fbpx

Γιάννης: Η χρονιά της κρίσης 

Γιάννης: Η χρονιά της κρίσης 

Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής θέλει να συνεχίσει στους Μπακς, αλλά αν δε γίνουν ξανά διεκδικητές του πρωταθλήματος, τότε το καλοκαίρι του 2024 θα κρατάει την τύχη στα χέρια του.

Η αγάπη του για το Μιλγουόκι είναι αδιαπραγμάτευτη. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι ανάλογα σαφές πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα μείνει «κολλημένος» στους Μπακς αν δεν γίνουν και πάλι διεκδικητές του τίτλου. Στο εγγύς και όχι στο μακρινό μέλλον… 

Η χρονιά που ξεκινάει σε ένα μήνα, λοιπόν, είναι αυτή της κρίσης για τα «ελάφια», καθώς έστω κι αν ο Έλληνας σούπερ-σταρ έχει συμβόλαιο ως το 2026 μαζί τους, το επόμενο καλοκαίρι θα έχει την τύχη στα χέρια του. 

Ο πρώτος λόγος είναι πως επί της ουσίας η επέκταση που υπέγραψε μαζί τους τον Δεκέμβριο του 2021 είναι τετραετής, καθώς ο τελευταίος της χρόνος (την σεζόν 2025-26) είναι με δική του επιλογή ανανέωσης. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης διάκρισης για τους Μπακς, καθώς το καλοκαίρι του 2024 θα έχουν ελάχιστο πλεονέκτημα (leverage) ώστε να κρατήσουν τον ηγέτη τους.

Ο λόγος είναι πως όταν ένας παίκτης στο ΝΒΑ ετοιμάζεται να μπει στην τελευταία περίοδο του συμβολαίου του και δεν είναι σε προχωρημένη ηλικία, ώστε να «καίγεται» να φύγει για να διεκδικήσει με άλλο franchise τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, το πάνω χέρι είναι 100% στην δική του διαπραγματευτική πλευρά: μπορεί να πει ότι θα παίξει μια τελευταία χρονιά και στην συνέχεια θα αποχωρήσει ως ελεύθερος, δίχως η ομάδα του να κερδίσει τίποτα από αυτόν. 

Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιπες ομάδες γνωρίζοντας πως θέλει να φύγει, θα κάνουν πολύ χαμηλές προσφορές ανταλλαγής, καθώς θα ξέρουν ότι σε μερικούς μήνες θα μπορούν να τον υπογράψουν ως free agent, χωρίς να δώσουν το παραμικρό. 

Το κρίσιμο σταυροδρόμι

Άρα τον επόμενο χρόνο, δύο είναι τα τινά: 

Α) Η ομάδα του Μιλγουόκι να φτάσει ψηλά στα πλέι-οφ και να δείξει στον Γιάννη ότι έχει το ρόστερ και το κατάλληλο επιτελείο στήριξης, ώστε να διεκδικεί και να παίρνει πρωταθλήματα στα χρόνια της αγωνιστικής του ακμής. Σε αυτή την περίπτωση, ο Greek Freak το πιθανότερο είναι ότι θα υπογράψει νέα επέκταση του συμβολαίου του με τους Μπακς, αλλά ίσως να μην το κάνει για το ανώτερο χρονικό όριο που είναι τα πέντε χρόνια. 

Β) Οι Μπακς να αποκλειστούν νωρίς στα πλέι-οφ και ο Αντετοκούνμπο να θεωρήσει πως δεν υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η ομάδα του να (ξανά)γίνει διεκδικήτρια του πρωταθλήματος. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, θα ακολουθήσει τον σύνηθες δρόμο των σούπερ-σταρ και θα ζητήσει ανταλλαγή. 

Θα αναρωτηθεί κανείς «μα από την στιγμή που θα έχει μόνο ένα χρόνο συμβόλαιο, γιατί κάποιος να κάνει καλή πρόταση, ώστε να τον πάρει»; Η απάντηση έχει ως εξής: Ο Γιάννης δεν είναι ένας παίκτης που θα πάει κάπου για ένα χρόνο, δηλαδή μόνο για να βγάλει την υποχρέωση της τελευταίας χρονιάς του συμβολαίου του. Παράλληλα λόγω του μεγάλου του status στο ΝΒΑ, θα δώσει μια λίστα με τους προορισμούς προτίμησης του, δεν θα δεχθεί να δοθεί ανταλλαγή σε ομάδα που δεν θα καλύπτει τις φιλοδοξίες του. Έτσι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ότι είχε συμβεί με τον Καουάι Λέοναρντ το 2018, όταν οι Ράπτορς πόνταραν όλες τους τις μάρκες για να τον αποκτήσουν από τους Σπερς, δίχως να έχουν την συναίνεση του. Έτσι ο Καουάι παρέμεινε στο Τορόντο μόνο για την τελευταία του σεζόν και όταν έμεινε ελεύθερος το 2019, υπέγραψε στους Κλίπερς, παρά τον θρίαμβο της κατάκτησης του τροπαίου Λάρι Ο Μπράιεν με τους Καναδούς. 

Ένεκα της καλής σχέσης με τους Μπακς, στο σενάριο που ο Γιάννης ζητήσει ανταλλαγή, το πιθανότερο είναι ότι θα τους δώσει την ευκαιρία να διαπραγματευτούν με τις ομάδες της αρεσκείας τους, ώστε να «ανεβάσουν» την αγοραστική του αξία και να πάρουν πίσω καλά ανταλλάγματα. Εφ’ όσον ο παίκτης καταλήξει σε ένα περιβάλλον που επιθυμεί, αμέσως μετά θα υπογράψει επέκταση του συμβολαίου του, ώστε η νέα του ομάδα να μην υποθηκεύσει όλο της το μέλλον, για να τον έχει μόνο μια χρονιά, όπως δηλαδή συνέβη με το Τορόντο και τον Λέοναρντ. 

Όλα αυτά, βεβαίως, είναι υποθετικά και βασίζονται σε παραδείγματα με πρωταγωνιστές σούπερ-σταρ του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες, παρά μόνο ερμηνεία από τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ.  

Ο Γιάννης γνωρίζει πολύ καλά τους κανονισμούς και οι κινήσεις του είναι προσεκτικές. Ακόμα και οι συνεντεύξεις του είναι σε πρόσωπα που εμπιστεύεται. Για παράδειγμα, ο Ρος Γκάιγκερ που έκανε το podcast «48 λεπτά», ήταν ο άνθρωπος που ετοίμαζε τα βίντεο για τον προπονητή των «ελαφιών» Λάρι Ντρού από το 2012 ως το 2014. Γνώρισε τον Έλληνα παίκτη όταν ήταν ρούκι και πέρασε μαζί του πάρα πολλές ώρες, εντός κι εκτός των παρκέ. 

Απίθανο να έχουμε “πόλεμο”

Λόγω του ήπιου και καλού του χαρακτήρα, αλλά και της «οικογενειακής» σχέσης που έχει οικοδομήσει εδώ και 10 χρόνια με τους Μπακς, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ο Αντετοκούνμπο, να μπει σε μια κατάσταση κόντρας, σαν αυτή του Μπεν Σίμονς με τους Σίξερς το 2021, ή σαν την τρέχουσα του Τζέιμς Χάρντεν με την ομάδα της Φιλαδέλφεια. Θα προσπαθήσει να φτάσει σε ένα συναινετικό διαζύγιο, από το οποίο και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες. 

Μα πριν φτάσει σε αυτό το σημείο, είναι 100% σίγουρο ότι ο Γιάννης θα παίξει φέτος το καλύτερο του μπάσκετ, ώστε να οδηγήσει τους Μπακς μέχρι το τέλος του δρόμου. Γι’ αυτό έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο, γι’ αυτό δεν έχει σταματήσει λεπτό να δουλεύει επί καθημερινής βάσης όλο το καλοκαίρι. 

Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα ξέρουμε τι θα έχει πετύχει και πως θα έχει διαμορφωθεί το επαγγελματικό του μέλλον… 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ