fbpx

Ντάριους Τόμπσον: Παίκτης… αργής ωρίμανσης (vids)

Ντάριους Τόμπσον: Παίκτης… αργής ωρίμανσης (vids)

Ο Ντάριους Τόμπσον ήρθε στην Ευρώπη άγνωστος μεταξύ αγνώστων και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους και πιο ακριβοπληρωμένους γκαρντ της ηπείρου.

Ο Ντάριους Τόμπσον μπήκε στον… φούρνο νωρίς από τον ειδικό στο… ψήσιμο πατέρα του, αποδείχθηκε αργής ωρίμανσης, αλλά εδώ και δύο χρόνια είναι «αχνιστός»…

Η διαδρομή του από το κολεγιακό μπάσκετ έχει ενδιαφέρον και μπορεί να χρησιμοποιείται σαν παράδειγμα, σε μια εποχή που όλοι βιάζονται να φθάσουν στην κορυφή.

Με οδηγό τον πατέρα του

To σημαντικό στην περίπτωση του ιθύνοντα νου του παιχνιδιού της Εφές, είναι πως ο πατέρας του δεν είχε κανένα… ζόρι, έστω κι αν διαπίστωσε από πολύ νωρίς την οξυδέρκεια του γιού του. O Λόνι Τόμπσον αποφοίτησε το 1986 από το πανεπιστήμιο Μιντλ Τενεσί και δεν θέλησε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, ώστε να βγάζει τα προς το ζειν ως παίκτης στην Ευρώπη. Αμέσως έγινε βοηθός προπονητή στο Σάουθ Αλαμπάμα και το 1995 υποδέχθηκε στην ζωή τον Ντάριους.

Τα… ιδιαίτερα ξεκίνησαν από νωρίς όχι μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά και μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης. Ο πρεσβύτερος Τόμπσον έβαζε τον γιο του να βλέπει dvd από παιχνίδια της δικής του ομάδας (η οποία τότε ήταν το πανεπιστήμιο Μότλοου στο Τενεσί), αλλά και των αντιπάλων της. Στα πέντε του χρόνια, ο Ντάριους παρακολουθώντας έναν αγώνα, έκανε μια παρατήρηση σχετική με την επίθεση, προκαλώντας την εντύπωση του πατέρα του, ο οποίος του ζήτησε να ξαναπεί το σχόλιο του. Αφού τον άκουσε για δεύτερη φορά, γύρισε πίσω την κασέτα και διαπίστωσε ότι η μπασκετική τοποθέτηση του παιδιού του ήταν σωστή.

Η επιβεβαίωση από τον Μπραντ Στίβενς

Τότε αντιλήφθηκε ότι μπορεί να έχει μέλλον στο άθλημα, κάτι που του επιβεβαίωσε μετά από αρκετά χρόνια ο Μπράντ Στίβενς. Την άνοιξη του 2013, ο Ντάριους επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Μπάτλερ στην Ιντιάνα και συνομίλησε με τον (μετέπειτα προπονητή και πρόεδρο των Σέλτικς) Μπραντ Στίβενς. Ο τελευταίος τον ρώτησε τι θα ήθελε να κάνει στη ζωή του αν δεν γινόταν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και η απάντηση που έλαβε ήταν πως θα ακολουθούσε τον δρόμο της λογιστικής.

«Μπορεί πράγματι να πάρει το πτυχίο του ως λογιστής, αλλά σου λέω από τώρα ότι όταν τελειώσει την καριέρα του ως παίκτης θα γίνει προπονητής», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Στίβενς στον πατέρα Τόμπσον. «Στη συζήτηση που είχα μαζί του, διαπίστωσα ότι σκέφτεται σαν προπονητής».

Δίπλα στον Μπρόγκντον

Εν τέλει, ο Ντάριους επέλεξε το πανεπιστήμιο του Τενεσί για να ξεκινήσει την καριέρα του στο NCAA, πλην όμως η freshman σεζόν του, δεν πήγε όπως θα περίμενε. Αποφάσισε, λοιπόν, να φύγει και δεν είχε πρόβλημα να μείνει εκτός δράσης για έναν χρόνο, όπως προβλεπόταν τότε από τους κανονισμούς του κολεγιακού πρωταθλήματος για όσους ήθελαν να κάνουν transfer.

Ο Τόμπσον αποφάσισε να μάθει το παιχνίδι από έναν παλιό γκαρντ τον Τόνι Μπένετ, ο οποίος είχε αναλάβει χεντ κόουτς του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια από το 2009 και είχε «χτίσει» εξαιρετική φήμη. Δεν είχε πρόβλημα που ο βασικός του πλέι-μέικερ ήταν ο Μάλκολμ Μπρόγκντον και που δίπλα του έπαιρνε μεγάλο χρόνο συμμετοχής, ο (νυν παίκτης του Κολοσσού Ρόδου) Λόντον Περάντες. Παράλληλα από τον πάγκο ερχόταν ο (γκαρντ της Αρμάνι στις μέρες μας) Ντέβον Χολ…

Τίποτα, όμως, δεν πτόησε τον Ντάριους, ο οποίος ναι μεν δεν μιλούσε πολύ, αλλά «απορροφούσε»
σαν σφουγγάρι κάθε πληροφορία από τον προπονητή και τους πιο έμπειρους συμπαίκτες του.

Πολύ γρήγορα δημιούργησε καλή χημεία με τον Μπρόγκντον, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από αυτή τη συνεργασία τους στο παιχνίδι με το Μαϊάμι από την πρώτη του σεζόν στους Cavaliers.

YouTube video

Συνολικά στη διετία του έμαθε πάρα πολλά, υπό την καθοδήγηση του Μπένετ και έχοντας συμπαίκτες σαν τον Μπρόγκντον, τον Άντονι Γκιλ, τον Μάικ Τόμπι, αλλά και τον Κάιλ Γκάι του Παναθηναϊκού.

«Θύμα» ο πατέρας του

Κάλλιστα το 2017 θα μπορούσε να είχε δοκιμάσει την τύχη του στο ντραφτ, ή να μετακομίσει στην Ευρώπη. Και πάλι επέλεξε να μείνει στον… φούρνο για να «ψηθεί» καλύτερα.
Έκανε νέο transfer για τη χρονιά της αποφοίτησης του, στο πανεπιστήμιο Ουέστερν Κεντάκι. O προπονητής Ρικ Στάνσμπουρι του έδωσε τα… κλειδιά της ομάδας και ο ψηλόλιγνος γκαρντ έδειξε από ότι ήταν έτοιμος για τον ηγετικό ρόλο που προοριζόταν.

Μάλιστα ένα από τα «θύματα» στη διάρκεια της προετοιμασίας ήταν ο… πατέρας του!

Στο φιλικό απέναντι στο πανεπιστήμιο Κάμπερλαντ το οποίο προπονούσε ο Λόνι Τόμπσον, ο Ντάριους έφθασε μια ανάσα από το τριπλ νταμπλ έχοντας 19 πόντους, 11 ριμπάουντ και εννέα ασίστ!

Ότι δεν πέτυχε με αντίπαλο τον πατέρα του, το κατάφερε στη διάρκεια της χρονιάς. Στις 8 Ιανουαρίου του 2019 στον αγώνα με το Μάρσαλ, ήταν ασταμάτητος σημειώνοντας 33 πόντους με 5/6 βολές, 6/9 τρίποντα και 5/7 δίποντα, ενώ παράλληλα μέτρησε 10 ασίστ και ισάριθμα ριμπάουντ!!!

Ήταν το δεύτερο τριπλ νταμπλ στην ιστορία του πανεπιστημίου και το πρώτο από το 2009!

YouTube video

Στο τέλος της περιόδου 2017-18, ήταν ξεκάθαρα ένας από τους καλύτερους γκαρντ ολόκληρου του κολεγιακού πρωταθλήματος, πράγμα που δεν αποδείχθηκε αρκετό ώστε να κερδίσει όχι μόνο μια θέση στο ντραφτ του ΝΒΑ, αλλά ούτε καν ένα συμβόλαιο σε έναν… αξιοσέβαστο μπασκετικό προορισμό μακριά από την Αμερική.

Η διαδρομή του στη Γηραιά Ήπειρο ξεκίνησε από την Ολλανδία και την άσημη Λέιντεν, αλλά αυτό το κομμάτι της καριέρα του θα το αναλύσουμε στο προσεχές μέλλον…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ