fbpx

Βίοι αντίθετοι για Ίβισιτς-Μάρα

Βίοι αντίθετοι για Ίβισιτς-Μάρα

Ο Κροάτης τέθηκε στην διάθεση του Τζον Καλιπάρι, ενώ ο Ισπανός δεν ξέρει ακόμα πότε και αν θα είναι σε θέση να αγωνισθεί για το UCLA

Η απόφαση τους είχε κοινή βάση, αλλά διαφορετικές παραμέτρους. Τα χρήματα που προσφέρουν τα κολέγια μέσω του NIL έχουν αλλάξει τα δεδομένα και γι’ αυτό το λόγο ο Αντάι Μάρα και ο Ζβόνιμιρ Ίβισιτς δεν χρειάστηκε να σκεφτούν πολύ το προηγούμενο καλοκαίρι πριν αποδεχθούν τις υποτροφίες, που τους πρόσφεραν τα φημισμένα UCLA και Κεντάκι αντίστοιχα.

Η διαφορά είναι πως ο μεν Ισπανός ένιωθε πως μέσω του NCAA θα είχε μια καλύτερη ευκαιρία να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ομάδων του ΝΒΑ σε σχέση με την παρουσία του στην Σαραγόσα, ο δε Κροάτης έχοντας μια άχρωμη σεζόν στην Αδριατική λίγκα με την Ντέρμπι και μια εξίσου αδιάφορη στο Ευρωμπάσκετ Νέων της Κρήτης, ένιωσε ότι η μετακόμιση του στην Αμερική, αποτελούσε «μονόδρομο» για να ανεβάσει τις μετοχές του.

Πλέον η δεύτερη και ίσως πιο σημαντική διαφορά είναι πως ο ένας ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του, ενώ ο άλλος βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Πέρασε το τεστ αγγλικών!

Η (χρονικά) πιο πρόσφατη εξέλιξη έχει να κάνει με τον Ίβισιτς, ο οποίος αρχικά δεν είχε γίνει αποδεκτός από το Κεντάκι, καθώς δεν είχε περάσει το τεστ αγγλικών! Η προσθήκη του είχε ανακοινωθεί επισήμως την 1η Αυγούστου και στα μέσα του ίδιου μήνα είχε υπογράψει το λεγόμενο letter of intent. Στη συνέχεια, όμως, απέτυχε στο τεστ, έστω κι αν γνωρίζει καλά την αγγλική. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είχε θέσει εν αμφιβόλω των ένταξη του στο πρόγραμμα του Τζον Καλιπάρι, αλλά λύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς προφανώς θα πήρε τους απαραίτητους βαθμούς.

Έτσι την Πέμπτη (12/10) θα βρεθεί για πρώτη φορά στο campus τωνWildcats και αναμένεται να είναι διαθέσιμος στον πρώτο αγώνα της σεζόν στις 27 Οκτωβρίου απέναντι στο Τζορτζτάουν Κόλετζ. Το μόνο που μένει είναι να ανάψει το «πράσινο φως» και το NCAA, το οποίο εξετάζει ξεχωριστά κάθε διεθνή παίκτη και κρίνει αν είναι ερασιτέχνης η επαγγελματίας.

Στην περίπτωση του «Ζβόνε» η διαδικασία αναμένεται να είναι τυπική, όχι όμως και για τον Μάρα.

Η διαμάχη Μάρα-Σαραγόσα

Ο Ισπανός ακολούθησε την αποστολή του UCLA στην πατρίδα του κατά την διάρκεια του Αυγούστου, αλλά δεν πήρε μέρος σε κανένα από τα τρία φιλικά που έδωσε στην Τζιρόνα, στην Μαδρίτη και στην Βαλένθια. Ακολούθως ταξίδεψε στην Αμερική και τέθηκε στη διάθεση του Μιτς Κρόνιν, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να παίξει στο πρώτο επίσημο ματς της περιόδου απέναντι στο Σεντ Φράνσις στις 6 Νοεμβρίου.

Η δικαστική του διαμάχη με τη Σαραγόσα, η οποία υποστηρίζει πως έχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο μαζί του, είναι σε εξέλιξη και είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει. Αν το NCAA κρίνει πως ο 18χρονος σέντερ αμειβόταν σαν επαγγελματίας, μπορεί να του απαγορεύσει δια παντός τη συμμετοχή, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί με τον Ενές Καντέρ, το μακρινό 2011. Τότε η επιτροπή του κολεγιακού πρωταθλήματος είχε αποφανθεί πως τα 33.000 δολάρια που είχε λάβει από την Φενέρμπαχτσέ τον καθιστούσαν επαγγελματία κι έτσι δεν αγωνίσθηκε ποτέ στο Κεντάκι, με το οποίο είχε συμφωνήσει.

Δύσκολα μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο στην περίπτωση του Μάρα, πλην όμως είναι πιθανό να τιμωρηθεί με αποβολή του για κάποια παιχνίδια, όπως είχε συμβεί πέρσι με τον συμπατριώτη του Μπάμπα Μίλερ του Φλόριντα Στέιτ. O Ισπανός φόργουορντ έχασε 16 παιχνίδια, δηλαδή τη μισή σεζόν, διότι το 2020 ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης είχε ταξιδέψει στην Αμερική, έχοντας τα έξοδα του πληρωμένα. Όταν η οικογένεια του κατάλαβε ότι αυτό ήταν ενάντια στους κανονισμούς, έδωσε πίσω από την τσέπη της 3.000 δολάρια, αλλά το NCAA δεν είχε πεισθεί και τον τιμώρησε αρκετά σκληρά.

Πλέον μένει να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη του σίριαλ «Μάρα»…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ