Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από εκείνη τη διαβολοβδομάδα σε Μόναχο και Κάουνας όταν ο Παναθηναϊκός, μέσα Νοέμβρη του 2019 πετύχαινε δύο μαζεμένες εκτός έδρας νίκες στην Ευρωλίγκα. Οι οποίες ακόμη και σήμερα μνημονεύονται ως σπάνιες…
Τότε, μετά την απόλυση του Αργύρη Πεδουλάκη ο υπηρεσιακός Γιώργος Βόβορας ενόψει της (δεύτερης) έλευσης του Ρικ Πιτίνο είχε πάρει τα δύο “διπλά” επί Μπάγερν και Ζαλγκίρις. Όμως οι πράσινοι έκτοτε κατέγραψαν το ένα αρνητικό σερί μετά το άλλο μακριά από το ΟΑΚΑ και την Ελλάδα με αποτέλεσμα πλέον τα νούμερα να μην μοιάζουν απλά αλλά να είναι απελπιστικά.
Οι αριθμοί λένε την (πικρή) αλήθεια
– Υπόλοιπο της “κουτσής” λόγω covid-19 σεζόν 2019-20: Μία νίκη (επί της ΤΣΣΚΑ στην παράταση στο Καλίνινγκραντ) και 6 ήττες
– Σεζόν 2020-21: Δύο νίκες (επί Χίμκι και Αρμάνι) και 14 ήττες! Δεν υπολογίζω τη νίκη στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού με τον Κάτας προπονητή αφού όπως προανέφερα τα στοιχεία αφορούν στους εκτός Ελλάδας αγώνες.
– Σεζόν 2021-22: Δύο νίκες (επί Βιλερμπάν και Φενέρμπαχτσε) όταν είχε “τελειώσει” η σεζόν και 13 ήττες. Σημειώστε, δε, ότι το ημερολογιακό έτος 2021 ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε ούτε έναν (!) αγώνα εκτός Ελλάδας για την Ευρωλίγκα.
– Σεζόν 2022-23: Τρεις νίκες (επί Ερ.Αστέρα, Βιλερμπάν και Ζαλγκίρις) και 13 ήττες
– Σεζόν 2023-24: Δύο ήττες σε ισάριθμα ματς.
Ποσοστό νικών εκτός Ελλάδας: 14,2%
Η σούμα βγάζει το διόλου τιμητικό 8 νίκες και 48 ήττες σε 56 εκτός Ελλάδας αγώνες την τελευταία 4ετία. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές τις 48 ήττες είναι ορισμένες από τις πιο βαριές στην ιστορία του Παναθηναϊκού στη διοργάνωση εκτός Ελλάδας. -33 από τον Ερυθρό Αστέρα το 2021-22 (48-81), -30 από τη Φενέρμπαχτσε το 2022-23 (77-107), -29 από την Άλμπα το 2022-23 (65-94) και πάει λέγοντας. Συνολικά 10 από τις 14 πιο βαριές εκτός Ελλάδας ήττες του Παναθηναϊκού καταγράφηκαν τις 4 προηγούμενες σεζόν.
Θα πει κάποιος ότι είναι ακόμη νωρίς για να κριθεί ο εκτός Ελλάδας φετινός Παναθηναϊκός το οποίο εν μέρει είναι σωστό. Όμως δεν είναι θέμα τόσο αποτελέσματος όσο νοοτροπίας. Νοοτροπίας ηττημένου γιατί τέτοια είχαν οι πράσινοι τόσο στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε όσο και σε αυτόν με την Μπαρτσελόνα.
Τον… λυπήθηκαν οι αντίπαλοι
Και αν κρατήσουν από αυτά τα δύο παιχνίδια το ότι έχασαν με 14 και 8 πόντους αντίστοιχα τότε θα έχουν κάνει ένα (ακόμη) τεράστιο λάθος αφού θυμίζω ότι στο 32ο λεπτό του αγώνα στην Πόλη η διαφορά ήταν στους 32 πόντους και στο αντίστοιχο στη Βαρκελώνη στους 28 και το ότι έχασαν τελικά με σχετικά μικρές διαφορές το… χρωστάνε στο ότι οι αντίπαλοι τράβηξαν χειρόφρενο και δεν επιδίωξαν να ισοπεδώσουν αν και θα μπορούσαν την ελληνική ομάδα που μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο των αγώνων είχε πετάξει λευκή πετσέτα.
Πνευματική προετοιμασία, αγνοείται
Ο Παναθηναϊκός ειδικά με το φετινό ρόστερ, τις αλλαγές που έγιναν, την προσωπικότητα και την εμπειρία κάποιων παικτών αλλά και του προπονητή αν δεν καταφέρει ούτε και φέτος να αλλάξει την νοοτροπία και το πως αντιμετωπίζει τους αγώνες μακριά από την Ελλάδα το μόνο που θα πετύχει είναι μια τρύπα στο νερό. Κακά ξεκινήματα στους αγώνες ή στις 2ες περιόδους, παθητική αντιμετώπιση των σερί των αντιπάλων, μηδαμινή έως και μηδενική πνευματική προετοιμασία.
Κάτι εντελώς αντίθετο με όσα πρέσβευαν οι πράσινοι μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας επί ημερών Ομπράντοβιτς στον πάγκο τους. Τα νούμερα μιλάνε (ξανά) από μόνα τους. Ποσοστό νικών εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα από το 2001 έως το 2012: 58%. Ποσοστό νικών από το 2012 μέχρι σήμερα: 29%..