fbpx

Ο μακρύς δρόμος του Ναν

Ο μακρύς δρόμος του Ναν

Ο Κέντρικ Ναν είναι ένας από τους ελάχιστους ΝΒΑers την τελευταία 10ετία που αφήνει το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου σε ηλικία ακμής για να έρθει στην Ευρώπη και θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την περιφέρεια του Παναθηναϊκού.

Ο Κέντρικ Ναν είναι ένας σπουδαίος σκόρερ, ο οποίος πέτυχε μέσα από τη σκληρή δουλειά να φθάσει πρώτα να κοιτάζει στα μάτια τον Λε Μπρον Τζέιμς στους τελικούς του ΝΒΑ και στη συνέχεια να γίνει συμπαίκτης του στους Λέικερς, αν και όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ καμία ομάδα δεν τον είχε εμπιστευτεί στο ντραφτ του 2018. Η διαδρομή της καριέρας του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφετηρία το Σικάγο, όπου γεννήθηκε.

«Κολλητός» και συνοδοιπόρος με Πάρκερ

Ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού έκανε το όνομα του στο γυμνάσιο Σίμιον από το οποίο έχουν αναδειχθεί ο Ντέρικ Ρόουζ, ο Τζαμπάρι Πάρκερ και ένα από τα μεγάλα «what if» του αμερικανικού μπάσκετ, ο Μπέντζι Ουίλσον. Μάλιστα ο Ναν φόρεσε τόσο στο NCAA όσο και στο ΝΒΑ τα (αποσυρμένο από το Σίμιον) Νο25 για να τιμήσει την μνήμη του αδικοχαμένου Ουίλσον.

Ο αριστερόχειρας γκαρντ συνέθεσε ένα σπουδαίο δίδυμο με τον (νυν παίκτη της Μπαρτσελόνα) Πάρκερ από την πρώτη τους χρονιά στο γυμνάσιο και οδήγησαν τους Wolverines στην κατάκτηση τεσσάρων πολιτειακών τίτλων στην σειρά. Συνάμα οικοδόμησαν μια στενή φιλία και τα καλοκαίρια έπαιζαν «μονά» στην μπασκέτα που είχε στο πίσω μέρος του σπιτιού του ο Πάρκερ.

Παρέα στο χρυσό και στην απόσυρση!

Μαζί έπαιζαν και στο Παγκόσμιο εφήβων του 201 στην Λιθουανία. Οδήγησαν την Αμερική στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, σε ένα τουρνουά στο οποίο είχαν λάμψει ταλέντα όπως ο Μάριο Χεζόνια, ο Ντάντε Έξουμ, ο Γκάμπριελ Ντεκ και πολλοί ακόμα.

Μετά από μερικούς μήνες από τον θρίαμβο στο Κάουνας, έφθασε η στιγμή για μια ακόμα κοινή τους διάκριση. Στις 25 Ιανουαρίου του 2013 κι ενώ η χρονιά της αποφοίτησης τους βρισκόταν σε εξέλιξη, το Σίμιον αποφάσισε να τους τιμήσει αποσύροντας τις φανέλες τους. Μάλιστα το γυμνάσιο του Σικάγο επέλεξε να τους κάνει έκπληξη και τους ενημέρωσε σχετικά στη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα απέναντι στην ομάδα του Χάρλαν.

Γι’ αυτό και στις φωτογραφίες, αυτό που έχει αποτυπωθεί περισσότερο είναι η έκπληξη των δύο συμπαικτών, παρά η χαρά τους για τη σπουδαία διάκριση.

Μόνο οι γονείς τους είχαν ενημερωθεί σχετικά και τα νούμερα 22 (του Πάρκερ) και 20 (του Ναν), τοποθετήθηκαν δίπλα στο No 25 του Ουίλσον και του Ντέρικ Ρόουζ.

Βέβαια η μεγάλη διαφορά είχε να κάνει με τη διαδρομή τους προς το ΝΒΑ.

Ο Πάρκερ ακολούθησε την πολύ σύντομη του «one n done»…

Η μοναδική του χρονιά στο Ντιούκ υπό την καθοδήγηση του Μάικ Σιζέφσκι ήταν αρκετή ώστε το Μιλγουόκι να τον επιλέξει στο Νο2 του ντραφτ του 2014.

O Ναν από τη δική του πλευρά, ακολούθησε ένα μεγαλύτερο μονοπάτι κι έβαλε μόνος του ένα τεράστιο εμπόδιο. Τα δύο πρώτα του χρονιά στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, πάλεψε και πέτυχε την καθιέρωση του. Στην τρίτη του χρονιά, ήταν ο καλύτερος παίκτης των fighting illini παίζοντας 35 λεπτά ανά αγώνα! Ο μέσος όρος των πόντων του ανέβηκε στους 15,5, έχοντας 39% στο τρίποντο, ενώ παράλληλα είχε τις καλύτερες επιδόσεις του στα ριμπάουντ (με πέντε μέσο όρο) και στα κλεψίματα με 1,5 ανά αγώνα.

Εντούτοις το Ιλινόι αποκλείστηκε νωρίς στα προημιτελικά του τουρνουά της Big 10 από το Περντιού κι έτσι ο αριστερόχειρας γκαρντ δεν θέλησε να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ.

Πίστεψε ότι θα έπειθε τις ομάδες του ΝΒΑ να του δώσουν μια ευκαιρία στην τελευταία του σεζόν, μόνο που αυτή δεν ήρθε ποτέ. Ή για να είμαστε ακριβείς ήρθε με καθυστέρηση ενός έτους σε διαφορετικό πανεπιστήμιο.

Πλήρωσε ακριβά το λάθος του

Στις 16 Μαρτίου του 2016, ο Ναν είχε συλληφθεί μετά από καταγγελία της κοπέλας του Κέιλα Ουίλιαμς, η οποία ενώ αρχικά είχε πει στην Αστυνομία πως δεν συνέβη τίποτα ανάμεσα τους, στη συνέχεια κατέθεσε πως ο σύντροφος της την είχε χτυπήσει στο κεφάλι. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου στις 18 Μαΐου ο τότε παίκτης του Ιλινόι δήλωσε ένοχος για την επίθεση. Παράλληλα ήρθε σε συμβιβασμό με την Ουίλιαμς και δύο άλλες κατηγορίες αποσύρθηκαν. Ως αποτέλεσμα του επιβλήθηκε ποινή 18 μήνης επιτήρησης από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα έπρεπε να κάνει 100 ώρες κοινωνικής υπηρεσίες και να γράψει μια επιστολή συγγνώμης στην οικογένεια του.

Το δικαστήριο εκτίμησε τη μεταμέλεια του Ναν, η οποία αποδείχθηκε ειλικρινής. Μετά από αυτό το περιστατικό, υπήρξε υποδειγματικός πολίτης τόσο στο ΝCAA, όσο και στο ΝΒΑ.

Απλά το πανεπιστήμιο του δεν έδειξε καμία επιείκεια…

Μια εβδομάδα μετά την παραδοχή της ενοχής του, το Ιλινόις αποφάσισε να τον αποβάλλει δια παντός. Την ίδια σεζόν, άλλοι δύο συμπαίκτες του, ο Τζεϊλόν Τέιτ και ο Λιρόν Μπλακ είχαν υποπέσει σε αδικήματα, αλλά οι δικές τους υποθέσεις κατέληξαν σε συμβιβασμό. Από τη στιγμή που ο Ναν δήλωσε ένοχος έστω και στο πλημμέλημα της απλής επίθεσης, εξελίχθηκε σε εξιλαστήριο θύμα και ήταν ο μόνος που τιμωρήθηκε από την ομάδα.

«Ντρέπομαι γιατί δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση», είχε πει ο ίδιος αφού είχε παραδεχθεί το σφάλμα του στο δικαστήριο και φρόντισε με τις πράξεις του να αποδείξει στη συνέχεια της καριέρας του…

Από τη στιγμή που το Ιλινόις τον έδιωξε, μετακόμισε στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ, αλλά βάσει των κανονισμών της εποχής, έπρεπε να χάσει μια ολόκληρη χρονιά.

Όταν επέστρεψε στα παρκέ, το 2017, ήταν αποφασισμένος να δείξει στον κόσμο πως είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, τόσο ως παίκτης όσο και ως άνθρωπος…

Το πέτυχε και είναι βέβαιο ότι με την παρουσία του στον Παναθηναϊκό, θα μας δώσει την αφορμή να γράψουμε ακόμα περισσότερες ιστορίες για την πορεία του στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Euroleague