fbpx

Μπακς: Γι’ αυτό θυσίασαν τον “αγαπημένο” του Γιάννη 

Μπακς: Γι’ αυτό θυσίασαν τον “αγαπημένο” του Γιάννη 

Οι δαιδαλώδεις κανονισμοί του σάλαρι-καπ «ανάγκασαν» τους Μπακς να τραβήξουν την σκανδάλη και να αποχαιρετήσουν τον Χόλιντεϊ, ποντάροντας στον Λίλαρντ 

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού είχαν συνδέσει το μέλλον του με αυτό του Γιάννη. O ίδιος, μια μέρα πριν την μετακίνηση του, μιλώντας στην ιστοσελίδα του Μιλγουόκι Journal Sentinel, είχε δηλώσει πως θέλει να τελειώσει την καριέρα του με την φανέλα των «ελαφιών».

H σχέση του με τον Γιάννη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και είχε σφυρηλατηθεί τόσο μέσα από την επιτυχία τους εντός του παρκέ, όσο και από τις δράσεις τους μακριά από αυτό

Γιατί, λοιπόν, οι Μπακς «ξήλωσαν» όλα τα παραπάνω και αποφάσισαν να δώσουν τον Τζρου Χόλιντεϊ στους Μπλέιζερς; Πέραν του προφανούς λόγου, που έχει να κάνει με την προσθήκη του Ντέιμιαν Λίλαρντ, η εξήγηση είναι ιδιαίτερα σύνθετη και βασίζεται στους δαιδαλώδεις κανονισμούς του σάλαρι-καπ κι εν γένει της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στους παίκτες και τις ομάδες. 

Η αβεβαιότητα λόγω της προθεσμίας 

Ο πρώτος και βασικότερος έχει να κάνει με την αβεβαιότητα που υπήρχε γύρω από το μέλλον του. Το συμβόλαιο του είναι μεν ως το 2025, αλλά ο ίδιος διατηρεί το δικαίωμα να μείνει ελεύθερος το προσεχές καλοκαίρι, πράγμα που θεωρούνταν δεδομένο πως θα έπραττε. 

Οι Μπακς ήθελαν να του επεκτείνουν από τώρα το συμβόλαιο, πλην όμως δεν μπορούσαν! Βάσει των κανονισμών, ο πολύπειρος πλέι-μέικερ, μπορούσε να ανανεώσει την συμφωνία του με την ομάδα του Μιλγουόκι από τις 22 Φεβρουαρίου του 2024 και μετά! 

Ως εκ τούτου για τέσσερις μήνες τα χέρια των «ελαφιών» ήταν δεμένα κι έπρεπε να περιμένουν ως τότε να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Κι εδώ ακριβώς φτάνουμε στο “κλειδί” της υπόθεσης:

Σε περίπτωση που η ομάδα δεν «τραβούσε» στο ξεκίνημα της νέας σεζόν κι ο Χόλιντεϊ έπρεπε να δοθεί σε ανταλλαγή, η αξία του θα ήταν πολύ μικρότερη, καθώς οι ενδιαφερόμενες ομάδες θα γνώριζαν την μεγάλη ανάγκη των Μπακς να τον χρησιμοποιήσουν ώστε να βελτιώσουν το ρόστερ τους, πάντα σε συνδυασμό με την ημερομηνία λήξης του συμβολαίου του. Άρα θα πρόσφεραν «φτωχά» ανταλλάγματα. 

Από την άλλη πλευρά, αν η απόδοση του ήταν και πάλι σε επίπεδο All Star, τότε υπήρχε σοβαρή περίπτωση να αξιώσει το μάξιμουμ των 223 εκατομμυρίων δολαρίων για τετραετή επέκταση, που θα τον κρατούσε στην πολιτεία του Ουισκόνσιν ως το 2028. 

Παρά την δεδομένη εκτίμηση στο πρόσωπο του, υπήρχε παράλληλα και προβληματισμός για το ύψος του συμβολαίου, με δεδομένο πως το επόμενο καλοκαίρι συμπληρώνει το 34ο έτος της ηλικίας του και το κορμί του είναι αρκετά ταλαιπωρημένο. Αν υπέγραφε για το μάξιμουμ τότε την σεζόν 2027-28 με τον ίδιο να «καβατζάρει» τα 37, ο μισθός του θα ήταν στο αστρονομικό νούμερο των 61 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το ρίσκο του επόμενου καλοκαιριού και ο κανόνας των… 38άρηδων 

Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς, πως οι πρωταθλητές του 2021 θα μπορούσαν να περιμένουν ως τον Ιούλιο του 2024, όταν ο Χόλιντεϊ θα έμπαινε στην αγορά της free agency, ώστε να του προσφέρουν μια καινούρια συμφωνία, βάσει των δεδομένων της αγοράς. Θα μπορούσε να είναι για το μεγαλύτερο δυνατό ποσό εφ’ όσον έδειχνε ότι παραμένει στο πρώτο επίπεδο της λίγκας, ή για μικρότερο αν είχε πτωτική πορεία και δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από άλλες ομάδες. 

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι Μπακς επί της ουσίας δεν θα είχαν κανένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Κι αυτό διότι λόγω του κανονισμού για τους παίκτες που συμπληρώνουν το 38ο έτος της ηλικίας τους, δεν μπορούσαν να προσφέρουν τον έναν επιπρόσθετο χρόνο συμβολαίου που οι ομάδες δικαιούνται για τους δικούς τους παίκτες. 

Για να το εξηγήσουμε απλά με ένα παράδειγμα: Αν ο Γιάννης το καλοκαίρι του 2025, εξασκήσει το δικαίωμα να μείνει ελεύθερος, οι Μπακς μπορούν να του προσφέρουν εγγυημένο maximum πενταετές συμβόλαιο, ενώ οι υπόλοιπες 29 ομάδες, συμφωνία μέχρι τέσσερα χρόνια. 

Ο Χόλιντεϊ επειδή το 2028 συμπληρώνει το 38ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να υπογράψει μόνο μέχρι τέσσερις αγωνιστικές περιόδου με τους Μπακς, οι οποίοι απλά μπορούν γι’ αυτή την τετραετία να του προσφέρουν εννέα εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο franchise. Το ποσό αυτό θεωρείται πολύ μικρό και όχι ικανό να γείρει την πλάστιγγα υπέρ τους, όπως θα συνέβαινε αν μπορούσαν να του προσφέρουν πενταετές συμβόλαιο, ή όπως στο ενδεχόμενο της τετραετούς επέκτασης για 223 εκατομμύρια δολάρια. 

Επίσης μια ακόμα παράμετρος είναι πως αν ο Χόλιντεϊ επέλεγε άλλον προορισμό, τότε η ομάδα του Μιλγουόκι, ούσα πάνω από το όριο του σάλαρι-καπ, δεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον μισθό του για άλλον παίκτη. Δεν θα είχε δηλαδή 35 εκατομμύρια δολάρια να προσφέρει για άλλον γκαρντ κορυφαίου επιπέδου. Το μόνο που θα μπορούσε να διαθέσει για την αντικατάσταση του Χόλιντεϊ θα ήταν την mid level εξαίρεση των 12 εκατομμυρίων δολαρίων.  

Η τελευταία και ίσως πιο σημαντική λεπτομέρεια έχει να κάνει με την δυνατότητα των Μπακς να κάνουν φέτος αυτή την ανταλλαγή και όχι την επόμενη σεζόν. Εδώ είναι το ζήτημα με τις περισσότερες προεκτάσεις. 

Οι… επιπλοκές της δεύτερης οικονομικής «ποδιάς»

Μετά την νέα ΣΣΕ του 2023 ανάμεσα στην λίγκα και τους παίκτες, ένας καινούριος κανονισμός έχει να κάνει με τις ομάδες που ξεπερνούν το όριο του φόρου πολυτελείας. Το ΝΒΑ καθόρισε μια πρώτη οικονομική «ποδιά» για όσους ξεπερνούν το όριο μέχρι 7 εκατομμύρια και μια δεύτερη για όσους το ξεπερνούν κατά 17,5 εκατομμύρια. 

Όσες ομάδες βρίσκονται στην δεύτερη «ποδιά» έχουν πάρα πολλούς περιορισμούς και ο λόγος που έγινε αυτό, είναι ώστε να μειωθεί η δυνατότητα των franchises σε μεγάλες αγορές όπως οι Ουόριορς και οι Κλίπερς να ξοδεύουν αλόγιστα χρήματα και να έχουν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι αυτών που βρίσκονται σε μικρές. 

Οι Μπακς ως ομάδα της δεύτερης «ποδιάς», σε μια ανταλλαγή μπορούν να πάρουν έναν παίκτη που έχει μισθό μόνο κατά 10% μεγαλύτερο από αυτόν που δίνουν. Οι Μπλέιζερς αντίθετα που δεν… φορούν καμιά «ποδιά» μπορούν να πάρουν μισθούς κατά 25% μεγαλύτερους. 

Για να το θέσουμε με νούμερα ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό: 

Ο Χόλιντει έχει λαμβάνειν 36,8 εκατομμύρια δολάρια για το 2025 και ο Λίλαρντ 45,6. Άρα δεν μπορούσε να γίνει ανταλλαγή μόνο με αυτούς τους δύο. 

Το πρόβλημα λύθηκε, καθώς προστέθηκε στο «πακέτο» ο Γκρέισον Άλεν του οποίου ο μισθός είναι 8,9 εκατομμύρια δολάρια και συμψηφίστηκε μαζί με αυτόν του Χόλιντεϊ. 

Ως εκ τούτου οι Μπακς έδωσαν 45,7 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και πήραν πίσω τα 45,6 του Λίλαρντ. 

Φέτος είχαν την δυνατότητα να κάνουν το συμψηφισμό, αλλά οι κανονισμοί τους το απαγόρευαν για την επόμενη! Συν τοις άλλοις ο Άλεν έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι. Άρα για τα «ελάφια» η κατάσταση ήταν «η τώρα η ποτέ»!

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισαν να τραβήξουν την σκανδάλη και να πάρουν το ρίσκο να προσθέσουν έναν δεύτερο σούπερ-σταρ δίπλα στον Greek Freak σαν τον Λίλαρντ, ο οποίος αναμφίβολα έχει απίστευτα μεγαλύτερη ευχέρεια στην επίθεση, αλλά ίσως να μην «κολλάει» τόσο καλά δίπλα στον Γιάννη  όσο το πολυεργαλείο που λέγεται Τζρου Χόλιντεϊ. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ