fbpx

Ο Σελφ διέλυσε την μπάνκα!

Ο Σελφ διέλυσε την μπάνκα!

H αθώωση του στην διάρκεια του προηγούμενου μήνα πέρασε στα… ψιλά, καθώς λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη και… προγραμματισμένη. Το νέο του συμβόλαιο, όμως, συντάραξε όχι μόνο την κοινωνία του κολεγιακού, αλλά ολόκληρου του Αμερικανικού μπάσκετ, καθώς ο Μπιλ Σελφ μπήκε πλέον στην πρώτη τριάδα των πιο ακριβοπληρωμένων προπονητών στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού! Επιπροσθέτως, λόγω της μοναδικής δομής που έχει η ανανεωθείσα συμφωνία του με το πανεπιστήμιο του Κάνσας, δεν αποκλείεται το 2028 να βρίσκεται πάνω και από τους Πόποβιτς-Ουίλιαμς, οι οποίοι αυτή την στιγμή έχουν μεγαλύτερο μισθό από τον ίδιο!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά…

Η αθώωση και ο Σοούζα του Άρη

Στις 12 Οκτωβρίου το ΝCAA ανακοίνωσε πως οι Jayhawks, αλλά και ο Σελφ επί της ουσίας αθωώνονται για το σκάνδαλο παράνομων πληρωμών που είχε αποκαλυφθεί το 2017. Ενώ το πανεπιστήμιο ουδέποτε αρνήθηκε πως οι παράνομες δοσοληψίες για την προσέλκυση (recruiting) ταλαντούχων παικτών όντως έλαβαν χώρα, η ειδική επιτροπή του κολεγιακού πρωταθλήματος, έκρινε πως δεν υπάρχει λόγος να επιβληθεί ποινή αποβολής από το τελικό τουρνουά, ούτε κάποια άλλη που να αφορά τον προπονητή.

Άλλωστε πέρσι το Κάνσας σαν δείγμα… ειλικρινούς μεταμέλειας είχε αποβάλλει από μόνο του για τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σεζόν τον Σελφ και τον βοηθό του Κέρτις Τάουνσεντ, για όσα είχαν γίνει το 2017.

Θυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο σκάνδαλο εμπλέκονταν στελέχη της αθλητικής εταιρίας Adidas και αρκετά σπουδαία πανεπιστήμια με πρώτο το Λούιβιλ, όταν είχε προπονητή τον Ρικ Πιτίνο.

Όπως, όμως, συνέβη και με τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, έτσι και ο Σελφ επί της ουσίας κρίθηκε «not guilty».

Οι πέντε παραβάσεις πρώτου βαθμού για τις οποίες αρχικά είχε κατηγορηθεί το Κάνσας, μετατράπηκαν σε δεύτερου ή τρίτου βαθμού κι εν τέλει το ΝCAA αποφάνθηκε πως δεν υπήρχαν «βάσιμες ενδείξεις ότι τα στελέχη του Κάνσας έχασαν τον έλεγχο και δεν είχαν την πλήρη επίβλεψη του προγράμματος».

Ως εκ τούτου η… εξοντωτική τιμωρία, ήταν να αποσυρθεί από την οροφή του Allen Field house, το λάβαρο της συμμετοχής στο final-4 του 2018, αλλά και να αφαιρεθούν από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι νίκες του πανεπιστημίου στις οποίες συμμετείχε, ο (νυν παίκτης του Άρη) Σίλβιο Ντε Σόουζα! Ο Ανγκολέζος σέντερ ήταν ένας από αυτούς που (φέρεται να) είχε πάρει χρήματα κάτω από το τραπέζι για να υπογράψει στους jayhawks, στους οποίους αγωνίσθηκε από το 2017 ως το 2020.

Το ισόβιο συμβόλαιο

Αφού… συνήλθαν από την… σκληρότητα των ποινών, οι ιθύνοντες του κολεγίου, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του Σελφ. Ο 60χρονος τεχνικός από το 2012 έχει υπογράψει μια ισόβια συμφωνία, με πολύ ιδιαίτερους όρους.

Την 1η Απριλίου κάθε έτους στο συμβόλαιο του προστίθεται αυτόματα ένας ακόμα χρόνος, με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό θα ισχύει, μέχρι ο Σελφ να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, κάτι που στην ουσία το καθιστά εφ’ όρου (επαγγελματικής) ζωής!

Το 2021 υπέγραψε για έναν κύκλο πέντε ετών με ετήσιες αποδοχές 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα στους όρους αναφερόταν πως «δεν μπορεί να απολυθεί για παραβάσεις που έγιναν πριν ή στη διάρκεια του συμβολαίου», ώστε να διασφαλίσει πως δεν πρόκειται να χάσει την δουλειά του, όπως ο Πιτίνο στο Λούιβιλ. Παράλληλα διατηρούσε το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης του σεζόν, δηλαδή μετά την άνοιξη του 2023.

Τρελά λεφτά

Φθάνουμε, λοιπόν, στην ουσία. Ο 60χρονος προπονητής υπέγραψε για έναν νέο κύκλο πέντε ετών, μόνο που αυτή την φορά η ετήσια αμοιβή του θα είναι οκταψήφια! Το ακριβές ποσό είναι πολύ δύσκολο να υπολογισθεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι ως το 2028 θα λάβει τουλάχιστον 53 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή θα έχει έναν μέσο όρο, στα 10,6!

Το νούμερο αυτό, όμως, είναι μάλλον μικρό.

Για την τρέχουσα σεζόν, ο μισθός του θα ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια, καθώς έχει συμπεριληφθεί κι ένας μπόνους 7,2 εκατομμυρίων. Για ποιο λόγο;

Γιατί τόσα ήταν τα χρήματα που είχε συμφωνήσει ο Σελφ να μην πάρει στην διάρκεια της πανδημίας, λόγω των οικονομικών απωλειών που είχε υποστεί το πανεπιστήμιο του.

Αν στις 31 Μαρτίου του 2028 παραμένει στο πόστο του, αυτόματα θα εισπράξει ένα μπόνους πέντε εκατομμυρίων, ενώ για την υπογραφή της πρόσφατης ανανέωσης, πήρε για δώρο ένα εκατομμυριάκι.

Συνολικά η ιστοσελίδα Athletic υπολόγισε πως οι αποδοχές του την επόμενη πενταετία μπορεί να φθάσουν το ιλιγγιώδες ποσό των 113 εκατομμυρίων δολαρίων!

Σε αυτή την περίπτωση θα μπει πάνω από τον Γκρεγκ Πόποβιτς, ο οποίος μετά την επέκταση με τους Σπερς αμείβεται με 16 εκατομμύρια τον χρόνο και από τον Μόντι Ουίλιαμς, ο οποίος πήρε 13 ανά σεζόν από τους Πίστονς.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η σκόνη του κάλυψε τον Τζον Καλιπάρι, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο υψηλότερα αμειβόμενος τεχνικός του κολεγιακού πρωταθλήματος, με τα 8,5 εκατομμύρια που του δίνει το Κεντάκι.

Καλοφάγωτα! 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ