fbpx

Θα αλλάξει ρυθμό ο Λούκα;

Θα αλλάξει ρυθμό ο Λούκα;

Στο πρώτο δίμηνο της περσινής περιόδου, οι Μάβερικς είχαν μια ασυνήθιστη πρωτιά. Ήταν η ομάδα με τον χαμηλότερο ρυθμό στην επίθεση, καθώς σύμφωνα με τα προχωρημένα στατιστικά, σούταρε πιο αργά από οποιαδήποτε άλλη, είτε μετά από κερδισμένο ριμπάουντ, είτε μετά από κλέψιμο.

Ο Λούκα Ντόντσιτς πολλές φορές πατούσε το φρένο στο ανοιχτό γήπεδο και κρατούσε την μπάλα στα χέρια του αντί να τη μοιράσει γρήγορα στους συμπαίκτες του, κάτι που μοιραία είχε αντίκτυπο στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Η απουσία ενός δεύτερου ικανού χειριστή μετά την αποχώρηση του Τζέιλεν Μπράνσον είχε στοιχίσει πολύ στον Τζέισον Κιντ και γι’ αυτό οι Μαβς δεν είχαν διστάσει να πάρουν το ρίσκο της απόκτησης του Καϊρί Έρβινγκ από τους Νετς.

Παρακολουθώντας τα ματς από την τηλεόραση είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ορισμένες λεπτομέρειες, αλλά παρατηρώντας εκ του σύνεγγυς τον αγώνα των Μάβερικς με τους Γουλβς στο Άμπου Ντάμπι, γινόταν αμέσως αντιληπτό πως ο Σλοβένος αστέρας όχι απλά έχει τα γκέμια των Μάβερικς, αλλά τα χειρίζεται όπως ο ίδιος θέλει.

Ασφαλώς πομπώδη συμπεράσματα από ένα απλό φιλικό τόσο νωρίς στην προετοιμασία μιας ομάδας του ΝΒΑ, δεν μπορούν να εξαχθούν. Αυτό είναι δεδομένο.

Ιδίως από τη στιγμή που ο Τζέισον Κιντ χρησιμοποίησε ελάχιστα το δίδυμο Ντόντσιτς-Έρβινγκ, με το οποίο θα πρέπει να πορευτεί στις κρίσιμες στιγμές της τρέχουσας περιόδου.
Υπάρχει όμως σοβαρή πιθανότητα η εικόνα που παρουσίασαν οι Τεξανοί στο πρώτο μέρος να είναι ενδεικτική για όσα θα ακολουθήσουν προϊούσης της σεζόν. Πολύ απλά γιατί ο Ντόντσιτς έτσι έχει συνηθίσει να παίζει τόσο στο Ντάλας, όσο και στην Εθνική Σλοβενίας. Η διαφορά είναι πως στην πατρίδα του περιστοιχίζεται από παίκτες χαμηλότερου επιπέδου και του χει δοθεί η ελευθερία για το «one man show» στο οποίο ειδικεύεται. Δίχως αυτό οι Σλοβένοι δεν έχουν περιθώρια διάκρισης.

Στους Μάβερικς η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Ναι ο «Luca Magic» έχει αστείρευτο ταλέντο και λόγω του εντυπωσιακού του μεγέθους, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Εντούτοις έχει αρκετούς συμπαίκτες, στους οποίους μπορεί να στηριχθεί αρχής γενομένης από τον Έρβινγκ.

Στην αναμέτρηση της Etihad Arena ξεκίνησε με 0/6 σουτ εντός παιδιάς και στη συνέχεια έμοιαζε σαν να θέλει να πάρει ρεβάνς από τον εαυτό του. Τα κατάφερε περίφημα, καθώς στο ημίχρονο είχε φθάσει τους 25 πόντους και μάλιστα με σπουδαία ποσοστά (8/14 σουτ και 6/7 βολές).

Ποιο ήταν το πρόβλημα; Ότι η ομάδα του έχανε με 17 πόντους, ενώ σε κάποια στιγμή βρέθηκε πίσω ακόμα και με 29!!!

Σίγουρα ο τρόπος λειτουργίας των Μάβερικς θα είναι πολύ διαφορετικός όταν ξεκινήσει η κανονική περίοδος, ενδεχομένως ακόμα και στο αυριανό (7/10) δεύτερο φιλικό επί αραβικού εδάφους. Τα πειράματα με τους ρούκις Ντέρικ Λάιβλι και ο Ολιβιέ Πρόσπερ θα πάνε στην άκρη και τα έμπειρα στελέχη σαν τον Τιμ Χάρνταγουεϊ τζούνιορ (ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου στο πρώτο ματς), τον Γκραντ Ουίλιαμς, τον Σεθ Κάρι, θα πάρουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής.

Αν, όμως, ο Ντόντσιτς δεν τους δώσει πολύ περισσότερο, αλλά κυρίως πολύ πιο γρήγορα την μπάλα, τότε δύσκολα η σεζόν του Ντάλας θα έχει (πολύ) διαφορετική κατάληξη από αυτή του 2023.

Πέρσι όταν ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ τον ρώτησε αν οι Μάβερικς πρέπει να παίξουν σε πιο γρήγορο ρυθμό, προσπάθησε μέσω επιθετικού χιούμορ να αποφύγει την απάντηση. «Ναι, πρέπει, αλλά εγώ είμαι αργός», είχε πει στον «Κάρολο» και το θέμα είχε τελειώσει εκεί.

YouTube video

Η ουσία του θέματος, όμως, δεν έχει αλλάξει.

Για να δούμε, αν θα μπορέσει να αλλάξει το στιλ παιχνιδιού του, ο «μάγος» από την Λιουμπλιάνα…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ