fbpx

Ο ρυθμιστής Βιλντόζα και το παράδειγμα του Μαντζούκα

Ο ρυθμιστής Βιλντόζα και το παράδειγμα του Μαντζούκα

Από την εποχή που ο Νικ Καλάθης αποχώρησε από την πατρίδα του… προπάππου του, ο Παναθηναϊκός ψάχνει για έναν αξιόπιστο πλέι-μέικερ.

Φέτος έχει δύο, εκ των οποίων ο ένας έχει παρουσιαστεί έτοιμος από το «καλημέρα». Αν, όμως, ο Κώστας Σλούκας δεν τύχει άμεσα της συμπαράστασης του Λούκα Βιλντόζα, τότε οι «πράσινοι» θα παρουσιάζουν προβληματική εικόνα, όπως φάνηκε και στην μονομαχία με την Μπάγερν. Όσο ο Αργεντινός είχε καθαρό μυαλό και καλές αποφάσεις, η επιθετική λειτουργία του «τριφυλλιού» ήταν εξαιρετική και του έδινε καθαρό προβάδισμα απέναντι στους Γερμανούς. Όταν κατέβαζε το κεφάλι και δεν έβλεπε γύρω του, το παιχνίδι γινόταν πολύ πιο «κλειστό».

Στην πρώτη περίοδο, μάλιστα, είχε μια… άπταιστη διαδρομή, έχοντας οκτώ πόντους χωρίς χαμένο σουτ, αλλά και τρεις ασίστ, χωρίς να υποπέσει σε ούτε ένα λάθος. Θα πει κανείς πως ακόμα και ο Κρις Πολ στα νιάτα του δεν μπορούσε να είναι τέλειος για 35 λεπτά, μα κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο από τον Βιλντόζα, δεδομένης της παρουσία του Σλούκα. Ο ένας μπορεί να συμπληρώνει τον άλλον και να προσφέρουν 20 με 25 ποιοτικά λεπτά, που θα ανεβάζουν επίπεδο τον Παναθηναϊκό.

Απέναντι στην Μπάγερν η νίκη ήρθε έστω κι αν αμφότεροι ήταν απόντες στην κρίσιμη καμπή της τελευταίας περιόδου, πλην όμως θα είναι απαραίτητοι στην συνέχεια, εφ’ όσον οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης θέλουν να έχουν αξιώσεις για πρόκριση στην οκτάδα της Ευρωλίγκας.

Απαραίτητη φυσικά θα είναι η σκληρή άμυνα των παικτών του Αταμάν, που είναι το βασικό «κρατούμενο» της πρώτης τους νίκης. Στο εναρκτήριο ματς με την Άλμπα, η Μπάγερν πήρε 20 επιθετικά ριμπάουντ και σούταρε με το εντυπωσιακό 64% στα δίποντα και το χαμηλό 29% πίσω από τα 6.75. Τα αντίστοιχα νούμερα της στο ΟΑΚΑ ήταν 14, 55% και 22%.

Η άμυνα θα είναι το «κλειδί» για τον Παναθηναϊκό, μέχρι να βρει ρυθμό ο Βιλντόζα και μαζί με τον Σλούκα να «δημιουργήσουν» τη σωστή «χημεία». Πέρσι μετά την έλευση του από το ΝΒΑ, ο Αργεντινός είχε… αλλάξει πίστα τον Ερυθρό Αστέρα στον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου κι όταν τραυματίσθηκε στο ματς με την Μπαρτσελόνα, οι Σέρβοι πήραν την κάτω βόλτα. Φέτος ξεκίνησε τραυματίας και δείχνει να είναι αγχωμένος, αν κρίνει κανείς από τα ξεσπάσματα του στην διάρκεια των αγώνων.

Ίσως θα πρέπει να παραδειγματισθεί από την προσήλωση με την οποία αγωνίζεται ο Λευτέρης Μαντζούκας. Ο 20χρονος φόργουορντ συνεχίζει από εκεί που τελείωσε την περσινή περίοδο και η εμφάνιση του απέναντι στην ομάδα του Μονάχου, αποτελεί το δεύτερο σημαντικό «κρατούμενο»: Παίζει με αυτοπεποίθηση, δεν φοβάται και όχι απλά παίρνει τα κρίσιμα σουτ, αλλά και τα βάζει!

Η νίκη ήταν σημαντική για τον Παναθηναϊκό, ώστε να του αφαιρέσει μέρος της πίεσης που εύλογα αντιμετωπίζει, ένεκα των υψηλών προσδοκιών που υπάρχουν. Πλέον μπορεί με λιγότερο άγχος να προχωρήσει στα επόμενα παιχνίδια και με την επιστροφή των Σλούκα-Μήτογλου, είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει πολύ καλύτερα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ