fbpx

Ξέμειναν στο (πάνω) ράφι

Ξέμειναν στο (πάνω) ράφι

Η αγορά του ΝΒΑ έχει αρκετούς εκατομμυριούχους με σημαντική πορεία, που θα μπορούσαν πλέον να έρθουν στην Ευρώπη

Η αγορά των free agents στο ΝΒΑ άνοιξε την 30η Ιουνίου και θα περίμενε κανείς πως στα μέσα Σεπτεμβρίου θα είχε «στερέψει». Παραδόξως για την εποχή, ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ονόματα από το πάνω ράφι, που έχουν μείνει στα αζήτητα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο του Ολυμπιακού, ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας της Ευρωλίγκας έχει κενό στο ρόστερ της.

Παίκτες οι οποίοι στο ξεκίνημα του καλοκαιριού έμοιαζαν απροσέγγιστοι λόγω του συνδυασμού υψηλής ποιότητας και αμοιβής, πλέον είναι προσιτοί, καθώς το καλύτερο που μπορούν να κερδίσουν είναι ένα μίνιμουμ συμβόλαιο. Βέβαια πάντοτε θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι για τέτοιας ποιότητας παίκτες το ΝΒΑ παραμένει προτεραιότητα, έστω κι αν θα βγάλουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση αυτά που θα κερδίσουν στην Γηραιά Ήπειρο.

Αφήσαμε στην άκρη, αυτούς που έχουν ήδη απασχολήσει την ευρωπαϊκή αγορά, όπως τον Κέντρικ Ναν, τον Μπριν Φόρμπς ή τον Τέρενς Ντέιβις και φτιάξαμε μια λίστα με την πεντάδα των πιο ταλαντούχων…

KELLY OUBRE

Την μέρα του ντραφτ του 2015 είχε αυτοπροσδιοριστεί σαν «κόσμημα» και πράγματι για μερικά χρόνια «έλαμψε».

Πλέον πριν καν συμπληρώσει τα 28 του χρόνια, ο Κέλι Ούμπρε έχει μείνει στα αζήτητα και είναι ένας από τους πολλούς που περιμένουν ότι θα βρουν δουλειά στο Μαϊάμι, εφ’ όσον γίνει ανταλλαγή στους Χιτ, ο Ντέμιαν Λίλαρντ. Αν πάντως, ερχόταν στην Ευρώπη, θα αποτελούσε ατραξιόν όχι για το πλατινέ μαλλί του, ή για τα βαμμένα νύχια του, αλλά για την εντυπωσιακή του ευχέρεια στο σκοράρισμα. Είναι ένας σμολ φόργουορντ, που μπορεί να «κατέβει» στο «2», καθώς είναι αξιόπιστος περιφερειακός σουτέρ, ενώ σε χαμηλά σχήματα μπορεί να παίξει και στο «4», λόγω του καλού του μεγέθους και του μάκρους του.

Είναι καθαρά παίκτης ενστίκτου που θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, πλην όμως το πηγαίο του ταλέντο και η αθλητικότητά του θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 2022-23: 12.600.000%

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ: 62.850.000$

TERENCE ROSS

Το όνομα του βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς η Παρτιζάν του ασκεί πίεση και θα ήθελε να τον ταιριάξει με τον πρώην παίκτη των Νάγκετς Πι Τζέι Ντοζίερ. Ο Τέρενς Ρος είναι ο πιο… χορτασμένος αυτής της λίστας, καθώς έχει βγάλει κοντά στα 100 εκατομμύρια δολάρια, από το 2012 που εντάχθηκε στην λίγκα, έχει κερδίσει φήμη ένεκα της νίκης του στον διαγωνισμό καρφωμάτων του 2013 και συν τοις άλλοις έχει και κοντά στους 50 αγώνες στα πλέι-οφ.

Ενώ ξεκίνησε σαν ένας αθλητικός γκαρντ, που μπορούσε να τελειώσει φάσεις μέσα στην άμυνα με εντυπωσιακά καρφώματα, τα τελευταία χρόνια ο Ρος έχει μετατραπεί σε έναν εκπληκτικό σουτέρ, ο οποίος μπορεί να εκτελέσει μετά από ντρίπλα από οποιοδήποτε σημείο του παρκέ. Παρά το ότι έχει «πατήσει» τα 32 του και τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει τραυματισμούς, παραμένει καλός αθλητής και θα μπορούσε να κάνει την διαφορά.

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 2022-23: 11.500.000$

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ: 91.800.000$

WILL BARTON

Ένας εργάτης πολυτελείας, ο οποίος βρήκε τον ρόλο που του ταίριαζε στους Νάγκετς, αλλά η ανταλλαγή του στην Ουάσινγκτον τον έριξε στα… τάρταρα. Ο Ούιλ Μπάρτον αμειβόταν με 15 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από την ομάδα του Ντένβερ, για να παίζει καλή άμυνα και να βάζει τα στατικά σουτ, ώστε να συμπληρώνει τον Γιόκιτς και τον Μάρει. Στους Ούιζαρντς έπρεπε να κάνει περισσότερα, αλλά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί κι αφού οι πρωτευουσιάνοι δεν μπόρεσαν να τον ανταλλάξουν για να πάρουν κάτι πίσω, τον «έκοψαν» λίγο πριν το τέλος του Φεβρουαρίου.

Η ολοκλήρωση της σεζόν με τους Ράπτορς ήταν ανάλογα άχρωμη κι αδιάφορη κι έτσι η αξία του στην αγορά κατρακύλησε. Την τρέχουσα εβδομάδα προπονήθηκε με τους Ουόριορς και το ίδιο θα πράξει με τους Πέλικανς, στην προσπάθεια του να κερδίσει ένα veteran-minimum συμβόλαιο.

Αν ερχόταν στην Ευρώπη, θα πρόσφερε αξιόπιστο σουτ, καλή άμυνα και σκληράδα στις θέσεις 2-3.

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 2022-23: 15.100.000$

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ: 81.070.000$

TJ WARREN

Από το ζενίθ της παρουσίας του στην «φούσκα» του Ορλάντο το 2020, βρέθηκε στο ναδίρ του… ταμείου ανεργίας στο ΝΒΑ μέσα σε τρία χρόνια. Ο Τι Τζέι Ουόρεν είχε βγάλει μάτια με τους Πέισερς εν μέσω της πανδημίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων 53 πόντους σε ένα ματς απέναντι στους Σίξερς, πλην όμως η καριέρα του πήρε απότομα την κατιούσα, όταν υπέστη κάταγμα του σκαφοειδούς λίγο πριν το 2021. Έχασε σχεδόν ενάμιση χρόνο και όταν επέστρεψε για την σεζόν 2022-23, ήταν φανερό πως δεν ήταν ο ίδιος παίκτης.

Μολαταύτα το ταλέντο του στο σκοράρισμα δεν το έχει χάσει και μπορεί να υπηρετήσει τις δύο θέσεις των φόργουορντ με την ίδια επιτυχία. Είναι αξιόπιστος σουτέρ πίσω από τα 7,25, ενώ διαθέτει και παιχνίδι με ντρίπλα, έστω κι αν του λείπει η ταχύτητα του παρελθόντος. Στα 30 του χρόνια, είναι ακόμα σε ηλικία ακμής…

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 2022-23: 2.600.000$

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ: 58.200.000$

STANLEY JOHNSON

Είναι ο παίκτης με την υψηλότερη θέση στο ντραφτ, αλλά την… χαμηλότερη πορεία στο ΝΒΑ από την πεντάδα αυτής της λίστας. O Στάνλεϊ Τζόνσον είχε επιλεγεί στο Νο8 του ντραφτ του 2015 από τους Πίστονς, αλλά μετά την τετραετή θητεία του στο Ντιτρόιτ μετατράπηκε σε γυρολόγο του ΝΒΑ. Πράγμα λογικό, αφού από ένας αθλητικός γκαρντ που φημιζόταν στο κολέγιο της Αριζόνα για την ευχέρεια του στην επίθεση, έγινε ένας σκληρός φόργουορντ που μπορούσε να μαρκάρει ακόμα και ψηλούς. Γι’ αυτό, άλλωστε, κέρδισε την εκτίμηση του Λε Μπρον Τζέιμς στους Λέικερς, καθώς ο «βασιλιάς» τον θεωρούσε ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» στην άμυνα. Στην άλλη πλευρά, κάποιες φορές δεν ήθελε καν να τον βλέπει…

YouTube video

Τον ίδιο ρόλο μπορεί να έχει και στην Ευρώπη, απλά θα χρειαστεί να θυμηθεί τις… κολεγιακές του μέρες στο σκοράρισμα για να μην κάνει τους συμπαίκτες να δυσθυμούν, όπως ο Λε Μπρον. 

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 2022-23: 4.200.000$

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ: 21.600.000$

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ