έλαβε χώρα το μακρινό 2018, λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του τρίτου του πρωταθλήματος και φέτος μπαίνει στην τελευταία σεζόν του συμβολαίου του.

Ως στιγμής δεν έχει συμφωνήσει σε νέα επέκταση, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για έναν προπονητή του βεληνεκούς και των επιτυχιών του. Μόνο που η περίπτωση του είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι δεδομένο πως από τα 9,5 εκατομμύρια ετησίως, αναμένεται να αξιώσει ένα συμβόλαιο παρεμφερές με αυτό του Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο.

Μάλιστα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, έχει συζητηθεί πως ένας από τους λόγους που ο Μπομπ Μάγιερς παραιτήθηκε από το πόστο του διοικητικού επικεφαλής είναι γιατί δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει επέκταση σε ικανοποιητικά νούμερα τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τον (στενό συνεργάτη και φίλο του) Κερ.

Ο ίδιος, πάντως, στο ξεκίνημα της προετοιμασίας δήλωσε στον Τύπο πως δεν έχει πρόβλημα που δεν έχει υπογράψει νέα συμφωνία και ότι περιμένει πως θα συνεχίσει στον πάγκο του Γκόλντεν Στέιτ.

5. ΤΖΟΝ ΚΑΛΙΠΑΡΙ, ΚΕΝΤΑΚΙ-8,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Μέχρι πρότινος, ήταν ο «μίδας» του κολεγιακού μπάσκετ, με το 10ετές συμβόλαιο αξίας 86 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει την άνοιξη του 2019 με το Κεντάκι. Ο Τζον Καλιπάρι είναι ο άρχοντας της διαπραγμάτευσης, καθώς τότε είχε χρησιμοποιήσει σαν διαπραγματευτικό όπλο, την προσφορά του UCLA που τον ήθελε για αντικαταστάτη του Στιβ Άλφορντ. Το φημισμένο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, του είχε προτείνει ένα ηγεμονικό συμβόλαιο, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβανόταν ακόμα και η χρήση ιδιωτικού αεροσκάφους για τις προσωπικές του μετακινήσεις!

Ο «κόουτς Καλ» είχε υπογράψει ως το 2024, αλλά πρόσθεσε ακόμα πέντε χρόνια με το Κεντάκι εκτινάσσοντας τις ετήσιες απολαβές του. Για τα δύο πρώτα χρόνια, ο μισθός του ήταν στα οκτώ εκατομμύρια, από το 2021 ως το 2025 ανεβαίνει στα 8,5 και για τις τέσσερις τελευταίες ως το 2029, ανεβαίνει στα εννέα!

Είναι δεδομένο, όμως, πως ο Καλιπάρι… ανασυντάσσεται και μετά την συμφωνία του Σελφ με το Κάνσας, που τον έριξε στο Νο2 των πιο ακριβοπληρωμένων του NCAA, ετοιμάζεται για να κάνει την… ρελάνς του μετά το τέλος της εφετινής σεζόν.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ