fbpx

Με την ευλογία του Πιτίνο (vids)

Με την ευλογία του Πιτίνο (vids)

Ο Τσινάνου Ονουάκου άλλαξε το στιλ του μετά από προτροπή του Ricky P, σούταρε για πρώτη φορά στην Κρήτη και άφησε άναυδο το κοινό στο Παλαού Μπλαουγκράνα.

Τον γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο των εφήβων του 2015 με την Εθνική Αμερικής του Τζέισον Τέιτουμ και του Τζέιλεν Μπράνσον. Οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε και το στοιχείο που έκανε τον Τσινάνου Ονουάκου να προκαλεί στο κοινό του μπάσκετ ένα μακρόσυρτο επιφώνημα απορίας και θαυμασμού παραμένει το ίδιο. Οι βολές με το στιλ «κουτάλα», «χύνω τα νερά», η «granny style», όπως το χαρακτηρίζουν στην Αμερική παραμένουν το σήμα κατατεθέν του Αμερικανού σέντερ, ο οποίος την Κυριακή (24/9) έκανε το ντεμπούτο του στην λίγκα ACB με την φανέλα της Μπανταλόνα και αμέσως κέντρισε το ενδιαφέρον.

«Έφαγε» τους Πάσκαλ-Λιφ

Βέβαια για τους Έλληνες φίλους του μπάσκετ ο… αναχρονιστικός τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει να σουτάρει από την γραμμή του φάουλ είναι ιδιαίτερα οικείος. Πρώτα απ’ όλα διότι τον… λάνσαρε για πρώτη φορά επί κρητικού εδάφους. Στο Παγκόσμιο εφήβων του 2015, ο νιγηριανής καταγωγής σέντερ ήταν η επιλογή του (τότε ομοσπονδιακού τεχνικού και χεντ κόουτς του πανεπιστημίου της Αριζόνα) Σον Μίλερ για τη θέση του αναπληρωματικού πίσω από τον Χάρι Τζάιλς, που ήταν ο πιο προικισμένος ψηλός του.

Ο Ονουάκου προερχόταν από μια… έγχρωμη πρώτη σεζόν στο NCAA με το Λούιβιλ, έχοντας τρεις πόντους ανά αγώνα με το άθλιο 47% στις βολές. Στη διάρκεια της προετοιμασίας των Αμερικανών, ωστόσο, παρουσίασε τρομερή αγωνιστικότητα και διάθεση να παίξει καλή άμυνα με αποτέλεσμα να «κλέψει» μια θέση στη 12άδα. Ο Μίλερ τον είχε προτιμήσει από τον Έρικ Πάσκαλ και τον Τι Τζέι Λιφ, οι οποίοι σαφώς είχαν πολύ περισσότερα προσόντα, αλλά δεν διέθεταν την σκληράδα του Ονουάκου.

Στα παρκέ της Κρήτης, έγινε αμέσως αντικείμενο συζήτησης καθώς στην πρεμιέρα του τουρνουά απέναντι στους Ιρανούς, έκανε τα… αποκαλυπτήρια του.

YouTube video

Η μονομαχία του με τον Ζούμπατς

Εν τέλει, η επιλογή του αποδείχθηκε σωστή, καθώς βοήθησε πολύ ώστε οι Αμερικανοί να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Μάλιστα η καλύτερη του εμφάνιση έλαβε χώρα στον τελικό απέναντι στην Κροατία, μετρώντας έξι πόντους, οκτώ ριμπάουντ και τέσσερις τάπες. Μάλιστα με 28 λεπτά παρουσίας είχε αγωνισθεί περισσότερο από τον βασικό σέντερ Χάρι Τζάιλς, καθώς αυτό που δεν είχε αποτυπωθεί στη γραμμή της στατιστικής του, ήταν η εξαιρετική άμυνα που είχε παίξει πάνω στον νυν παίκτη των Κλίπερς, Ίβιτσα Ζούμπατς.

Ο Κροάτης σέντερ είχε τελειώσει το Παγκόσμιο ως ο τέταρτος σκόρερ με 17,6 πόντους, αλλά στον τελικό είχε περιορισθεί στους 12 με 6/13 δίποντα. Παρεμπιπτόντως ο παίκτης με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην Κρήτη ήταν ο νυν συμπαίκτης του Ονουάκου στην Μπανταλόνα, Αντρές Φελίθ με 18,9 πόντους μέσο όρο.

Η εμμονή του Πιτίνο

Το δεύτερο στοιχείο που εμμέσως «συνδέει» τον πρώην παίκτη του Λούιβιλ με το ελληνικό μπάσκετ είναι ο Ρικ Πιτίνο. Από τη μια, ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής μας ομάδας τον έπεισε να ενταχθεί στους Cardinals μετά τη θητεία του στο γυμνάσιο Ρίβερντεϊλ του Μέριλαντ. Από την άλλη (κι εδώ είναι το ενδιαφέρον της υπόθεσης) ήταν αυτός που τον είχε κάνει να αλλάξει το στιλ του στις βολές. Ως γνωστόν ο Πιτίνο δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε τέτοιες λεπτομέρειες και ιδίως στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σουτάρει ένας παίκτης. Όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό είχε προσπαθήσει να βοηθήσει τον Νικ Καλάθη, ενώ το ίδιο είχε πράξει και στην Εθνική με τον Νίκο Ρογκαβόπουλο στον οποίο έλεγε ότι πρέπει να χαμηλώσει το αριστερό του χέρι και να μην το έχει στην κορυφή της μπάλας.

Στο πρότυπο του Ρικ Μπάρι

Με τον Ονουάκου συνέβη το εξής: στη διάρκεια της freshman χρονιάς του το 2015, είχε μόλις 14/30 βολές, αλλά αυτό δεν ενοχλούσε ιδιαίτερα τον Πιτίνο, ο οποίος έδινε τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στην θέση «5» στον Μοντρέζ Χάρελ. Το Λούιβιλ πήγαινε «τρένο» εκείνη τη χρονιά και είχε για στόχο τον τίτλο, τον οποίο είχε κατακτήσει δύο χρόνια νωρίτερα. Έτσι, λοιπόν, πριν το τελικό τουρνουά, ο Ricky P αποφάσισε να κάνει ένα… ιδιαίτερο στον αναπληρωματικό του σέντερ. Όχι, όμως στο παρκέ αλλά στην αίθουσα του βίντεο! Του έφερε κασέτες από τον Ρικ Μπάρι, ο οποίος σούταρε με το «granny style» και ολοκλήρωσε την καριέρα του που τον έβαλε στο Hall Of Fame με 90%. Του είπε, λοιπόν, ότι από τη στιγμή που με ένα συμβατικό στιλ δεν έχει αποτέλεσμα, πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του Μπάρι.

Έτσι ο Ονουάκου άλλαξε τον «μηχανισμό» του και μέχρι τις μέρες μας έχει μείνει πιστός στην προτροπή του Πιτίνο.

Στο Παλάου Μπλαουγκράνα, πάντως, οι φίλοι της δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν αυτό που είδαν από τον νέο σέντερ της Μπανταλόνα.

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ