fbpx

Η μεγαλύτερη «επιτυχία» του Νάιτ

Η μεγαλύτερη «επιτυχία» του Νάιτ

Οι ιστορίες με πρωταγωνιστή τον ίδιο είναι αμέτρητες. Ίσως, όμως, αυτή που σκιαγραφεί καλύτερα από κάθε άλλη την προσωπικότητα του, είναι της επίσκεψης του στο σπίτι του Αϊζάια Τόμας. Κι αυτό διότι ο Μπόμπι Νάιτ ναι μεν πέτυχε περισσότερες από 900 νίκες στην καριέρα του στο NCAA, αλλά ο… προσηλυτισμός του Τόμας στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα αποτέλεσε τον μεγαλύτερο του προσωπικό θρίαμβο.

Ως γνωστόν, ο «στρατηγός» υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όχι μόνο για την επιθετική του προσέγγιση προς… όλους όσοι εμπλέκονταν στο άθλημα, αλλά και για ορισμένα σχόλια του που είχαν θεωρηθεί ρατσιστικά. Αφού μεγάλωσε στο Οχάιο και «ανδρώθηκε» ως προπονητής στην Ιντιάνα, δηλαδή σε δύο Πολιτείες στις οποίες το ποσοστό των Αφροαμερικανών ήταν μικρό, η παρουσία του στο σπίτι της οικογένειας Τόμας ώστε να πείσει τον 18χρονο «Ησαΐα» να αποδεχθεί την υποτροφία των Χούζιερς έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας…

Απέναντι του είχε να αντιμετωπίσει τη μητέρα Μαίρη, η οποία είχε μεγαλώσει εννέα παιδιά και είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον βενιαμίν, Αϊζάια. Επί καθημερινής βάσης η μικροκαμωμένη κυρία, κοιτούσε στα μάτια τους εμπόρους ναρκωτικών που έφθαναν στο σπίτι της στο δυτικό Σικάγο και (δυστυχώς) είχαν ήδη καταφέρει να δελεάσουν μερικά από τα τέκνα της.

Ο «Zeke» ως παιδί του Σικάγο είχε ως πρώτη του επιλογή το πανεπιστήμιο Ντε Πολ, το οποίο από το 1978 είχε εντάξει στο ρόστερ του τον γείτονα και καλό του φίλο Μαρκ Άγκουαϊρ. Οι δύο τους μπορούσαν να κάνουν ένα δίδυμο που θα οδηγούσε τους Μπλου Ντίμονς στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και θα τους μετέτρεπε σε λαϊκούς ήρωες στην «πόλη των ανέμων»…

Το σενάριο ήταν τέλειο, αλλά ουδόλως απασχολούσε τον Νάιτ, ο οποίος είχε ήδη κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο το 1976 και έβλεπε ότι με τον Τόμας στο ρόστερ του, θα κατάφερνε να κερδίσει και τον δεύτερο. Βέβαια στα τρία χρόνια που είχαν μεσολαβήσει, η Ιντιάνα είχε προκριθεί μόλις μια φορά στο τελικό τουρνουά και παράλληλα είχε «χάσει» τον Λάρι Μπερντ, ο οποίος μετά από ένα μήνα προπονήσεων με τον Νάιτ, τα παράτησε και μετακόμισε στο αντίπαλο Ιντιάνα Στέιτ.

Την άνοιξη του 1979, λοιπόν, ο προπονητής των Χούζιερς, επισκέφθηκε την οικία της οικογένειας, έχοντας στο πλευρό του, τον (καλύτερο του παίκτη από την πρωταθλήτρια ομάδα του ‘76) Κούιν Μπάκνερ, τον τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς (οπού αγωνιζόταν ο Μπάκνερ) Ουέιν Έμπρι και τον προπονητή του Αϊζάια στο γυμνάσιο Τζιν Μπινγκατόρε. Απέναντι του είχε τα αδέλφια Τόμας, τα οποία γνωρίζοντας τη φήμη του δεν είχαν καθόλου καλή διάθεση.

Οι ερωτήσεις τους ήταν ιδιαίτερα επιθετικές και αφορούσαν τα πάντα.

«Πόσο χρόνο θα παίζει ο Αϊζάια;».
«Που θα βρίσκονται οι θέσεις μας στα εντός έδρας παιχνίδια;».
«Πως θα βοηθήσεις τον αδελφό μας να πάει στο ΝΒΑ».

Ο Νάιτ απαντούσε ατάραχος και στο ίδιο επιθετικό ύφος, μέχρι που μια ερώτηση οδήγησε την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στα άκρα.

«Στην Ιντιάνα έχετε πολλά μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Αν κάτι πάει στραβά, ποιος θα προστατεύσει τον Αϊζάια», ρώτησε ο «γκέι γκέι», όπως ήταν το παρατσούκλι που είχε μείνει στον Γκρέγκορι Τόμας, από την εποχή που ο Αϊζάια ήταν νήπιο και δεν μπορούσε να προφέρει καλά το όνομα του μεγάλου του αδελφού.

«Τα πράγματα είναι απλά», αποκρίθηκε ο Νάιτ. «Αν κερδίζουμε τα παιχνίδια, τότε η ΚΚΚ θα προσέχει τον αδελφό σας».

Ο Γκρέγκορι αμέσως σηκώθηκε από τη θέση του και κόλλησε το πρόσωπο του στην μούρη του Νάιτ, ο οποίος από την πλευρά του σήκωσε τα μανίκια από το πουκάμισο του και του είπε να βγουν έξω από το σπίτι!

Σε εκείνο το σημείο «πετάχτηκε» ο Αϊζάια και μπήκε ανάμεσα τους, λέγοντας πως δεν γίνεται να πλακωθούν στο ξύλο. Ενώ η ένταση είχε χτυπήσει κόκκινο, η μητέρα του παρακολουθούσε ψύχραιμη δίχως να μιλάει, αλλά απολαμβάνοντας την ωμή συμπεριφορά του Νάιτ.

Κάπου εκεί η συνάντηση έλαβε άδοξο τέλος και ο προπονητής μαζί με την… ομάδα στήριξης αποχώρησαν. Την ίδια στιγμή οι αδελφοί του Αϊζάια συνέχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους και τελικά κατέληξαν να ανταλλάσουν γροθιές στην μπροστινή αυλή τους!

Ο Νάιτ κατευθύνθηκε στο γραφείο του Πινγκατόρε στο γυμνάσιο Σεντ Τζόζεφς. Εκεί αφού η πίεση του είχε «κατέβει» και αξιολόγησε καλύτερα την κατάσταση, πήρε τηλέφωνο στο σπίτι του «Ησαΐα» και του ζήτησε μια δεύτερη συνάντηση, αλλά χωρίς την παρουσία των αδερφών του. Ήθελε μόνο να έρθουν η μητέρα του και η αδερφή του Ρούντι, οι οποίες εξ’ αρχής είχαν ταχθεί υπέρ του πανεπιστήμιου της Ιντιάνα.

Στην δεύτερη (πολύ πιο ήρεμη) επαφή, ο «στρατηγός» είπε το εξής στην μητέρα Τόμας.

«Κυρία μου θα προσφέρω στον γιο σας τρία πράγματα. Πρώτον, θα γίνει ένας τζέντλεμαν. Δεύτερον, θα πάρει το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο. Τρίτον, θα του μάθω όλα όσα ξέρω γύρω από το μπάσκετ».

Αυτό ήταν…

Η Μαίρη Τόμας δεν χρειαζόταν να ακούσει τίποτε άλλο. Ο Αϊζάια ναι μεν δεν είχε πεισθεί και είχε ως πρώτη του επιλογή του το Νοτρ Νταμ, αλλά η μητέρα που ήταν το αφεντικό της οικογένειας, τον υποχρέωσε να πει «ναι» στην υποτροφία των Χούζιερς.

Η επιθετική και αφοπλιστική ειλικρίνεια του Μπόμπι Νάιτ την είχε πείσει, ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν ο κατάλληλος ώστε να διασφαλίσει το μέλλον του γιου της μακριά από τα ναρκωτικά και μέσα στο μπάσκετ.

Τόσο αυτή, όσο και ο Νάιτ δικαιώθηκαν σε απόλυτο βαθμό.

Ο Αϊζάια Τόμας οδήγησε την Ιντιάνα στο δεύτερο πρωτάθλημα της το 1981 και ακολούθως έγινε το Νο2 του ντραφτ στο ΝΒΑ από τους Ντιτρόιτ Πίστονς.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ