fbpx

Ο μυστηριώδης super fan του ΝΒΑ (pics)

Ο μυστηριώδης super fan του ΝΒΑ (pics)

Ο 83χρονος Τζιμ Γκόλντστιν είναι ο πιο διάσημος φίλαθλος του μπάσκετ, αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί έναν στυγνό επιχειρηματία που κρατάει μακριά από τα φώτα τις δραστηριότητες του.

To 2010 στην διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Κωνσταντινούπολη (όπου φυσικά είχε παρευρεθεί) είχε εκφράσει ανοιχτά την δυσαρέσκεια του, όταν είχε μπει στην ίδια πρόταση με τον Τζακ Νίκολσον. «Παρακολουθώ πολύ περισσότερα παιχνίδια και ξοδεύω πολύ περισσότερα χρήματα από αυτόν σε αγώνες μπάσκετ», ήταν η πολύ απλή εξήγηση που είχε δώσει. Πλέον ουδείς αμφισβητεί πως ο Τζιμ Γκόλντστιν είναι ο πιο διάσημος φίλος του μπάσκετ στον πλανήτη, αν και ελάχιστοι μπορούν να ισχυριστούν πως γνωρίζουν με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο έχει πλουτίσει κι έχει καταφέρει να ξοδεύει περιουσίες, ώστε να παρακολουθεί από την αγαπημένη του θέση στην baseline παιχνίδια του ΝΒΑ. Ποιος είναι λοιπόν ο τύπος με το δερμάτινο καπέλο και το φουλάρι που την μια μέρα κάνει παρέα με τον Flea των Red Hot Chilli Peppers στα ματς των Λέικερς και την άλλη παίζει μονό με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

Πρώτα απ’ όλα ο ίδιος φροντίζει να συντηρεί το μυστήριο που υπάρχει γύρω από το όνομα του. Η επαγγελματική του κάρτα αναγράφει πολύ αόριστα της εξής δραστηριότητες.

«Μόδα» (fashion).
«Αρχιτεκτονική» (architecture).
«Μπάσκετ».

Θα περίμενε κανείς πως λόγω των εξεζητημένων στυλιστικών επιλογών του, θα είχε στενή επαγγελματική σχέση με τον χώρο της ομάδας, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Από την εποχή του Γούντεν

Ο γεννημένος το 1940 Γκόλντστιν πήρε το πτυχίο του στα μαθηματικά και στην φυσική από το φημισμένο Στάνφορντ και ακολούθως έκανε το μεταπτυχιακό του στο UCLA, βιώνοντας μέρος της μαγικής εποχής των Bruins του Τζον Γούντεν.

Έγινε γρήγορα γνωστός στον κύκλο του Χόλιγουντ όχι μόνο για τον εκκεντρικό τρόπο με τον οποίο ντυνόταν, αλλά κυρίως για τον παράνομο δεσμό που σύναψε με την διάσημη ηθοποιό και μεγάλο σύμβολο του σεξ της δεκαετίας του ‘60, Τζέιν Μάνσφιλντ. Μάλιστα ο νόμιμος σύζυγος της, Μίκι Χαργκιτάι (ο οποίος είχε αναδειχθεί μίστερ Υφήλιος το 1955) τους είχε πιάσει επ’ αυτοφώρω και τον είχε… κεράσει ένα γερό μπερντάκι ξύλο.

Άρχισε να βγάζει λεφτά μέσω του real estate και το μεγάλο του απόκτημα έλαβε χώρα το 1972. Ήταν το κεντρικό οίκημα στον λόφο της Σάντα Μόνικα στο Λος Άντζελες, αυτού που έμελλε να εξελιχθεί σε σύγχρονο «παλάτι» του «super fan».

Η εμβληματική έπαυλη

H Sheats-Goldstein Residence αποτελεί μια από τις πιο διάσημες επαύλεις του κόσμου. Πρώτον και κυριότερο, έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και γι’ αυτό το λόγο έχει χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Από τους «Άγγελους του Τσάρλι», ως τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι», η οικία του Γκόλντστιν αποτελεί αγαπημένο «σκηνικό» για τους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, ένεκα των χώρων της και της μοναδικής της θέας.

Πριν από δύο χρόνια, το γήπεδο τένις, που φαίνεται σαν να… επιβλέπει ολόκληρη την Καλιφόρνια, μετατράπηκε σε μπάσκετ και εκεί γυρίστηκαν οι σκηνές του Space Jam 2 με τον Λε Μπρον. Στον ίδιο χώρο φωτογραφήθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να μαρκάρει τον Γκόλντστιν.

Οι σούπερ-σταρ του αμερικανικού αθλητισμού, αλλά και της καλλιτεχνικής σκηνής έχουν φιλοξενηθεί συχνά από τον 83χρονο εκκεντρικό επιχειρηματία, ο οποίος στήνει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, πάρτι που έχουν χαρακτηρισθεί μνημειώδη. Μονάχα η… γειτόνισσα του, Σάντρα Μπούλοκ δεν τα απολαμβάνει και έχει γραφτεί ότι συχνά πυκνά κάνει καταγγελίες στην αστυνομία.

Το παράπονο του ιδίου είναι ότι ενώ έχουν γυριστεί πάνω από 25 ταινίες στο… φτωχικό του, ουδέποτε τον έχει ενοχλήσει κάποιος από τις παραγωγές των «Τζέιμς Μποντ».

Η συνολική αξία της έπαυλης, η οποία έχει πολλά διαφορετικά κτίρια εκτιμάται ανάμεσα στα 40 και τα 60 εκατομμύρια δολάρια κι έρχεται να προστεθεί στην περιουσία των 100 εκατομμυρίων που διαθέτει.

“Άρρωστος” με το μπάσκετ

Θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν δεν ξόδευε μισό εκατομμύριο δολάρια το χρόνο σε αγώνες μπάσκετ. Έχει εισιτήριο διαρκείας τόσο για τους Λέικερς όσο και για τους Κλίπερς, αλλά παρακολουθεί οποιονδήποτε αγώνα υψηλής κρισιμότητας, εντός ή εκτός ΝΒΑ.

Παράλληλα ο Γκόλνστιν έκανε μια δωρεά αρκετών εκατομμυρίων (δίχως ποτέ να αποκαλύψει το ακριβές ύψος της) στο μουσείο του μπάσκετ στο Σπρίνγκφιλντ. Έτσι όποιος επισκεφθεί το Hall Of Fame, μπορεί να δει φωτογραφίες του από διάφορα παιχνίδια στα οποία έχει δώσει το «παρών». Η James F. Goldstein SuperFan Gallery εγκαινιάσθηκε το καλοκαίρι του 2021 και αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα της μπασκετικής του legacy.

483761109

Αυτό που θα έχει πολύ ενδιαφέρον, πάντως, είναι ποιος θα πάρει την πραγματική του κληρονομιά. Ο Γκόλντστιν δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έχει απογόνους.

Έχει, όμως, πολλούς εχθρούς…

Διότι για να δημιουργήσει την τεράστια περιουσία του, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει μεθόδους τις οποίες οι επικριτές του χαρακτηρίζουν «ανήθικες» και οι φίλοι του «σκληρές».

Κυνικός στις business

Η βασική επιχειρηματική δραστηριότητα του έχει να κάνει με προκατασκευασμένα σπίτια. Ο Γκόλντστιν έχει αγοράσει ολόκληρες συνοικίες από προκατασκευασμένα σπίτια στο Λος Άντζελες και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανεβάζει κατακόρυφα τις τιμές των ενοικίων τους. Αρκετές φορές έχει έρθει σε δικαστική διαμάχη με πόλεις οι οποίες δεν του έχουν επιτρέψει να επιβάλλει αυξήσεις. Ως αποτέλεσμα έχει κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην εποχή της πανδημίας, συνέχισε να ανεβάζει τις τιμές!

«Αν και είμαι φιλελεύθερος, δεν πιστεύω πως ο έλεγχος των ενοικίων είναι δίκαιος», έχει δηλώσει ο ίδιος επί του θέματος στην Washington Post. «Είναι εύκολο για κάποιον που δεν είναι μέσα στις επιχειρήσεις, να κοιτάξει την δικιά μου και να πει ότι είμαι ένας από αυτούς τους άπληστους σπιτονοικοκύρηδες. Αυτοί που τα νοικιάζουν, όμως, δεν είναι άνθρωποι σε ανάγκη που δεν μπορούν να πληρώσουν περισσότερα. Όλοι αυτοί ανεξαρτήτως της περιουσίας τους, καταφέρνουν να την γλιτώνουν, καθώς πληρώνουν τα μισά από την πραγματική αξία των σπιτιών τους στην αγορά».

Hate him or love him, αυτός είναι ο διάσημος superfan του ΝΒΑ…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ