fbpx

Η μυστική επιχείρηση «Σμάιλαγκιτς» 

Σμάιλαγκιτς

Ήταν ο παίκτης χάρη στο κρεσέντο του οποίου στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, η Παρτιζάν κατάφερε να στριμώξει τον Ολυμπιακό στα… σχοινιά. Εν τέλει το ρεκόρ καριέρας του δεν ήταν αρκετό για το… νοκ άουτ των «ερυθρόλευκων», πλην όμως έκανε τους φίλους του μπάσκετ να αναρωτηθούν «ποιος είναι αυτός ο Σμάιλαγκιτς».

Μια ερώτηση που συνοδεύει εδώ και πολλά χρόνια τον Σέρβο ψηλό, για τον οποίο οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς οργάνωσαν στα χρόνια μάλιστα της παντοκρατορίας τους, μια ολόκληρη μυστική επιχείρηση για να μπορέσουν να τον εντάξουν στο ρόστερ τους. 

Ο Σμάιλαγκιτς «συστήθηκε» για πρώτη φορά στην πιάτσα του μπάσκετ στο Ευρωμπάσκετ παίδων του 2016. Ανήκει στην «καλή» γενιά του 2000, από την οποία έχουν αναδειχθεί παίκτες σαν τον Λούκα Σάμανιτς των Τζαζ, τον Ρόκας Γιοκουμπάιτις και τον Ζοέλ Πάρα της Μπαρτσελόνα, τον Άρτουρας Ζάγκαρς της Φενέρ και πολλοί ακόμα. 

Βέβαια, στο χωριουδάκι Ράντομ της Πολωνίας, όπου είχε διεξαχθεί το τουρνουά, είχε περάσει μάλλον απαρατήρητος, καθώς πάρα το εντυπωσιακό του μέγεθος είχε προσφέρει ελάχιστα στην Εθνική Σερβίας έχοντας 5,1 πόντους και 5,7 ριμπάουντ ανά αγώνα. 

Ακολούθως γύρισε στην πατρίδα του για να συνεχίσει να παίζει για την Μπέκο, μια συνοικιακή ομάδα του Βελιγραδίου, από την οποία στο παρελθόν έχουν αναδειχθεί καλοί σέντερ σαν τον Ντέγιαν Κοτούροβιτς και τον Μλάντεν Πάντιτς. 

Τη σεζόν 2016-17, κέρδισε ένα «λαχείο». Στη διάρκεια ενός Ευρωπαϊκού ταξιδιού σκάουτινγκ , ο Κεντ Λέικομπ παρακολούθησε τον νεαρό ψηλό σε μια προπόνηση της ομάδας του. Έμεινε εντυπωσιασμένος από τον συνδυασμό των αθλητικών προσόντων του και της ικανότητάς του στο σουτ, με αποτέλεσμα να θεωρήσει πως έχει βρει ένα «λαυράκι».

Σημαντική λεπτομέρεια στην υπόθεση: Ο Λέικομπ ήταν ο  τζένεραλ μάνατζερ της θυγατρικής ομάδας των Ουόριορς στην G League και γιος του ιδιοκτήτη των «πολεμιστών» Τζο… 

Το καλοκαίρι του 2017, ο Σμάιλαγκιτς δεν εμφανίσθηκε μαζί με τους συνομήλικους του στο Ευρωμπάσκετ εφήβων της Μπρατισλάβα, όπου οι «πλάβι» κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Οι δεκάδες σκάουτ του ΝΒΑ σημείωσαν αρκετά πράγματα για τον Φίλιπ Πέτρουσεφ, όπως επίσης και για τον (νυν παίκτη της Παρτιζάν) Μπάλσα Κοπρίβιτσα, αλλά έμειναν με την απορία της απουσίας του Σμάιλαγκιτς.

Παρά το γεγονός ότι σύλλογοι ανώτερου επιπέδου είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για τον ευέλικτο φόργουορντ, αυτός έμεινε στη… μικρή Μπέκο και πέρασε την περίοδο 2017-18 ανάμεσα στο εφηβικό και το ανδρικό της τμήμα. Αναδείχθηκε MVP της τελικής φάσης του εφηβικού πρωταθλήματος, ενώ παίζοντας στη Β’ Εθνική του Σερβικού μπάσκετ, είχε 16 πόντους και πέντε ριμπάουντ μέσο όρο. 

Οι Ουόριορς παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξή του και έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση, θεωρώντας πως έχουν ανακαλύψει κάτι που οι υπόλοιπες 29 ομάδες της λίγκας αγνοούσαν. 

Τον Ιούλιο του 2018, o Σμάιλαγκιτς πάλι δεν αγωνίσθηκε με την Εθνική εφήβων στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας, χάνοντας αυτήν τη φορά το αργυρό μετάλλιο. Τρεις μήνες αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου, το Γκόλντεν Στέιτ έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη μελλοντική του απόκτηση. 

Μέσω ανταλλαγής με τη θυγατρική των Λέικερς, τον επέλεξαν στο Νο4 του ντραφτ της G-League, ξαφνιάζοντας ολόκληρο το ΝΒΑ. Ποιος ήταν αυτός ο άγνωστος από τα Βαλκάνια που οι Ουόριορς έφεραν από την τρίτη κατηγορία της Σερβίας; 

Το μυστήριο γύρω από την περίπτωσή του προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν άρχισε να κάνει τις πρώτες του καλές εμφανίσεις. Απέναντι στους Σάουθ Μπέι Λέικερς μέτρησε 25 πόντους και 12 ριμπάουντ και τα στελέχη των υπολοίπων ομάδων άρχισαν να ενδιαφέρονται έντονα γι’ αυτόν. 

Οι «πολεμιστές» ναι μεν είχαν τα δικαιώματά του στην G-League, αλλά στο ντραφτ του 2019, οποιοσδήποτε ήθελε θα μπορούσε να τον επιλέξει. 

Έτσι στο ετήσιο showcase της θυγατρικής λίγκας στο Λας Βέγκας, όπου όλες οι ομάδες μαζεύονται για να… επιδείξουν την «πραμάτεια» τους, οι σκάουτ είχαν έτοιμα τα… τάμπλετ τους ώστε να «ακτινογραφήσουν» τον ψηλό από το Βελιγράδι.

Ποτέ… 

Ο προπονητής των Σάντα Κρουζ Ουόριορς (και γνωστός μας από τη θητεία του σε Άρη και Πανιώνιο) Άαρον Μάιλς είχε πάρει την εντολή να μην τον χρησιμοποιήσει σε κανένα από τα δύο ματς του showcase. Τα στελέχη των υπολοίπων ομάδων έφυγαν εκνευρισμένα από το Λας Βέγκας, θεωρώντας πως το franchise από το Σαν Φρανσίσκο είχε υποπέσει σε ατόπημα, «κρύβοντας» τον Σμάιλαγκιτς. 

Η διετής επιχείρηση των «πολεμιστών» ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου του 2019. Παρά το γεγονός ότι τον είχαν «κρύψει» όσο καλύτερα μπορούσαν, κάποιες ομάδες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να τον επιλέξουν ψηλά στο δεύτερο γύρο. Οι ίδιοι είχαν το Νο 58 και βλέποντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν το «πουλέν» τους, έδωσαν δύο μελλοντικά πικ δεύτερου γύρου στους Πέλικανς για να αποκτήσουν το Νο39. 

Εκεί με… περηφάνια ανακοίνωσαν την επιλογή του Άλεν Σμάιλαγκιτς, ολοκληρώνοντας το πλάνο τους. 

Δύο χρόνια αργότερα στις 4 Αυγούστου του 2021, ανακοίνωσαν την αποδέσμευσή του… 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ