fbpx

Τον ήθελε η Βίρτους, τον ανέδειξε η Φορτιτούντο

Τον ήθελε η Βίρτους, τον ανέδειξε η Φορτιτούντο

«Συστήθηκε» στο ελληνικό κοινό πολύ «νωρίς», καθώς είχε «λάμψει» στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του Βόλου το καλοκαίρι του 2019.

Λίγο νωρίτερα η Βίρτους Μπολόνια είχε προσπαθήσει να τον εντάξει στο ρόστερ της, αλλά μια σειρά συγκυριών, τον οδήγησε τελικά στην μεγάλη της αντίπαλο. Πλέον ο Γκαμπριέλε Πρότσιντα βγάζει το… παντεσπάνι του στο Βερολίνο με την Άλμπα, έχοντας στο πίσω μέρους του μυαλού του ότι σε μερικούς μήνες θα κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Κάτι που πριν από μια πενταετία, έμοιαζε με άπιαστο όνειρο για τον Ιταλό σμολ φόργουορντ με το «γλυκό» χέρι. Τα Χριστούγεννα του 2018, η Βίρτους αποφάσισε να του απευθύνει πρόσκληση, ώστε να ενταχθεί στο ρόστερ της εφηβικής της ομάδας για το ANGT της Βαλένθια.

Ο Πρότσιντα αγωνιζόταν στο εφηβικό της Καντού και ένα χρόνο νωρίτερα είχε παίξει στην τελική φάση του τουρνουά της Ευρωλίγκας με την Στέλα Ατζούρα στο Βελιγράδι. Ωστόσο η παρουσία του ήταν απογοητευτική έχοντας συνολικά ένα (!) εύστοχο τρίποντο σε τρεις συμμετοχές και η ακαδημία από την Ρώμη, δεν είχε θελήσει να προχωρήσει στην απόκτηση του.

Στην Μπολόνια, όμως, ο τότε γενικός διευθυντής Μάρκο Μαρτέλι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την πορεία του ως παράγοντας από την Φορτιτούντο το 2007 με προπονητή τον Αντρέα Ματσόν, πίστευε πως ο ψιλόλιγνος σουτέρ έχει τα προσόντα για να κάνει καριέρα σε υψηλό επίπεδο.

Η δικαίωση του ήταν περίτρανη, καθώς ο νεαρός φόργουορντ είχε βοηθήσει την ομάδα της Μπολόνια να φθάσει ως τον τελικό απέναντι στην διοργανώτρια Βαλένθια. Εκεί έκανε την καλύτερη του εμφάνιση, έχοντας στην γραμμή της στατιστικής του 20 πόντους, εννέα ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ, τρία κλεψίματα και μια τάπα!

Με την επιστροφή της Βίρτους στην Ιταλία, ο Μαρτέλι κίνησε την διαδικασία ώστε να γίνει η μετεγγραφή του Πρότσιντα από την Καντού, αλλά τον Ιανουάριο, έχασε την δουλειά του, όπως και όλο το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό!

Ως αποτέλεσμα, ο παίκτης ολοκλήρωσε την σεζόν στην Καντού και το καλοκαίρι του 2019, κλήθηκε στην εθνική εφήβων. Στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα του Βόλου, ήταν ο καλύτερος παίκτης των Ιταλών με 13,1 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ ανά αγώνα και μπήκε στις σημειώσεις των σκάουτ του ΝΒΑ, μαζί με νυν παίκτες του ΝΒΑ, όπως ο Φρανζ Βάγκνερ, ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι, ο Αλπερέν Σενγκούν και πολλοί ακόμα.

Η Καντού αποφάσισε ότι πρέπει να επενδύσει πάνω του και παρά τις προτάσεις που δέχθηκε από αρκετούς Ευρωπαϊκούς συλλόγους, τον κράτησε στο ρόστερ της και του έδωσε την ευκαιρία να αγωνισθεί στην Ιταλική λίγκα απέναντι σε άνδρες. Το δείγμα γραφής επ’ ουδενί ήταν εντυπωσιακό, καθώς σε επτά παιχνίδια, είχε μόλις 1,5 πόντο μέσο όρο, αλλά δεν ήταν κι ενδεικτικό, καθώς η σεζόν τελείωσε άδοξα και απότομα λόγω της πανδημίας.

Έτσι η μετακίνηση του «πάγωσε» και το καλοκαίρι του 2020 αποφάσισε την σιγουριά ενός τετραετούς συμβολαίου με τo ιστορικό (για το ευρωπαϊκό μπάσκετ) σωματείο της Λομβαρδίας. Η δεύτερη του σεζόν στη Legabasket ήταν πολύ καλύτερη και στις 24 Ιανουαρίου του 2021 έκανε ρεκόρ καριέρας με 24 πόντους απέναντι στην Πέζαρο. Σε ηλικία 18 ετών και επτά μηνών έγινε ο δεύτερος νεότερος Ιταλός που είχε σημειώσει τόσους πολλούς πόντους, πίσω μόνο από τον Τζίτζι Ντατόμε!

Ένα μήνα αργότερα, ως κερασάκι στην τούρτα, ήρθε και η κλήση του στην Εθνική ανδρών για τα παράθυρα της FIBA! Πήρε το βάπτισμα του πυρός από τον Ρομέο Σακέτι στον αγώνα με την Εσθονία, αλλά σε πέντε λεπτά συμμετοχής έμεινε άποντος και η Ιταλία ηττήθηκε με 105-101!

Ανάλογα άδοξα έκλεισε και η σεζόν στην Ιταλική λίγκα, καθώς παρά τις καλές του εμφανίσεις η Καντού υποβιβάσθηκε στην Α2.

Ως αποτέλεσμα αναγκάστηκε να τον πουλήσει…

Για μια ακόμη φορά αποτέλεσε μήλον της έριδος, αλλά η ομάδα που κέρδισε τον «πλειστηριασμό» αποτέλεσε έκπληξη. Κι αυτό διότι η Φορτιτούντο Μπολόνια, όχι απλά δεν είχε την οικονομική δύναμη του παρελθόντος, αλλά ούτε καν μιας ομάδας μεσαίου επιπέδου του ιταλικού πρωταθλήματος.

Είχε, όμως, στον πάγκο της τον πολύπειρο Γιασμίν Ρέπεσα, ο οποίος από την πρώτη προσέγγιση έταξε θέση βασικού στον παίκτη.

Ο Κροάτης τεχνικός υπήρξε συνεπής στον λόγο του, πλην όμως η θητεία του κράτησε λιγότερο από έναν (αγωνιστικό) μήνα. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ήττα από την Ρέτζιο Εμίλια, ανακοίνωσε την παραίτηση του, επικαλούμενος πρόβλημα ταχυκαρδίας!

O αντικαταστάτης του Άντιμο Μαρτίνο είχε πολύ μεγαλύτερη αγωνία να «σώσει» την Φορτιτούντο και την θέση του, παρά να χρησιμοποιεί τον νεαρό φόργουορντ, έστω κι αν στο πρώτο του ματς απέναντι στην Κρεμόνα σημείωσε 10 πόντους σε 13 λεπτά. Στο επόμενο με την Πέζαρο έμεινε άποντος σε 11 λεπτά και ακολούθως «εισέπραξε» το πρώτο του DNP!

O Πρότσιντα βοηθήθηκε πολύ από τον συμπαίκτη του Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος είχε βιώσει παρόμοιες καταστάσεις στην ίδια ηλικία, όταν με την φανέλα του Παναθηναϊκού είχε θεωρηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα τγης Ευρώπης.

Οι δύο τους συγχρωτίσθηκαν καλά εντός κι εκτός παρκέ και ο Έλληνας φόργουορντ στήριξε με τις πάσες, αλλά και τις… συμβουλές του τον Ιταλό συμπαίκτη του, ο οποίος σίγά σιγά κέρδισε την εμπιστοσύνη του Μαρτίνο.

Μάλιστα «κράτησε» την καλύτερη του εμφάνιση για το ιστορικό ντέρμπι της Μπολόνια!

Στις 13 Μαρτίου του 2022 στο «Παλαντόζα» έβαλε 15 πόντους σε 19 λεπτά συμμετοχής, αλλά ο Μαρτίμο δεν τον χρησιμοποίησε λεπτό στην τελευταία περίοδο. Η Φορτιτούντο έχασε το ντέρμπι στα σημεία με 85-82 και κατ’ επέκταση την χρονιά, καθώς υποβιβάσθηκε στην δεύτερη κατηγορία.

Η «δουλειά», όμως, είχε γίνει για τον Πρότσιντα, ο οποίος μπροστά στα μάτια αρκετών «κατασκόπων» του ΝΒΑ έδειξε την τέχνη του στα τρίποντα και στα καρφώματα.

Μερικούς μήνες αργότερα οι Πίστονς (μέσω ανταλλαγής με το Πόρτλαντ) τον επέλεξαν στο Νο 36 του ντραφτ και η Άλμπα τον επέλεξε στο ρόστερ της, έχοντας στο μυαλό της πως θα εξελιχθεί σε μια βελτιωμένη έκδοση του Σιμόνε Φοντέκιο…    

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ